10 Μαρ 2020

Ανακοίνωση για αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού


Συναδέλφισσες,  συνάδελφοι

Η επικαιρότητα τρέχει σε ρυθμούς κορονοϊού SARS-CoV-2, δημόσιες υπηρεσίες και  σχολεία κλείνουν κατά περίπτωση και η Βουλή τίθεται σε κατάσταση συναγερμού επιπέδου 1. Η κατάσταση απαιτεί ψυχραιμία, ενημέρωση αλλά και εγρήγορση. Τίθεται επιτακτική ανάγκη και στο Υπουργείο Εργασίας να δοθεί η πρέπουσα βαρύτητα στα μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων του αλλά και του συνόλου των εργαζομένων της χώρας για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Τόσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας όσο και του Υπουργείου Εσωτερικών θα έπρεπε από κοινού να έχουν εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες για τους υπαλλήλους που υπηρετούν στο δημόσιο αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πόσο μάλλον για τους συναδέλφους οι οποίοι έχουν καθημερινή συναλλαγή με τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα  δε για τους συνάδελφους μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Εκείνο που τουλάχιστον θα περιμέναμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας θα ήταν να προβεί σε άμεσες ενέργειες και μέτρα, όπως απολύμανση των χώρων τόσο της Κεντρικής Υπηρεσίας όσο και των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ και άμεση προμήθεια αντισηπτικών χεριών για το σύνολο των εργαζομένων του ώστε να σταλεί και προς την κοινωνία το μήνυμα της πρόληψης.
Αλλά και οι επιπτώσεις του ιού στην αγορά εργασίας και στην οικονομία έχουν ήδη εμφανιστεί.  Θα επιτρέψει, λοιπόν, η ηγεσία του Υπουργείου να γίνει ο ιός μια ακόμα ευκαιρία για τους παραβατικούς εργοδότες ή θα προβεί άμεσα σε μέτρα που θα θωρακίζουν τους εργαζομένους και θα αποτρέπουν τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις;
Και εδώ η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έκανε την έκπληξή της! Μάλλον απάντησε θετικά στο πρώτο ερώτημα, αν κρίνουμε από το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας χτες το απόγευμα:
«Αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων….. 
Για όσο χρόνο εφαρμόζεται το ανωτέρω μέτρο, ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιήσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, συγκεντρωτικά, κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση, που πραγματοποιήθηκε εντός του προηγούμενου μήνα κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου μήνα της παρασχεθείσας εργασίας»
Αντί λοιπόν η ηγεσία του Υπουργείου να προχωρήσει στην έκδοση εγκυκλίων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση των θεμάτων που ανακύπτουν σχετικά με τα ωράρια και τις αμοιβές των εργαζομένων σε περίπτωση ασθένειας των ιδίων ή φροντίδας οικείων προσώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό ή ακόμη και σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας επιχείρησης, προχώρησε σε κάτι πιο δραστικό, όπως άλλωστε προτάσσει και η αντιμετώπιση του ιού! Την θεσμική αποκαθήλωση των ελέγχων του ΣΕΠΕ.
Έχοντας πάλι κατά νου τη μια πλευρά της ζυγαριάς, χωρίς κανένα κριτήριο (έστω κλιμακωτά για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε περιοχές που έχουν εκδηλωθεί τα κρούσματα) εξέδωσε δελτίο τύπου καθολικά και για όσο θα διαρκεί η επιδημία (και απ’ ότι αντιλαμβανόμαστε πολύ), οι εργαζόμενοι μένουν πάλι να στέκονται μόνοι. Σε αυτό το σχέδιο άμεσης δράσης για τη στήριξη των επιχειρήσεων, δε βλέπουμε πουθενά τη στήριξη των εργαζομένων!

Ζητάμε από τα συλλογικά όργανα του Υπουργείου μας να πάρουν θέση σ’ αυτό το σημαντικό για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων ζήτημα και να σταθούν δίπλα στις ανάγκες των συναδέλφων που θα ανακύψουν.
Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει στην άμεση λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στις υπηρεσίες του Υπουργείου και του Σ.ΕΠ.Ε και την παροχή οδηγιών για την ενιαία αντιμετώπιση των διαρκώς διογκούμενων προβλημάτων που έχει δημιουργήσει ο νέος κορονοϊος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: