19 Δεκ 2013

Ti αλλάζει στις ειδικές άδειες

Συμβολικές  και εκσυγχρονιστικές χαρακτήρισε τις αλλαγές  που εισήχθησαν ,με το νόμο 4210/2013 (ΦΕΚ 254/21-11-2013 τ.Α’) στις άδειες των δημοσίων υπαλλήλων ο υπουργός  Διοικητικής Μεταρρύθμισης   . Στο πλαίσιο αυτό δίνεται τέλος, για παράδειγμα, στη μηχανογραφική άδεια των έξι ημερών τον χρόνο και δινόταν σε δημοσίους υπαλλήλους που κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Συνοπτικά οι αλλαγές :

Αναρρωτικές

Αυστηροποιείται το καθεστώς χορήγησης βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών, που μειώνονται από 10 σε 8 ημέρες ετησίως. Παράλληλα με τις νέες διατάξεις καθιερώνεται ο κατ' οίκον έλεγχος των υπαλλήλων που κάνουν χρήση αναρρωτικής άδειας με επίσκεψη ελεγκτή ιατρού. Σε περίπτωση που ο υπάλληλος χρειάζεται αναρρωτική άδεια πάνω από 8 ημέρες – αντί των 10 που προβλεπόταν μέχρι τώρα- μπορεί να του χορηγηθεί μόνο ύστερα από γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής. Παραμένει πάντως σε ισχύ η δυνατότητα χορήγησης της αδείας αυτής βάσει γνωμάτευσης διευθυντή κλινικής δημοσίου νοσοκομείου και εφόσον ο υπάλληλος νοσηλεύθηκε σε αυτό 7 ημέρες τουλάχιστον ή υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.



Εκπαιδευτικές

Με τον νέο νόμο περιορίζεται σημαντικά ο αριθμός ημερών που μπορούν να λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ως άδεια εξετάσεων. Συγκεκριμένα, μπορούν να ζητήσουν συνεχόμενη ή τμηματική άδεια για κάποια εξεταστική περίοδο που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δέκα εργάσιμες ημέρες τον χρόνια αντί των 20 που ίσχυε. Εξακολουθεί πάντως να παραμένει σε ισχύ η πρόβλεψη πως οι άδειες εξετάσεων χορηγούνται για τον χρόνο φοίτησης και μέχρι δύο το πολύ εξάμηνα μετά τη λήξη του, εφόσον ο υπάλληλος εξακολουθεί να φοιτά.

Άδειες στο... ψυγείο

Πάγωμα των αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης, που αφορούν τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε προγράμματα μετεκπαίδευσης ή κύκλους μεταπτυχιακής εκπαίδευσης προβλέπεται επίσης με τον νέο νόμο. Αυτό συνεπάγεται πως το δικαίωμα λήψης άδειας από δύο έως ακόμη και 4 έτη αναστέλλεται έως το τέλος του 2014. Εξαιρούνται όσοι υπάλληλοι είχαν λάβει άδειες υπηρεσιακής εκπαίδευσης που έχουν ήδη χορηγηθεί πριν από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου.

Γονικές

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για όσους δημοσίους υπαλλήλους αποκτούν περισσότερα από ένα παιδιά (π.χ. δίδυμα, τρίδυμα). Σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις ορίζεται δυνατότητα ο υπάλληλος να κάνει χρήση μειωμένου ωραρίου κατά δύο ώρες την ημέρα μέχρι το παιδί να συμπληρώσει τα δύο έτη και στη συνέχεια μίας ώρας ημερησίως μέχρι τη συμπλήρωση των τεσσάρων ετών ή να επιλέξει αντί του μειωμένου ωραρίου να λάβει συνεχόμενη άδεια με αποδοχές εννέα μηνών για ανατροφή παιδιού. Στο εξής στην περίπτωση γέννησης διδύμων, τρίδυμων κ.λ.π. από κάποιον δημόσιο υπάλληλο θα χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής 6 μηνών με αποδοχές για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Παράλληλα, με τον νέο νόμο γίνεται προσαρμογή σε κοινοτικές επιταγές ώστε να μπορεί και ο πατέρας δημόσιος υπάλληλος να κάνει χρήση των διευκολύνσεων μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής ακόμη και στην περίπτωση που η σύζυγος του δεν εργάζεται.

Ποιες άδειες γλιτώνουν το κούρεμα

Ανεπηρέαστες παραμένουν οι υπόλοιπες ειδικές άδειες που περιλαμβάνονται στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Σε αυτήν την κατηγορία συγκαταλέγονται οι ειδικές άδειες σε περιπτώσεις γάμου ή θανάτου του ή της συζύγου τους. Σε ισχύ εξακολουθούν να είναι και οι άδειες άνευ αποδοχών που μπορεί να αιτηθεί κάποιος υπάλληλος. Άδειες λίγων ημερών δικαιούνται και υπάλληλοι σε περίπτωση συμμετοχής τους σε συνέδρια, σεμινάρια εντός ή εκτός Ελλάδας, καθώς και για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: