19 Απρ 2011

επιθεωρητών λόγος

Τον τελευταίο καιρό και με αφορμή το ανεκδιήγητο νομοσχέδιο παραμόρφωσης του Σ.ΕΠ.Ε. ολοένα και περισσότερο πληθαίνουν οι επώνυμες και ανώνυμες φωνές διαμαρτυρίας που καταγγέλλουν ανεπάρκεια εκπροσώπησης των υπαλλήλων των επιθεωρήσεων εργασίας από τις ηγεσίες των Συλλόγων του Υπουργείου μας. Οι ηγεσίες αυτές τόσο λόγω της εν γένει αδυναμίας τους αλλά κυρίως λόγω του ισχυρού ένστικτου συνδικαλιστικής επιβίωσης αδυνατούν να ακούσουν τις φωνές και να εκφράσουν τις αγωνίες των συναδέλφων που υποτίθεται εκπροσωπούν. Σε καμία περίπτωση πέραν, των γραφικών πλέον, αφηγήσεων περασμένων μεγαλείων συνδικαλιστικής ανδρείας ή της επαναστατικής τους ρητορικής κατά τις συνελεύσεις δεν θα τολμούσαν ούτε σαν σκέψη να συγκρουστούν με τις κυβερνητικές παρατάξεις που τους ανέδειξαν και από τις οποίες εξαρτάται η συνδικαλιστική τους καριέρα. Έτσι, εάν την ελεγχόμενη αντίδραση δεν την επιβάλλουν μικροπολιτικές σκοπιμότητες ή παρασκηνιακά παιχνίδια εσωκομματικών ισορροπιών, οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές αρκούνται στο να μαζεύουν την πελατεία τους εντός των επιθυμητών ορίων συνδικαλιστικής ασφάλειας.

Το γεγονός αυτό έγινε αντιληπτό ακόμα και από τον πιο ανυποψίαστο υπάλληλο τόσο κατά την έκτακτη συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας στις 13 Απριλίου όσο και κατά τη συνέλευση της ΟΣΥΠΕ της επόμενης ημέρας, όπου φάνηκε επίσης ξεκάθαρα η διαφοροποίηση στόχων και προτεραιοτήτων μεταξύ των υπαλλήλων που εργάζονται στο Υπουργείο και των εργαζόμενων στις επιθεωρήσεις εργασίας, λόγω της διαφορετικής φύσης των συνθηκών εργασίας τους. Και εδώ, για να προλάβουμε τους καλοθελητές καθώς υπάρχουν πολλοί εκεί έξω, αναφερόμαστε στους επιμέρους στόχους και όχι στην κοινή δράση που εννοείται ότι πρέπει να υπάρξει για ζητήματα που αφορούν στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων όπως π.χ. το ενιαίο μισθολόγιο.
Με επίγνωση λοιπόν της επιτακτικής ανάγκης:
α) ουσιαστικότερης εκπροσώπησης των υπαλλήλων των επιθεωρήσεων εργασίας σε όλα τα επίπεδα
β) ανάπτυξης της συμμετοχικότητας που θα οδηγήσει σε αμεσότερες μορφές δημοκρατικών λειτουργιών με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων στη λήψη αποφάσεων και σε κοινές δράσεις, συναδέλφων που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην ουσιαστική προσπάθεια αναβάθμισης του Σ.ΕΠ.Ε. αλλά θεωρούν περιοριστικά τα πλαίσια της συνδικαλιστικής οργάνωσης,
γ) ανταλλαγής σκέψεων, απόψεων, ιδεών, προτάσεων και λύσεων τόσο σε εργασιακά θέματα όσο και πάνω σε πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά
δ) μετουσίωσης των παραπάνω σκέψεων και συντονισμού σε κοινές δράσεις και παρεμβάσεις που θα αντιτίθενται σε αποφάσεις που θίγουν τα συμφέροντά μας, θα αναδεικνύουν δυναμικά τα προβλήματα τωνεπιθεωρήσεων κλπ
ε) προώθησης αιτημάτων τόσο προς την πολιτική ηγεσία όσο και στα συλλογικά μας όργανα,
συνάδελφοι από τους κόλπους της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας σε συνεργασία με ανένταχτους συναδέλφους, εργαζόμενους στις επιθεωρήσεις εργασίας, προώθησαν την ιδέα δημιουργίας και ανάπτυξης ενός διευρυμένου δικτύου που θα αναλάβει τον συντονισμού των υπαλλήλων του Σ.ΕΠ.Ε.σε κοινές μορφές δράσης, βασιζόμενο στην αρχή της συναδελφικής αλληλεγγύης.
Εξαιτίας της πολυδιάσπασης των υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε. και της αντικειμενικής αδυναμίας προσωπικής επαφής μεταξύ των συναδέλφων θεωρήσαμε σαν πιο πρόσφορο βήμα υλοποίησης των παραπάνω επιδιώξεων αλλά και καταγραφής αρχικά των προθέσεων και των προτάσεων των εργαζομένων στις επιθεωρήσεις εργασίας όλης της Ελλάδας τη δημιουργία ενός χώρου διαλόγου (forum) στο διαδίκτυο.
Οι συνάδελφοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να μεταβούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://sepe.freeforums.org και να ακολουθήσουν τις οδηγίες εγγραφής.
Στα πλαίσια της υπεύθυνης δράσης και στη λογική της συνεπούς συμμετοχής έτσι ώστε να αποκτήσει αξιόπιστο στίγμα η παρέμβασή μας, αποφασίστηκε κατά την εγγραφή να καταγράφονται τα προσωπικά στοιχεία των συναδέλφων, των υπηρεσιών όπου εργάζονται καθώς και στοιχεία επικοινωνίας, στοιχεία που θα είναι γνωστά μόνο και μόνο σε όσους διαχειρίζονται το forum καθώς και στους συναδελφους υπαλλήλους του ΣΕΠΕ.
Η τελική μορφή του όλου εγχειρήματος θα προκύψει μέσα από την πρακτική εφαρμογή και την καθημερινή ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων και όχι μόνο.
Εννοείται ότι σε καμία περίπτωση η κίνηση αυτή δεν θα ταυτιστεί με την Αυτόνομη Πρωτοβουλία δεδομένου ότι η ΑΠ με την συνδικαλιστική της δομή θα συνεχίσει να εκφράζει τις απόψεις της στο Σύλλογο στον οποίο ανήκει, στο Δ.Σ. του οποίου συμμετέχει εκπροσωπώντας υπαλλήλους.
Καλούμε λοιπόν όσους συναδέλφους δεν εκφράζει η υπάρχουσα συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση και ενδιαφέρονται πραγματικά για μια αποτελεσματικότερη, πιο δραστική και μαχητική αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων προβλημάτων του Σ.ΕΠ.Ε., όσους συναδέλφους επιθυμούν να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή τους, που διεκδικούν μια πιο ενεργή συμμετοχή στα καθημερινά θέματα που αφορούν όλους μας, που απαιτούν να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο οι ενέργειές τους, και που τολμούν να επιδείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους συναδέλφους τους, να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή, να εγγραφούν στην πιο πάνω διεύθυνση ενώ παράλληλα να ενημερώσουν για την κίνηση αυτή και όσους συναδέλφους δεν έχουν πρόσβαση στο ιντερνέτ ώστε να εκφραστεί έμπρακτα η υποστήριξή όλων στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Αισιόδοξοι για την ανταπόκριση όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων απ’ όλη την Ελλάδα και βέβαιοι ότι τα προβλήματά μας τα γνωρίζουμε και μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα εμείς οι ίδιοι ελπίζουμε για το καλύτερο.


ΥΓ: Θα σας παρακαλούσαμενα δείξετε υπομονή σε τυχόν προβλήματα που θα παρουσιαστούν στην αρχή με την εφαρμογή αυτή. Είμαστε επιθεωρητές εργασίας και εμείς, προσπαθούμε εκμεταλλευόμενοι τα δωρεάν εργαλεία του διαδικτύου να δημιουργήσουμε δομές επικοινωνίας…. Α τα σχόλια είναι εποικοδομητικά και ευπρόσδεκτα, όπως επίσης ό,τι βοήθεια μπορεί να προσφέρει κανείς.

26 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να εκφράσω τον προβληματισμό και τον σκεπτικισμό σχετικά με την κίνηση. Σαν ιδέα είναι θετική, όμως είναι πρόσφορη και εφικτή; Αναφέρετε πως τα στοιχεία των συμμετεχόντων θα είναι γνωστά στους διαχειριστές του και στους συναδέλφους του ΣΕΠΕ. Ποιοι θα είναι οι διαχειριστές του forum; Ποια είναι τα εχέγγυα εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας; Πως θα γνωρίζω πως οι απόψεις μου δεν θα διαρρεύσουν; Γιατί τα στοιχεία να τα γνωρίζουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι του ΣΕΠΕ; Κατά τεκμήριο είμαστε όλοι καλοπροαίρετοι ή μήπως θα υπάρξουν καλοθελητές; Για αυτό τα στοιχεία πρέπει να είναι γνωστά μόνο στους διαχειριστές του forum, τους οποίους θα πρέπει να γνωρίζουμε τουλάχιστον κατ' όνομα και ιδιότητα. Αν τα μέλη του forum θέλουν μπορούν να ανταλλάσσουν στοιχεία μεταξύ τους.
Αναφέρετε πως συνάδελφοι από τους κόλπους της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας σε συνεργασία με ανένταχτους συναδέλφους, εργαζόμενους στις επιθεωρήσεις εγασίας, προώθησαν την ιδέα δημιουργίας και ανάπτυξης ενός διευρυμένου δικτύου που θα αναλάβει τον συντονισμό των υπαλλήλων του Σ.ΕΠ.Ε. σε κοινές μορφές δράσης, βασιζόμενο στην αρχή της συναδελφικής αλληλεγγύης. Κατ' αρχάς, ήδη ο συνάδελφος edydimosiou.blogspot.com άθελά του αναφέρει "Δημιουργία forum Επιθεωρητών Εργασίας από την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ." Στο κείμενό σας όμως αναφέρετε ρητά "Εννοείται ότι σε καμία περίπτωση η κίνηση αυτή δεν θα ταυτιστεί με την Αυτόνομη Πρωτοβουλία δεδομένου ότι η ΑΠ με την συνδικαλιστική της δομή θα συνεχίσει να εκφράζει τις απόψεις της στο Σύλλογο στον οποίο ανήκει, στο Δ.Σ. του οποίου συμμετέχει εκπροσωπώντας υπαλλήλους". Συνεπώς, μόνο και μόνο το γεγονός της αναφοράς από το ιστολόγιό σας δημιουργεί συνθήκες "καπελώματος". Αν ο συνάδελφος το αντιλήφθηκε έτσι γιατί να μην το αντιληφθούν και άλλοι; Ούτε ήμουν ούτε είμαι κακοπροαίρετος, άλλωστε αν ήμουν δεν θα σας επεσήμανα τις αδυναμίες της κίνησής σας. Σε καμία δε περίπτωση δεν υπονοώ τίποτα ούτε για τον συνάδελφο που έχει το άλλο ιστολόγιο. Απλώς, θέλω να τονίσω τις εντυπώσεις που μπορούν να δημιουργηθούν από καλοθελητές και κακοπροαίρετους.
Επίσης, πως θα πραγματωθεί η "αποτελεσματικότερη, πιο δραστική και μαχητική αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων προβλημάτων του Σ.ΕΠ.Ε."πως θα εκφραστούν οι συνάδελφοι "που επιθυμούν να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή τους, που διεκδικούν μια πιο ενεργή συμμετοχή στα καθημερινά θέματα .. που απαιτούν να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο οι ενέργειές τους, και που τολμούν να επιδείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους συναδέλφους ..". Από τον ανώνυμο διαχειριστή; Πως θα ακουστεί η φωνή του απλού Επιθεωρητή αφού το forum θα είναι μόνο για μέλη; Ποια θα είναι η νομιμοποιητική βάση των κοινών μορφών δράσης; Η αρχή της συναδελφικής αλληλεγγύης; Αν αποφασίσουμε όσοι συμμετέχουμε να μην διενεργούμε ελέγχους ή να μην αποστέλλομε στατιστικά θα με καλύψει η αρχή της συνδικαλιστικής αλληλεγγύης και το διευρυμένο δίκτυο αγνώστων συντονιστών που θα συντονίζουν του υπόλοιπους συναδέλφους;
Αντιλαμβάνεστε τον προβληματισμό και τον σκεπτικισμό μου. Δεν λέω να μην γίνει, αλλά δεν γνωρίζω που και πως θα καταλήξει. Θεωρώ στην ουσία πως η κίνηση αυτή ειναι μεσοβέζικη και έχει χαρακτήρα περισσότερο εκτόνωσης της αγανάκτησης παρά προσπάθειας άρθωσης ενός συγκεκριμένου διαφορετικού λόγου. Για αυτό θεωρώ πως οποιαδήποτε κίνηση γίνεται πρέπει να έχει ονοματεπώνυμο και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Πιστεύω όπως και άλλοι συνάδελφοι πως πρέπει να υπάρξει κίνηση με συγκεκριμένο προσανατολισμό, την δημιουργία Συλλόγου Επιθεωρητών. Δεν θεωρώ πως πρέπει να αρκεστούμε σε έναν απλό χώρο ιδεών, ο οποίος μπορεί να μην καταλήξει κάπου αλλά απλώς να συζητάμε για το τι συμβαίνει στις Υπηρεσίες μας χωρίς τίποτε άλλο. Δεν αποκλείω φυσικά πως μπορεί να καταλήξει κάπου. Όσο όμως υπάρχει η ανωνυμία των διαχειριστών του forum, των συντονιστών αυτού του δικτύου, συγχωρέστε με, αλλά αντιλαμβάνεστε πως για ευνόητους λόγους εγώ δεν μπορώ να εμπιστευθώ και να εκμυστηρευθώ τις απόψεις μου σε κάποιους που δεν βλέπω.

frank είπε...

Βρίσκω αρκετά βάσιμες τις περισσότερες παρατηρήσεις σου. Ωστόσο το φόρουμ είναι ακόμα "υπο κατασκευή" και μια σειρά ζητήματα, ειδικά τα θέματα επωνυμίας και πρόσβασης, θα επιλυθούν στην πορεία. Αυτή τη στιγμή πάντως κανένας χρήστης ή επισκέπτης δεν μπορεί να δει ονόματα, πέρα από τον διαχειριστή.

Τώρα όσον αφορά την εμπιστοσύνη που έχει ή δεν έχει κάποιος στον διαχειριστή (δηλαδή την Αυτόνομη Πρωτοβουλία) είναι ένα ζήτημα που προφανώς δεν μπορώ να κρίνω προσωπικά. Πάντως δεν έχουμε εκθέσει ποτέ κανένα συνάδελφο.

Τέλος, είναι προφανές ότι ένα τέτοιο δίκτυο που φιλοδοξούμε να προκύψει υπερβαίνει σαφώς τα πλαίσια μιας συνδικαλιστικής παράταξης. Δεν πρόκειται για καπέλωμα αλλά για ένα έναυσμα που ελπίζουμε να βρει ανταπόκριση. Και αυτή αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε συνέχεια.

Διαφορετικά, μπορεί να κάτσει ο καθένας στο καβούκι του, διατηρώντας την ανωνυμία του, γκρινιάζοντας για τα κακώς κείμενα και εν τέλει αφήνοντας κάποιους άλλους να διαπραγματεύονται ερήμην του.

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ με όλα όσα είπε ο πρώτος συνάδελφος , και να σας πω την αλήθεια τα λέει ακριβώς όπως τα σκεφτόμουνα και εγώ.

δλδ κάθε φορά που θα γράφουμε στο εν λόγω φόρουμ , θα υπογράφουμε υπεύθυνη δήλωση των λεγόμενων μας με ότι αυτό συνεπάγεται , δεδομένου του απορρήτου της λειτουργίας του ΣΕΠΕ κλπ κλπ το οποίο ΕΙΜΑΙ 100% ΣΙΓΟΥΡΟΣ ότι θα "αξιοποιηθεί" δέοντος από τους άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερόμενους.

και υπογραμμίζω την δήλωση του συνάδελφου που εκφράζει κι εμένα και την συμπληρώνω

"... αλλά αντιλαμβάνεστε πως για ευνόητους λόγους εγώ δεν μπορώ να εμπιστευθώ και να εκμυστηρευθώ τις απόψεις μου σε κάποιους που δεν βλέπω."

αυτό που πάτε να κάνετε έχει μια λογική, που έχει βάση και την αντιλαμβάνομαι. Αυτό που δεν μπορείτε να καταλάβετε (και ίσως να μην το σκεφτήκατε ή να το περάσατε στη ψιλά) είναι ότι αν κάποιος δεν είναι προστατευμένος με το να ανήκει σε μια κίνηση έστω μιας παράταξης κλπ, είναι εύκολη λεία στα οποιαδήποτε αρπακτικά θελήσουν να βλάψουν η να αντεκδικηθούν για τους δικούς τους λόγους και εξυπηρετώντας τις δικές τους σκοπιμότητες, τους “ αποστάτες”.

Εφ όσον υπάρχει η δυνατότητα για ανώνυμη πρόσβαση χωρίς υποχρέωση να δηλώσουμε διεύθυνση και τηλ, θα συμμετέχω στη διαδικασία με σοβαρότητα και με χαρά να εκθέσω τους προβληματισμούς μου, τις ιδέες μου και τις προτάσεις μου.
Εξ αλλού θα μπορούσε να υπάρχει η δυνατότητα σε οποίον επιθυμεί να δώσει ότι στοιχεία επιθυμεί για την προσωπική του ζωη. Προσωπικα δεν επιθυμώ να δώσω προσωπικά μου στοιχεία στο διαδυκτιο για κανένα λόγο.

Αυτά ως συμπληρωματικές σκέψεις στην απάντηση του συναδέλφου.

Ανώνυμος είπε...

emena mou fainetai swsth kinhsh. mexri twra mono ta paidia ths autonomhs evazan to kefali tous sto ntorva kai oi ypoloipoi legame tis exypnades mas anwnyma. Twra na doume posoi einai diatethimenoi na perasoun apo ta logia stis praxeis. Idou h Rodos... ;)

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι που οι προβληματισμοί μου αντιμετωπίζονται κριτικά και καλοπροαίρετα, διότι αυτός ήταν ο σκοπός. Ως προς το σχόλιο του Frank, θα ήθελα να επισημάνω: Δεν είπα ότι το εγχείρημα καπελώνεται από την Αυτόνομη Πρωτοβουλία, αλλά μήπως ορισμένοι θα το εκλάβουν ως τέτοιο. Επίσης, διακρίνω την εξής αντίφαση: Αναφέρετε στο ιστολόγιο ως Αυτόνομη Πρωτοβουλία "Εννοείται ότι σε καμία περίπτωση η κίνηση αυτή δεν θα ταυτιστεί με την Αυτόνομη Πρωτοβουλία δεδομένου ότι η ΑΠ με την συνδικαλιστική της δομή θα συνεχίσει να εκφράζει τις απόψεις της στο Σύλλογο στον οποίο ανήκει, στο Δ.Σ. του οποίου συμμετέχει εκπροσωπώντας υπαλλήλους". Ο Frank όμως στο σχόλιό του αναφέρει: "Τώρα όσον αφορά την εμπιστοσύνη που έχει ή δεν έχει κάποιος στον διαχειριστή (δηλαδή την Αυτόνομη Πρωτοβουλία) είναι ένα ζήτημα που προφανώς δεν μπορώ να κρίνω προσωπικά". Επίσης, πιο κάτω λέει:
"Τέλος, είναι προφανές ότι ένα τέτοιο δίκτυο που φιλοδοξούμε να προκύψει υπερβαίνει σαφώς τα πλαίσια μιας συνδικαλιστικής παράταξης ". Τελικά, η Αυτόνομη Πρωτοβουλία θα είναι διαχειριστής ή όχι; Και αν όχι ποιοι είστε εσείς; Μήπως αυτά πάλι εκληφθούν ως καπέλωμα; Όπως διαπιστώνετε και από τα υπόλοιπα σχόλια των συναδέλων το ζήτημα της επωνυμίας και της ανωνυμίας είναι κρίσιμο για την επιτυχία του εγχειρήματος. Αν δεν το επιλύσετε, τότε η προσπάθεια θα αποτύχει, διότι όπως και εγώ έτσι και πολλοί άλλοι είναι ανένταχτοι και ανησυχούν για ευνόητους λόγους. Ανένταχτος, θεωρώ πως είναι ο συνάδελφος, ο οποίος κατ' ανάγκην είναι μέλος του Συλλόγου, ελλειψει διαφορετικής επιλογής και δεν θέλει να θεωρείται δεδομένος από καμία παράταξη. Η δυνατότητα διατήρησης της ανωνυμίας που υπάρχει στα ιστολόγια έδωσε και δίνει την δυνατότητα γνήσιας και αληθινής έκφρασης της αγανάκτησης όλων αυτών των ανένταχτων, χωρίς να φοβούνται τους "ευκόλους ενοούμενους" λόγους. Οι ανένταχτοι δεν γκρινιάζουν και δεν μεψιμοιρούν, ούτε θέλουν να καθήσουν στο καβούκι τους. Απλώς, μέσω της ανωνυμίας ικανοποιούν το στοιχειώδες υπηρεσιακό ένστικτο αυτοπροστασίας και αυτοσυντήρησης έναντι των κακοπροαίρετων και εκδικητικών "αρπακτικών", όπως προανέφερε ένας συνάδελφος. Οι ανένταχτοι θέλουν κάλυψη και προστασία για να αποκαλυφθούν. Και αυτή προσφέρεται μόνο όταν αποτελέσουν μέλη ενός Συλλόγου Επιθεωρητών. Μέχρι τότε θα εκφράζονται ανώνυμα για την ασφάλειά τους. Για αυτούς τους λόγους, θεωρώ πως το εγχείρημα σας μπορεί να μην πετύχει. Αν θέλει η Αυτόνομη Πρωτοβουλία να κάνει κάτι της θυμίζω τα εξής άρθρα από τον Αστικό Κώδικα: Άρθρο 78
Σωματείο Ένωση προσώπων που επιδιώκει σκοπό μη κερδοσκοπικό αποκτά προσωπικότητα όταν εγγραφεί σε ειδικό δημόσιο βιβλίο (σωματείο) που τηρείται στο πρωτοδικείο της έδρας του. Για να συσταθεί σωματείο χρειάζονται είκοσι τουλάχιστον πρόσωπα .
Άρθρο 104 Το σωματείο διαλύεται στις περιπτώσεις που προβλέπει το καταστατικό. Το σωματείο διαλύεται μόλις τα μέλη του μείνουν λιγότερα από δέκα. Συνεπώς, αν οι συνάδελφοι από τους κόλπους της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας σε συνεργασία με ανένταχτους συναδέλφους από τις Επιθεωρήσεις που προώθησαν την ιδέα του forum είναι είκοσι μπορούν αντί του δικτύου να κάνουν έναν Σύλλογο, ο οποίος θα προστατεύει τα μέλη του πλέον σύμφωνα με τον Ν. 1264/1982. Τότε σε αυτή την περίπτωση κανένας δεν θα έχει άλλοθι ανωνυμίας, ούτε θα γίνεται λόγος περί ανώνυμης γκρίνιας και μεμψιμοιρίας και τότε θα μπορούμε να λέμε "Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα". Συνεπώς, το ζήτημα είναι αν θέλουν μέσα από την Αυτόνομη Πρωτοβουλία να προχωρήσουν σε αυτό το εγχείρημα. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα, το οποίο συγχωρήστε με αλλά μπορεί να είναι εσφαλμένο, ελλείψει άλλων δεδομένων, πως η Αυτόνομη Πρωτοβουλία δεν θέλει να προχωρήσει για να κρατήσει ισορροπίες τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά και ο νοών νοείτο.
Εν κατακλείδι, να σημειώσω πάλι πως για να επιτύχει το forum θα πρέπει να εξασφαλιστεί το απόρρητο, η εχεμύθεια των μελών και των διαχειριστών και η επωνυμία των διαχειριστών. Άλλως, οι επιφυλακτικοί, καχύποπτοι και διστακτκοί ανένταχτοι συνάδελφοι θα είναι πολλοί.

Παπαδημητρίου Σταυρούλα είπε...

Να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα και εγώ σαν διαχειρίστρια του forum
Αρχικά κάποια τεχνικά και ύστερα τα υπόλοιπα :
κατ’ αρχήν στα πραγματικά στοιχεία των συναδέλφων έχουν πρόσβαση οι διαχειριστές και μόνο και εννοείται πως οι διαχειριστές α)δεν είναι άγνωστοι είναι γνωστοί συνάδελφοι, β) όπως όλα τα θέματα στον κυβερνοχώρο αλλά και στον πραγματικό χώρο είναι θέμα εμπιστοσύνης εμπιστεύεσαι γίνεσαι μέλλος
δεν είναι υποχρεωτικό να δώσεις αναλυτικά στοιχεία για να εγγραφείς στο φόρουμ μπορεί κάποιος να εγγραφεί και συμμετέχει ψευδώνυμα μόνο …. σε αυτή την περίπτωση έχει το δικαίωμα να γράψει , να συμμετέχει στις δημόσιες συζητήσεις να προτείνει θέματα, να στείλει προσωπικά μηνύματα κλπ να είναι εγγεγραμμένος χρήστης δηλ. σε αυτή την περίπτωση όμως δεν μπορεί έχει το επίπεδο συμμετοχής που έχει η ομάδα των συναδέλφων.
για να μπει κάποιος στην ομάδα στων συναδέλφων (όπου έχει εξουσιοδότηση περίπου σαν moderator) τώρα θα πρέπει α) να το ζητήσει με καινούργιο αίτημα του και β)με κάποιο τρόπο να πιστοποιήσει την ιδιότητα του αυτή (και αυτό για να είμαστε σωστή και συνεπείς στη δέσμευση μας πρέπει να το ελέγχουμε) για είναι ισότιμο μέλος με τα άλλα μέλη που είναι συνάδελφοι.
Αν κάποιο από τα μέλη της ομάδας των συναδέλφων θέλει να αναλάβει και κάποιον άλλον ρόλο διαχειριστεί πχ το προτείνει και εφ όσον είναι συνεπής και θέλει να αναλάβει αυτή τη δουλειά το αναλαμβάνει.

Αν κάποιος έχει προτάσεις ή ακόμα καλύτερα θέλει να βοηθήσει είναι καλοδεχούμενος.

Αυτό όσον αφορά την αρχιτεκτονική της κοινότητας
τώρα όσον αφορά τα υπόλοιπα όπως θα κατάλαβες ο στόχος είναι να δημιουργηθεί, με ην αρωγή της τεχνολογίας ένας χώρος να φιλοξενεί την μεταξύ μας επικοινωνία …. βρίσκω το φόρουμ μια καλή πλατφόρμα ….. για να δούμε το τι μπορούμε να κάνουμε
έχω γνωρίσει εξαιρετικούς συναδέλφους δημιουργικούς ικανούς με ιδέες και προτάσεις και θέλω να επικοινωνώ μαζί τους. Θεωρώ ότι για όλους θα είναι πλούτος η μεταξύ μας επικοινωνία. Αυτός είναι ο σημαντικότερος για μένα λόγος που δουλευω για να στήσω αυτή τη δομή.
Τέλος ,τέλος η δημοκρατία και όλα αυτά δεν είναι λόγια ……

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν συνάδελφοι επειδή κι εγώ υποψιασμένος και ξύπνιος είμαι, επειδή δεν με αφορά άμεσα το ζήτημα και επειδή τα πράγματα είναι απλά, πληροφορηθείτε τα εξής:
τα παιδιά της Αυτόνομης μάλλον μετράνε κεφάλια για τη δημιουργία Συλλόγου και για αυτό ψάχνουν ονόματα και καλά κάνουν. Καλά κάνουν και όσοι εκφράζουν τις ενστάσεις τους και δεν εγγράφονται στο forum. Τόσα χρόνια, σου λέει, ενώ εμείς φυλάγαμε τα υπηρεσιακά μας νώτα εσείς βγαίνατε και λέγατε διάφορα. (Το αν οι αυτόνομοι βγαίνουν κερδισμένοι ή χαμένοι από αυτό δεν το γνωρίζω). Εσείς έχετε εκτεθεί ήδη, σου λέει, βγάλτε οπότε το φίδι από την τρύπα, φτιάξτε κάνα σύλλογο μαζί με την παρέα σας και μετά, αν μας αρέσει βέβαια, μπαίνουμε και ‘μεις οι απλοί, απροστάτευτοι υπάλληλοι. Και αν είναι να ξεφτιλιστείτε, ξεφτιλιστείτε μόνοι σας. Εγώ θα μπορώ και πάλι ανώνυμα να κάνω κριτική. Καλοπροαίρετη πάντα (και το πιστεύω αυτό, δεν το γράφω ειρωνικά). Αλλά φοβερή θεωρητική ανάλυση ρε παιδιά και από πράξεις κρυφτούλι. Εκτός και αν στον ελεύθερο χρόνο σας βάζετε γκαζάκια σε κάνα υπουργείο.
Κι εσείς ρε μάγκες και μάγκισσες της Αυτόνομης ως πότε θα αποτελείτε άλλοθι για τους επαναστάτες χωρίς πρόσωπο; Δεν το διαλύετε λέω ‘γώ να μην έχουν την δυνατότητα ούτε καν στο ίντερνετ να εκτονώσουν την καταπιεσμένη τους επαναστατικότητα;
Εν κατακλείδι, σε κάνα χρόνο βλέπω να μένουν πάλι οι γνωστοί – άγνωστοι μεταξύ τους να πολεμάνε και οι υπόλοιποι ανώνυμοι ανένταχτοι υπάλληλοι να έχουν για φανάρι που θα τους οδηγεί στην κρυψώνα τους την αποτυχία της αριστεράς να εκφράσει τις ιδέες τους. Περαστικά μας το λοιπόν. Καλό Πάσχα για τους πιστούς, καλό Σαββατοκύριακο για τους υπόλοιπους.
Αρτέμης.

Ανώνυμος είπε...

τι γκαζάκια ρε παιδιά τι είναι αυτό
που είμαστε;

Ανώνυμος είπε...

με το φορουμ αυτο, θα κανουμε καμια γνωριμια ρε παιδια? καλη η διαβουλευση, αλλα πως θα γινει να μπερδεψουμε και λιγο τα μπουτια μας?

Ανώνυμος είπε...

το φόρουμ θα μπορσούσε νε εξυπηρετήσει καλύτερα το σκοπό της επικοινωνίας και της ανταλλαγής απόψεων και ιδεών ΜΕΤΑ τη δημιουργία ενός νέου συλλόγου.

Αν γίνει πριν, μάλλον εκεί θα κολλήσουμε.

Ανώνυμος είπε...

εσείς οι ανώνυμοι που είστε τόσο "αποφασισμένοι" για το νέο σύλλογο και αφού τα πράγματα είναι τόσο απλά, τι σας εμποδίζει να τον φτιάξετε;
μήπως απλά περιμένετε να κάνουν οι άλλοι τη βρωμοδουλειά και μετά να εκφράσετε πάλι τις "επιφυλάξεις" σας;
δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα από την κριτική, καλοπροαίρετη ή μη.
κατα τα λοιπά με κάλυψε ο Αρτέμης ;)

Ανώνυμος είπε...

μερικά παπαγαλάκια καλα θα κάνουν να κελαηδάνε σπίτι τους κατάλαβες φίλε απο πάνω με ονοματεπώνυμο?

Ανώνυμος είπε...

οχι δεν κατάλαβα. Είναι μήπως το δικό σου σπίτι εδώ μέσα ή μετά από μερικά ανώνυμα σχόλια αποκτάς δικαιώματα ιδιοκτησίας;

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι δα και τόσο κακό πράγμα να γίνονται (κόσμιες) συζητήσεις από ανώνυμους στο διαδίκτυο.

Είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τρόπος να "συνευρεθούν " συνάδελφοι απ΄όλοι την ελλάδα και να ανταλλαγούν απόψεις και πληροφορίες.
Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό ενοχλεί.
Ενοχλεί γιατί μέχρι η τελευταία γωνιά της Ελλάδας μαθαίνει όλα όσα συμβαίνουν και δύσκολα μπορούν να κάνουν πράγματα εν κρυπτώ.

Και μια συμβουλή προς τους διαχειριστές του blog. Μην τους δώσετε πατήματα μέσω υβριστικών ή προσβλητικών σχολιασμών.

Ο μετριασμός σχολίων δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα.
Όσο για τους...«επώνυμους» τους έχουμε χορτάσει τόσα χρόνια. Κάποιοι από αυτούς πατάνε στις υπηρεσίες όποτε έχει πανσέληνο...

Ανώνυμος είπε...

σε ενδιαφέρει πολύ η επωνυμία , αλλά ο ίδιος γράφεις ανώνυμα.Σε ενδιαφέρουν οι εξελίξεις και δείχνεις να αγωνιάς γι αυτές αλλά δε φαίνεται να εισαι επιθεωρητής.Είσαι αρκετα εριστικός και θέλεις να προκαλέσεις μάλλον αναμπουμπούλες.Ρε ποιον μου θυμίζεις...!!!

frank είπε...

Νομίζω ότι έχουμε παρεξηγήσει κάποια πράγματα: Είναι διαφορετικό πράγμα ο σχολιασμός, που μπορεί κάλλιστα να γίνεται ανώνυμα και διαφορετικό πράγμα η ενεργή συμμετοχή που απαιτεί δραστηριοποίηση και λήψη αποφάσεων. Το τελευταίο προφανώς προϋποθέτει να γνωριζόμαστε μεταξύ μας.

Ανώνυμος είπε...

Στα μπλογκς ο σχολιασμός μπορεί να είναι επώνυμος ή ανώνυμος.
Πίσω από το παραβάν η ψήφος είναι ΜΟΝΟ ανώνυμη.
Γι΄αυτή την ψήφο να αγωνιστείτε...
(φιλική συμβουλή)

Γιάννης είπε...

Σαν μέλος από την πρώτη στιγμή της προσπάθειας που ανομάσαμε Αυτόνομη Πρωτοβουλία, θα ήθελα να πω δυο πράγματα στους συναδέλφους που εκφράζουν τις ( σίγουρα όχι παράλογες)επιφυλάξεις τους καθώς και στους υπόλοιπους συναδέλφους:

Ξεκινήσαμε την προσπάθεια γιατί δεν θέλαμε να μιλάνε άλλοι στο όνομά μας και να αποφασίζουν για μάς χωρις εμάς. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. Εκτεθείκαμε πολύ, δώσαμε χρόνο από την προσωπική μας ζωή χωρίς να ευελπιστούμε σε κανένα αντάλλαγμα. Ούτε βέβαια έχουμε τό ψώνιο του "συνδικαλιστή" γιατί αν το είχαμε θα μπορούσαμε εύκολα να το καλύψουμε με τό να γίνουμε μέλη μιας κυβερνητικής παρατάξης και να ικανοποιουμε το ψώνιο μας εκ του ασφαλούς περιμένοντας κάποια στιγμή να εξαργυρώσουμε τους κόπους μας.
Στην πορεία ακούσαμε διάφορα, καλόπιστα ή κακόπιστα, κάποιοι απο μας δεχτηκαν και λάσπη σε προσωπικό επίπεδο.
Ειδαμε τον κόσμο που μας στηρίζει έστω και με την ψήφο του να μειώνεται και τους συνδικαλιστές που όλοι - τουλάχιστον οι επιθεωρητές - κατηγορούν στις συζητήσεις τους να θριαμβέυουν στις εκλογές του συλλόγου...
Είδαμε γενικές συνελέυσεις, που με αγώνα μεγάλο καταφέραμε να γίνουν για να εκφραστούν οι συνάδελφοι, να μην έχουν αρκετή συμμετοχή και άλλες που οι μόνοι που μιλάγαμε για τα προβλήματα είμασταν πάλι έμείς "οι γνωστοι άγνωστοι". Λες και όλοι οι άλλοι είναι ευχαριστημένοι...
Είδαμε συναδέλφους επιθεωρητές να μη στηρίζουν τις προτάσεις μας για κινητοποιήσεις στην τελευταία ΓΣ. Λες και δεν πρόκειται και για τη δική τους ζωή...
Μετά απο αυτά εγώ προσωπικά βαρέθηκα. Βαρέθηκα τη στάση των ανθρώπων που ενώ σκέφτονται,επαναστατούν μέσα τους, αναθέτουν σε κάποιους άλλους την εκπροσώπησή τους ώστε να μπορούν μετά να κάθονται σπίτι τους και να γκρινιάζουν με την ησυχία τους.
Βαρέθηκα τη στάση μιας κονωνίας που βρίζει τους πολιτικούς (ή τους συνδικαλιστές) αλλά μετά τους ψηφίζει. Που φωνάζει γιατι κανείς δεν αντιδρά αλλά δεν συμμετέχει ούτε σε απεργίες ούτε σε πορείες ούτε πουθενά. Καιτελικά αναλώνεται να κάνει 'καλόπιστη' κριτική σε αυτούς που αγωνίζονται και να εκφραζει τους προβληματισμούς της για την αποτελεσματικότητα του αγώνα τους και την καχυποψία της για τους σκοπούς τους.

Συγχωρέστε με ρε παιδιά, αλλά βαρέθηκα...

Ανώνυμος είπε...

@Γιάννη

1. Η «αυτόνομη πρωτοβουλία» φαίνεται να εκπροσωπεί μια συγκεκριμένη πολιτική παράταξη. Τα ποσοστά αυτής της παράταξης είναι γνωστά και δεν είναι δυνατό για την συνδικαλιστική παράταξη να προκύψει πολλαπλάσιο ποσοστό.

2. Η αποχή των πολιτών δεν αφορά μόνο την αυτόνομη πρωτοβουλία αλλά ΟΛΕΣ τις συνδικαλιστικές παρατάξεις και το πολιτικό σύστημα γενικά. Αρχής γενομένης από τις εθνικές εκλογές και τα κόμματα. Θα έχεις προσέξει ότι οι τοπικές οργανώσεις είναι άδειες από κόσμο.

Αυτά για να μπουν κάποια πράγματα σε σειρά.

frank είπε...

Για να μπουν κάποια πράγματα σε σειρά,

1. Η Αυτόνομη Πρωτοβουλία δεν εκπροσωπεί ΚΑΜΙΑ συγκεκριμένη πολιτική παράταξη. Αυτό είναι εύκολο να το γνωρίζει όποιος δε μένει στις διαδόσεις και τις κατινιές των καλοθελητών. Άλλωστε, "τα φαινόμενα απατούν μόνο τους ηλίθιους"

2. Ας σταματήσουμε να φορτώνουμε τα πάντα στην "κρίση του πολιτικού συστήματος" και στο "όλοι ίδιοι είναι". Τέτοιες υπεραπλουστεύσεις αφενός είναι για να αποποιούνται κάποιοι τις ατομικές τους ευθύνες και αφετέρου να κάνουν κουμάντο κάποιοι άλλοι ανενόχλητοι.

3. Μπορεί εδώ να πέφτουν σύννεφο οι επιφυλάξεις αλλά στο φόρουμ οι εγγραφές πάνε μια χαρά!

Ανώνυμος είπε...

@frank

αυτό που λες πρέπει να αναγραφεί κάπου με ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

χαίρομαι που οι εγγραφές στο forum πάνε μια χαρά.

Είναι κάτι καινοτόμο.

Ρε μπας και είστε του Γιωργάκη???

χαχαχαχαχα

Γιάννης είπε...

Να προσθέσω μόνο σε αυτά που έγραψε ο frank, ότι διαφορετικό πράγμα είναι η κρίση του πολιτικού συστήματος που είναι κρίση των κομμάτων που στήριξαν συγκεκριμενες πολιτικές και υπηρέτησαν συγκεκριμένα συμφέροντα και άλλο το πρόβλημα συμμετοχής σε συλλογικές διαδικασίες σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Σήμερα οταν μιλαμε για κρίση του πολιτικού συστήματος, μιλάμε στην πραγματικότητα για κρίση αντιπροσώπευσης της βούλησης των πολιτών απο τα κόμματα που επέλεξαν να τους κυβερνήσουν. Με δυο λόγια για τη συνειδητοποίηση της κοροιδίας.

Οταν καταλαβαίνεις ότι σε κοροιδέυουν και υποβαθμίζουν καθημερινά τη ζωη σου υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιδράσεις σωστοί ή λανθασμένοι ανάλογα με την άποψη του καθένα.
Το να γκρινιάζεις στον καναπέ και να μουτζώνεις την τηλεόραση ΔΕΝ είναι ένας από αυτούς.

(Παρόμοια ισχύουν και στο μικρο-επίπεδο πολιτικής που είναι ο σύλλογος μας)

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τι θα γίνει με το φόρουμ τελικά αλλά και μόνο η αναγγελία της δημιουργίας του τρόμαξε πολλούς και αυτό ε είναι πολύ καλό σημάδι.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που έχω να πώ εγώ είναι ότι αν κάποιος το σκέφτεται μία φορά να δώσει το όνομα του για να γραφτεί απλώς σε ένα φόρουμ, μάλλον δεν θα το σκεφτεί καν να μπει σε άλλο Σύλλογο.

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα λάβαμε στις υπηρεσίες και το mail για το forum...Πολύ σωστή κίνηση κατά τη γνώμη μου.
Αυτό που προβλημάτισε όμως εμένα και πολλούς από τους συναδέλφους μου στη Βόρεια Ελλάδα είναι ότι αναφέρεται στο κείμενο η φράση: "καλούμε όσους συναδέλφους δεν τους εκφράζει η υπάρχουσα συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση". Καταλαβαίνετε ότι ενώ το υπόλοιπο κείμενο βρίσκει σύμφωνους όλους τους συναδέλφους, το συγκεκριμένο τους αποκλείει κιόλας αφού ιδιαίτερα τώρα με τις προχθεσινές εξελίξεις και αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Βορείου Ελλάδος δεν νοιώθουν να μην εκφράζονται από την συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση αλλά ακριβώς το αντίθετο (παρά τις δυσκολίες).
Ισως θα έπρεπε αυτό να αποσαφηνιστεί, εκτός και αν πράγματι πρέπει ή οφείλουν να μην συμμετέχουν στο φορουμ συνάδελφοι ικανοποιημένοι από το Σύλλογο τους
και ας είναι συνάδελφοι με τα ίδια ακριβώς προβλήματα και ανησυχίες.

frank είπε...

Αποσαφήνιση:

στο φόρουμ είναι ευπρόσδεκτη η συμμετοχή κάθε συναδέλφου και σίγουρα δεν εξετάζεται ο βαθμός ικανοποίησης από τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση

όλες οι απόψεις και σκέψεις είναι σεβαστές και έχουμε υποχρέωση να κάνουμε μια σοβαρή και ανοιχτή συζήτηση, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στη βόρεια ελλάδα

ΥΓ: το κάλεσμα είχε γραφεί πριν τη συνέλευση και δεν μας πέρασε από το μυαλό αυτή η ερμηνεία...