29 Νοε 2021

Ένα άλμα προς την ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ

 Ωραία πράγματα διαφημίζει - διαρρέει το Υπουργείο μας για το σχέδιο νόμου που αναμένεται να παρουσιαστεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, που πιθανότατα να είναι αύριο Τρίτη 30 Νοεμβρίου  και αφορούν το ΕΦΚΑ και τους υπαλλήλους του. Αυτό που κρύβετε  πίσω τις γραμμές του νομοσχεδίου και πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους τους Υπαλλήλους του Υπουργείου Εργασίας  είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι ακόμα ένα βήμα προς την ιδιωτικοποίηση του φορέα αλλά ένα άλμα. Όποιος δεν το καταλαβαίνει ούτε τώρα δεν θα ξέρει από που του ήρθε και όταν δει τα ίδια πράγματα να εφαρμόζονται στην νέα αρχή της επιθεώρησης Εργασίας ....


Σύμφωνα με τις διαρροές το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει πέντε βασικούς άξονες που ο ένας είναι χειρότερος από τον άλλον:

  • Με συνοπτικές διαδικασίες οι αποσπάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων. Σε άλλη διάταξη του νομοσχεδίου θα προβλέπεται η απόσπαση και μετάταξη υπαλλήλων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του τμήματος που απασχολούνται στον e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να προχωράει τάχιστα η αντικατάστασή τους.
  • Ολοκλήρωση του νέου οργανογράμματος του e-ΕΦΚΑ με την αξιοποίηση και ιδιωτικής εταιρείας συμβούλων. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η λειτουργική ενοποίηση 388 οργανικών μονάδων των πρώην ασφαλιστικών ταμείων σε 158. Σύμφωνα με τον τελικό σχεδιασμό, με την ολοκλήρωση της υλοποίησης του Οργανογράμματος τους πρώτους μήνες του 2022, θα λειτουργούν πανελλαδικά, αντί των ανωτέρω 388 μονάδων τ. ΦΚΑ, 12 Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ), 119 Τοπικές Διευθύνσεις και 27 Αποκεντρωμένα Τμήματα Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Διευθυντικά στελέχη από τον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Έως και τρία χρόνια θα μπορούν να επιλέξουν να εργαστούν στον e-ΕΦΚΑ στελέχη από τον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα σε επιτελικές θέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό των ιδιωτών θα είναι περιορισμένο και θα ορίζεται με συγκεκριμένο ποσοστό στις διατάξεις του νομοσχεδίου. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι ο ΕΦΚΑ σε όλη την χώρα έχει περίπου 200 διευθυντές. Η αμοιβή των στελεχών θα διαφέρει από αυτή που λαμβάνουν τα διευθυντικά στελέχη του δημοσίου τομέα, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.
  • Αλλαγή στο σύστημα προμηθειών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη αυτή την στιγμή απαιτούνται ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες για την εξασφάλιση των απαραίτητων προμηθειών για την εύρυθμη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ. Το σύστημα θα αλλάξει ριζικά με στόχο να γίνει πιο ευέλικτο.
  • Αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας. Υπό συζήτηση παραμένει πως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί συνολικά η ακίνητη περιουσία του e-ΕΦΚΑ. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ενεργοποίησης Ανώνυμης Εταιρίας Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας του ΕΦΚΑ με έμπειρα στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα. Υπενθυμίζεται ότι και το 2016 η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε θεσμοθετήσει τη δημιουργία εταιρείας, η οποία όμως δεν προχώρησε με αποτέλεσμα η περιουσία των ταμείων επί σειρά ετών να παραμένει ανεκμετάλλευτη και τα ταμεία να χάνουν σημαντικά έσοδα. 

με πληροφορίες από dikaiologitika

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: