11 Αυγ 2020

Επίσκεψη στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας στις 31.07.2020

Είναι γνωστό ότι από τις αρχές του 2020 δεν λειτουργεί ο κλιματισμός στο κτίριο επί της οδού Πατησίων και Σολωμού όπου στεγάζονται οι συνάδελφοί μας στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.. Το πρόβλημα με τον κλιματισμό στο συγκεκριμένο κτίριο είναι παλαιότερο. Για πολλά χρόνια δεν είχε γίνει κάποιος έλεγχος ή καθαρισμός του συστήματος και επιπροσθέτως, λόγω βλάβης, ο κλιματισμός δεν λειτουργούσε καθόλου στον 3ο όροφο.

Aποτέλεσμα της μη λειτουργίας του κλιματιστικού συστήματος στο κτίριο είναι οι συνάδελφοι να ξεπαγιάζουν το χειμώνα και να ψήνονται το καλοκαίρι.  Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών φέτος το καλοκαίρι προκλήθηκε και πάλι μεγάλη ταλαιπωρία των συναδέλφων μας. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, ακόμα κι αν ανοίξουν τα παράθυρα, δεν είναι δυνατόν να «δροσιστούν» καθώς ο εξωτερικός αέρας στην Πατησίων και Σολωμού είναι καυτός. Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε με τους καύσωνες της τελευταίας εβδομάδας του Ιουλίου καθιστώντας άθλο την προσπάθεια των συναδέλφων να εκπληρώσουν τις υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις μέσα σε ένα κτίριο κυριολεκτικά καμίνι.

Την Παρασκευή 31.07.2020, οι εκπρόσωποι της παράταξής μας, Παπαδημητρίου Σταυρούλα, μέλος του Γ.  Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και Κούρεντα Ελευθερία, μέλος του Δ.Σ. της Ο.Σ.ΥΠ.Ε. επισκέφτηκαν τους συναδέλφους στο κτίριο όπου διαπίστωσαν «ιδίοις όμμασι» τις απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας τους και την θερμική καταπόνηση που υφίστανται κατά τον χρόνο παραμονής τους στο κτίριο.

Κατόπιν τούτου, ζητήθηκε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κο Σταμάτη. Η συνάντηση ορίστηκε όπου και εκφράστηκε η διαμαρτυρία μας για την θερμική καταπόνηση των συναδέλφων. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι μας ζήτησαν να ενημερωθούν σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Ο Γενικός Γραμματέας μας ενημέρωσε ότι ο ΟΑΕΔ, στον οποίο ανήκει το κτίριο, θα ξεκινήσει διαδικασίες για την αντικατάσταση του συστήματος κλιματισμού όλου του κτιρίου . Επίσης, μας ενημέρωσε ότι ΘΑ τοποθετηθούν δύο (2) κλιματιστικά ανά όροφο στα μεγαλύτερα γραφεία του ορόφου καθώς και ανεμιστήρες.

Από πλευράς μας, τονίστηκε ότι τα κλιματιστικά πρέπει να τοποθετηθούν άμεσα ώστε να υπάρχει ανακούφιση των συναδέλφων και ότι τα δύο κλιματιστικά ανά όροφο δεν επαρκούν. Επιπλέον, στο πλαίσιο των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί με την εξάπλωση του κορωνοϊου, δεν μπορούν να συνωστισθούν όλοι οι συνάδελφοι του ορόφου σε δύο μόνο γραφεία.  Στο σημείο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας, δεσμεύτηκε για την εγκατάσταση επιπλέον κλιματιστικών αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας, κος Σταμάτης, ενημέρωσε ότι οι συνάδελφοι μπορούσαν να αποχωρήσουν νωρίτερα από την εργασία τους λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της συγκεκριμένης ημέρας . (Σχετική πρόβλεψη άλλωστε υπάρχει και στην με αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69 /90/οικ.20887/29-06-2017 εγκύκλιο του Υπ. ΕΣ. στην οποία  αναφέρεται ότι " Σε κάθε περίπτωση οι οικείοι προϊστάμενοι μπορούν  να επιτρέπουν την αποχώρηση των υπαλλήλων εφόσον κρίνουν ότι υφίσταται θέμα υγείας και ασφάλειας λόγω των ειδικών συνθηκών καύσωνα." )

Στο πλαίσιο της παρέμβασης μας και με δεδομένη την υποχρέωση χρήσης μάσκας από τους συναδέλφους, διατυπώσαμε το αίτημα μας για την χορήγηση μασκών και αντισηπτικών στους συναδέλφους της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας στους οποίους δεν έχουν παρασχεθεί έως και σήμερα αυτά τα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας και τα οποία οφείλει να παρέχει η διοίκηση του φορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: