Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να αρπάξει από τα μαλλιά κάθε συγκυρία – ακόμη και αυτή που είναι ή μοιάζει να είναι αρνητική γι’ αυτήν - και επιχειρεί να την μετατρέψει σε ευκαιρία. Θέλει να πιστεύει ότι κυρίαρχος καθίσταται αυτός που καταφέρνει να προσεταιρίζεται και να οδηγεί τις λέξεις και τις έννοιες στην κατεύθυνση που επιθυμεί.
Σε μια προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι του τραγικού σιδηροδρομικού εγκλήματος στα Τέμπη, με μια άθλια επιχειρηματολογία και με το γνωστό και δοκιμασμένο «όλοι φταίμε», ο πρωθυπουργός έριξε ευθύνες «στις συντεχνίες που ταυτόχρονα εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση του προσωπικού των τρένων μας»!!!
Το “επιχείρημα” αυτό δεν διατυπώθηκε τυχαία. Θέλουν να βάλουν όλους τους εργαζόμενους συλλήβδην στο στόχαστρο καλλιεργώντας τον επικίνδυνο κοινωνικό αυτοματισμό. Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης, λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη (!), προσέφυγε στο Δικαστήριο και χρησιμοποιώντας τα απεργοκτόνα όπλα του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη κατάφερε να κηρυχθεί παράνομη η Απεργία-Αποχή που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ από τις διαδικασίες αξιολόγησης στο Δημόσιο.
Αναμενόμενη ενέργεια από μια δεσποτική κυβέρνηση. Το ζήτημα, όμως, είναι ποια θα πρέπει να είναι σε όλα αυτά η απάντηση των επαγγελματικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων που ενδιαφέρονται για ένα διαφορετικό και ισχυρό δημόσιο τομέα που να εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.
Προτεραιότητά μας, λοιπόν, όλων των συνδικαλιστικών δυνάμεων θα πρέπει να είναι το πως θα απαντήσουμε στο ζήτημα της αξιολόγησης και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης που έχει υλοποιήσει την πλήρη κατάργηση της νομιμότητας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης και την πλήρη κυριαρχία των μετακλητών, την πλήρη κομματικοποίηση των θέσεων ευθύνης με την απουσία κάθε διαδικασίας κρίσεων, τις φωτογραφικές διατάξεις για εξυπηρέτηση των κομματικών ημετέρων (βλ. περίπτωση σταθμάρχη κλπ). Πως θα απαντήσουμε στην κυβέρνηση που αυταρχικά καταργεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία.
Η πρότασή μας ως ΑΡΣΥ (πρόταση που καταθέσαμε και στο ΔΣ της ΟΣΥΠΕ) έχει δύο (2) σκέλη:
1. Να εξηγήσουμε στους συναδέλφους, γιατί έχει νόημα η συμμετοχή στην απεργία- αποχή. Γιατί πρέπει να πούμε όχι στη συνεχόμενη προσπάθεια διχασμού και ανθρωποφαγίας των δημοσίων υπαλλήλων. Από την υποχρεωτική συγκριτική αξιολόγηση, με τις γνωστές ποσοστώσεις 25% καλών, 60% μετρίων και 15% ανεπαρκών του ν. 4250/2014, περάσαμε σήμερα στον νόμο Βορίδη, που προάγει την ανθρωποφαγία και εξυμνεί την αναξιοκρατία. Με το κοκαλάκι των bonus σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο νόμος Βορίδη για την αξιολόγηση επιχειρεί να διασπάσει, να διχάσει και να ρουσφετολογήσει…με bonus! Η αξιολόγηση, όμως, δεν μπορεί να γίνεται με «όρους πολυεθνικών και πιστή αντιγραφή επιχειρηματικών πρακτικών». Με τον νόμο Βορίδη 4940/2022, εισάγεται, εκτός των άλλων, μια δαιδαλώδης γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία μπορεί να οδηγεί σε «απαλλαγή του προϊσταμένου από τα καθήκοντά του» (άρθρο 11), σε bonus, σε μια συνεχή ενασχόληση των εργαζομένων με τη διαδικασία μιας προσχηματικής αξιολόγησης και άρα σε μεθοδεύσεις και παρασκηνιακές διαδικασίες. Ο νόμος Βορίδη εισάγει έννοιες αξιολόγησης εντελώς ασαφής και υποκειμενικές, όπως «σφυγμός ομάδας», «σχέδιο ανάπτυξης», «προσδοκίες του αξιολογούμενου και του αξιολογητή» και περιλαμβάνει στοχοθεσίες οι οποίες, ακόμα κι αν τεθούν, στην πρακτική των δημοσίων υπηρεσιών ανατρέπονται με εντολές των πολιτικών διοικήσεων.
2. Άμεση προκήρυξη απεργίας αποχής, όπως ακριβώς αποφασίστηκε στη σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ στις 23-03-2023 και όπως ακριβώς άμεσα την υλοποιεί η πλειοψηφία των Ομοσπονδιών του Δημοσίου που λειτουργούν ουσιαστικά και όχι προσχηματικά.
Στην πρότασή μας αυτή αντιμετωπίσαμε την αδράνεια της διοίκησης της ΟΣΥΠΕ και της Προέδρου Προέδρου που μπλοκάρει από την πρώτη μέρα την όποια μαχητική και αγωνιστική πρόταση. Η αδράνεια αυτή έχει βάλει την ΟΣΥΠΕ στον γύψο καιρό τώρα.
Η απροθυμία αυτή μπορεί να κάνει τους κακόπιστους να πιστέψουν ότι η πλειοψηφία της ΟΣΥΠΕ δεν θέλει να προκηρύξει και να συμμετέχει στην απεργία αποχή από την αξιολόγηση του καρότου και του μαστίγιου του Βορίδη. Απροθυμία να προκηρύξει την απεργία έγκαιρα δηλαδή πριν τις 31-03-2023 αφού ήδη καλούνται οι εργαζόμενοι μέχρι 31.3.2023 να συμμετάσχουν στο αρχικό στάδιο της Αξιολόγησης από τους Προϊσταμένους των Τμημάτων τους. Ας επιλέξουν κάποιοι αν θα είναι αρωγοί της ηγεσίας ή συνδικαλιστές για να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι ήδη η Επιθεώρηση Εργασίας με την μετατροπή της σε Ανεξάρτητη Αρχή έγινε “το πειραματόζωο” Βορίδη με τις ευλογίες τις Διοικήσεώς της. Αύξηση στοχοθεσίας για το 2023 (βλ. ΦΕΚ 1958/Β΄/27-03-2023), αλλεπάλληλες δράσεις εν δράσει, προσωπικό πιο λιγοστό από ποτέ με ανάθεση παράλληλων καθηκόντων για να καλύψει τις τρύπες στις κεντρικές διοικητικές και οικονομικές δομές της κλπ. Αυτές τις προχειρότητες της μετάπτωσης και την υποστελέχωση των υπηρεσιών ποιος θα τις αξιολογήσει;
Ως ΑΡΣΥ δηλώνουμε ότι όσες δικαστικές προσφυγές κι αν κάνει η κυβέρνηση κι ο Υπουργός Εσωτερικών θα συνεχίσουμε να ασκούμε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα μας στην απεργία και να αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη και της αντιδραστικής αξιολόγησης.
Ας ξεκινήσει η αυτοαξιολόγηση των κυβερνώντων και διοικούντων πρώτα, από το τι πραγματικά έχουν κάνει για να στηρίξουν τον δημόσιο τομέα.
Ζητούμε την κάλυψη με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας όλων των κενών οργανικών θέσεων και ενιαίες εργασιακές σχέσεις.
Ζητούμε αυξήσεις στους μισθούς όλων των εργαζομένων και όχι bonus χειραγώγησης και ελέγχου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου