18 Οκτ 2017

Πάγος ΣτΕ για την υποβολή «πόθεν έσχες»

Τα μνημόνια συνταγματικά, οι περικοπές συντάξεων και αποδοχών συνταγματικά κατά το ΣτΕ αλλά η υποβολή «πόθεν έσχες» από τους δικαστικούς αντισυνταγματική. Κατά τους δικαστικούς το «πόθεν έσχες» δεν είναι  γ αυτούς. 
 Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία διατάξεις που αφορούν την υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες» ηλεκτρονικά, για όλους τους υπόχρεους,
είναι αντισυνταγματικές. Όπως αναφέρεται, η υπουργική απόφαση για ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων δεν είναι νόμιμη, διότι δεν δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ οι παραμετρικές τιμές και οι οδηγίες συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή, γεγονός που καθιστά ανέφικτος τον έλεγχο νομιμότητας των στοιχείων αυτών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 2649/2017 απόφαση του ΣτΕ που έκανε δεκτή σχετική αίτηση ακύρωσης όλων των Δικαστικών Ενώσεων, είναι παράνομη η από 13.10.2016 Υπουργική Απόφαση, η οποία καθόριζε τον «τύπο και περιεχόμενο της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και της δήλωσης οικονομικών συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) και τον ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής των δηλώσεων αυτών».
Συγκεκριμένα, κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη που προβλέπει υποχρέωση για όλους τους υπόχρεους (δικαστές, δημοσιογράφοι, εκδότες, λιμενικοί κτλ.) υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες» να συμπεριληφθούν στη Δ.Π.Κ., ποσά σε μετρητά που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ και φυλάσσονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων, καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία, των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.
Αντισυνταγματική κρίθηκε και η παράλειψη της Υπουργικής Απόφασης να προβλέψει εύλογο χρονικό περιορισμό (που δεν μπορεί να υπερβεί την πενταετία) για τη διενέργεια και ολοκλήρωσης του ελέγχου, καθώς και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων.
Το παραπάνω αντίκεινται στην κατοχυρωμένη συνταγματικώς αρχή της ασφάλειας του δικαίου και στη δυνατότητα διατήρησης των προσωπικών δεδομένων μόνο για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για τις ανάγκες της επεξεργασίας.
Ειδικά για τους δικαστές, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» γι’ αυτούς πρέπει να γίνεται από συγκεκριμένο όργανο, στο οποίο να μετέχουν, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου του, κατά πλειοψηφία ανώτατοι δικαστές από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας.
Πηγή: εφσυν

Δεν υπάρχουν σχόλια: