24 Απρ 2018

Έρχεται νέο πλαίσιο για τα πρόστιμα στην αδήλωτη εργασία

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πάει στη Βουλή το δεύτερο νομοσχέδιο  του υπουργείου Εργασίας  για τα νέα πρόστιμα που αφορούν αδήλωτη εργασία, με κίνητρα ώστε ο εργαζόμενος να καταγγέλλει τον εργοδότη, αλλά και ο εργοδότης να συμμορφωθεί για να υπάρξουν συμβάσεις μεγαλύτερης διάρκειας. 
Όπως δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα κατατεθεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα είναι το δεύτερο σε ενάμιση χρόνο,  μετά από αυτό του Σεπτεμβρίου του 2017, αποκλειστικά για θέματα του Υπουργείου,
με ρυθμίσεις για την προστασίας των εργαζόμενων και άλλες ρυθμίσεις για την κοινωνική αλληλεγγύη ( για την απλήρωτη, την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία).
Σ αυτό το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου, από την αμιγώς εισπρακτική και τιμωρητική λογική ως σήμερα, σε μία λογική απόδοσης δικαιοσύνης προς τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος. Υπήρχε ένα πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που εντοπιζόταν αδήλωτος σε επιχείρηση, με την έννοια της τιμωρίας του εργοδότη. Τώρα, θα μειώνεται σημαντικά εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος και ανάλογα με τη διάρκεια της σύμβασης θα μειώνεται περισσότερο». Συγκεκριμένα:
7.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει τρίμηνη σύμβαση
5.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει εξάμηνη σύμβαση
3.000 ευρώ πρόστιμο εάν γίνει ετήσια σύμβαση
Ο εργοδότης θα καταβάλλει ένσημα τριών μηνών στον εργαζόμενο μόλις ξεκινάει η σύμβαση, σαν να τον είχε απασχολήσει ήδη για τρεις μήνες. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα διπλασιάζεται χωρίς δυνατότητα εκπτώσεων. .
Σύφμωνα με την Υπουργό με την μεταρρύθμιση αυτή δίνεται πολύ μεγάλο κίνητρο για να γίνουν νέες συμβάσεις εργασίας όσο το δυνατόν πιο μεγάλες χρονικά, αλλά και για να καταγγέλλει ο εργαζόμενος την αδήλωτη εργασία, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε ιδιαίτερο συμφέρον, όπως τόνισε.

Με πληροφορίες από arki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: