20 Μαρ 2020

Βρούτσης: Μονομερώς οι εργοδότες θα μπορούν να αναστέλλουν συμβάσεις εργασίας

Τι διαβάζουμε πάλι..Υποσχέθηκε ο Υπουργός Εργασίας "πλήρη στήριξη" στους εργαζόμενους....
Και πως την περιγράφει αυτήν την πλήρη στήριξη; Ως την δυνατότητα που έχουν όλοι οι εργοδότες, δηλαδή τόσο οι επιχειρήσεις που λειτουργούν όσο και αυτές που έχουν κλείσει υποχρεωτικά, να αναστείλουν μονομερώς την σύμβαση εργασίας μέρους ή όλου του προσωπικού τους για ένα μήνα  προς το παρών και βλέπουμε. Έχει ο θεός για μετά!
Βολικό, πολύ βολικό αυτό για τις επιχειρήσεις .... αυτά είναι μέτρα που δίνουν πλήρη στήριξη στις επιχειρήσεις και πλήττουν τους εργαζόμενους.
Συνεχίζοντας, διαβεβαιώνει ότι για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου, ρητά απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία συμβάσεων εργασίας, διαφορετικά η απόλυση είναι άκυρη. Επίσης, με την ολοκλήρωση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας. 
Πολύ προσεκτική διατύπωση. Η επιχείρηση, δηλαδή, δεν έχει καμία δέσμευση ότι δεν θα απολύσει τους συγκεκριμένους εργαζόμενους π.χ. τις μητέρες που ζήτησαν την ειδική άδεια ειδικού σκοπού αλλά να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας. 
Τώρα οι ερωτήσεις για πόσο χρονικό διάστημα υποχρεούται ή τι θα γίνει αν δεν διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων ΘΑ απαντηθούν στο μέλλον...... 

Οι απολύσεις πέφτουν βροχή και o αρμόδιος υπουργός κάνει την μια δήλωση μετά την άλλη. Οι δηλώσεις αυτές, συχνά και αντιφατικές μεταξύ τους, εύλογα δημιουργούν ελπίδες στους εργαζόμενους που σπεύδουν να ενημερωθούν από τις επιθεωρήσεις εργασίας εν μέσω πανδημίας. Από την μια πλευρά λοιπόν, μια σωρεία ανακοινώσεων αλλά από την άλλη, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα να νομοθετείται ώστε να είμαστε σε θέση και εμείς να δώσουμε μια απάντηση με ασφάλεια στα ερωτήματα που δεχόμαστε.
Αν και το πρώτο συμπέρασμα που αποκομίζω είναι ότι επί της ουσίας το δίκαιο της καταγγελίας των συμβάσεων κατακρημνίστηκε...... 



Δεν υπάρχουν σχόλια: