31 Μαρ 2023

Ανακοίνωση Συλλόγου Υπαλλήλων ΓΓΚΑ για αξιολόγηση

Ανακοίνωση Συλλόγου  Υπαλλήλων ΓΓΚΑ για αξιολόγηση

Τον Ιούνιο 2022 είμασταν πολλοί εκείνοι που είχαμε πει ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν οι νέες διατάξεις για την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ των δημοσίων υπαλλήλων που ψηφίστηκαν ως νόμος 4940/22. Πέρασε ένα εξάμηνο, σε αναμονή των εκλογών μάλλον και το αρμόδιο Υπουργείο (Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού) δεν προχώρησε στην έκδοση οδηγιών ούτε βέβαια εξασφάλισε  το προαπαιτούμενο της Αξιολόγησης, τη στοχοθεσία... Παρότι το νέο σύστημα εφαρμόζεται από 1-1-2023 ουδείς συγκινείτο, πάλι μάλλον λόγω των επικείμενων εκλογών. Να όμως που εκλογές πήγαν πιο πίσω οπότε το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικής Απορρύθμισης κάτι έπρεπε να κάνει για τον νόμο που είχε ψηφίσει... Με εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου (αντί στις 10 Δεκεμβρίου..) δίνονται οδηγίες και προσαρμόζεται η νομοθεσία σε μέτρα τέτοια που ίσως, να μπορεί να εφαρμοστεί... Αφού δεν έχει φτιαχτεί ψηφιακή πλατφόρμα για τη Στοχοθεσία, όπως απαιτεί ο νόμος, η υποχρεωτική ψηφιακή διαδικασία του νόμου μετατρέπεται στην εγκύκλιο σε δυνητική... Αντί τον Ιανουάριο να γίνει (αφού ουδείς είχε ξεκινήσει...) η Α΄ φάση κατά τον νόμο, μετατίθεται για τον Φεβρουάριο-Μάρτιο στην εγκύκλιο. Όπως ήταν βέβαιο ότι θα γινόταν, τα κριτήρια που μετρούν το 50% της Αξιολόγησης των υπαλλήλων και το 40% των προϊσταμένων, δηλαδή η κατοχή-ανάπτυξη των 9 δεξιοτήτων, της καινοτομίας του νόμου (...), δεν θα μετρήσουν στην πρώτη εφαρμογή... Άρα μένει μόνο το κριτήριο της επίτευξης στόχων που μετρά στο 50% αλλά πώς να μετρήσει κι αυτό όταν δεν γίνεται σχεδόν πουθενά στοχοθεσία;

Τόσο στο δικό μας Υπουργείο Ανεργίας και Μη Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά απ' ότι συζητάμε και σε άλλα, επίσημη κυβερνητική στοχοθεσία για το 2023 δεν μας κοινοποιήθηκε, όπως δεν μας γνωρίστηκαν και πρόσθετοι στόχοι από τους υπουργούς, όπως απαιτεί ο νόμος. Άρα, το μόνο που μπορεί να γίνει τώρα είναι κάποιοι προϊστάμενοι να θέσουν στόχους, ξεκάρφωτα και αποσπασματικά χωρίς ένταξη σε κάποιο στρατηγικό σχέδιο, χωρίς βέβαια κανείς να τους ελέγξει κατά πόσο είναι εφικτοί κλπ. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας διαδικασίας διαφαίνονται με ευκολία...και ίσως συμπυκνώνονται σε μία μόνο λέξη: ΜΠ…ΑΧΑΛΟ!   

Γι' αυτού του τύπου, την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ συζητάμε όλες τις τελευταίες μέρες και διαδικτυακά (τρομάρα μας) που πολλοί προϊστάμενοι αναζητούν "στόχους" για να καταγράψουν στο έντυπο στοχοθεσίας προϊσταμένου, τη μόνη φόρμα που αυτή τη στιγμή υπάρχει στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, τη δεύτερη ψηφιακή εφαρμογή που θα έπρεπε να ήταν έτοιμη τον Ιανουάριο... Όλα επιτελικά δουλεμένα ΑΡΙΣΤΑ και δρομολογημένα...Φυσικά η κατάσταση που προβάλλεται στα κανάλια είναι εξαιρετική, σα να είναι όλα έτοιμα και αντιδρούν κάποιοι λίγοι περίεργοι, ενώ στην Ευρώπη γίνεται μια χαρά (βλ. ρεπορτάζ ανταποκριτή της ΕΡΤ στη Γερμανία κ.α.)...

Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε Απεργία-Αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης του νόμου 4940/22 και  φυσικά ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης και δημιουργός του νέου τερατουργήματος, λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, προσέφυγε στο Δικαστήριο και χρησιμοποιώντας τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη κατάφερε να κηρυχθεί παράνομη η απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ. Στη συνέχεια και μετά τη σύσκεψη της Πέμπτης 23 Μαρτίου 2023 το μόνο που απέμεινε στην ΑΔΕΔΥ ήταν να συντονίσει το νέο κίνημα απόρριψης της Αξιολόγησης μέσω των Ομοσπονδιών. Έτσι, η πλειοψηφία των Ομοσπονδιών που λειτουργούν ουσιαστικά και όχι προσχηματικά, όπως η ΟΣΥΠΕ,  κήρυξαν τη δική τους Απεργία-Αποχή. Δυστυχώς, η αδράνεια της διοίκησης της ΟΣΥΠΕ και της Προέδρου της, που όλως τυχαίως είναι και Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας και δε ξέρουμε και που αλλού θα γίνει Πρόεδρος…;;;…μπλοκάρει από την πρώτη μέρα την όποια μαχητική και αγωνιστική πρόταση πράγμα πλέον γνωστό σ όλους και πέραν του Υπουργείου μας!

Επειδή όμως η απροθυμία αυτή συνεχίζεται με προφάσεις μετά την ολοκλήρωση της α΄ φάσης της χαζοαξιολόγησης Βορίδη, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, ομόφωνα και κυρίως εμπρόθεσμα (πριν την  31η/3/2023 καταληκτική-υποχρεωτική ημερομηνία «προσταγής» από τη Διοίκηση του Υπουργείου μας –βλέπε έγγραφο αρ πρωτ.33539/29.3.2023 της Γεν. Δ/νσης Διοικητικής Υποστήριξης και Ηλεκτρονικής  Διακυβέρνησης  Δ/νση Υποστήριξης Ανθρωπίνου Δυναμικού και Υπηρεσιών Τμήμα Ι ) αποφάσισε ότι Απεργούμε-Απέχουμε δίνοντας παράλληλα και μια απάντηση, για τις συνθήκες ανθρωποφαγίας που θέλουν να μας επιβάλουν οι «άριστοι».

Ίσως, η μόνη αξιολόγηση που μπορεί γίνει, είναι για την υποστελέχωση,  τις διαλυμένες Δομές και τους Οργανισμούς-ακορντεόν, την έλλειψη εκπαίδευσης, την έλλειψη Κρίσεων κατά 9 με 15 χρόνια, τη δαιδαλώδη νομοθεσία, τον αποσυντονισμό και τον διχασμό των υπηρεσιών με διαφορετικά νομότυπα μισθολόγια και όχι σε εργαζόμενους που μέσα σε άθλιες συνθήκες εργασίας, με μισθούς ξευτίλας, χωρίς ουσιαστικά εργαλεία, με το ΦΙΛΟΤΙΜΟ τους και μόνο, κρατούν ζωντανό το Δημόσιο. Κάτι φυσικά που μισεί η κυβέρνηση των "αρίστων"! Αξιολόγηση από ποιούς; Απ'  αυτούς που έχουν τοποθετήσει σε θέσεις ευθύνης χωρίς κανένα κριτήριο (και ορισμένοι από δαύτους  εκτονώνουν τα κομπλεξικά τους απωθημένα, ενώ στον αντίποδα όντως υπάρχουν και άξιοι συνάδελφοι που τους αδικεί ο τρόπος μη επιλογής τους)  με στόχο την απαξίωση και το «ναι σʼ όλα» ;

Ξεκάθαρα, η «νέα» διαδικασία αξιολόγησης που προβλέπει ο ν.4940/2022 είναι ένας ηλίθιος μηχανισμός που στοχεύει στη «διάσπαση», στη χειραγώγηση και υποταγή των δημοσίων υπαλλήλων και στην απαρέγκλιτη προώθηση υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής. Όχι λοιπόν στη συνεχόμενη προσπάθεια διχασμού και ανθρωποφαγίας των δημοσίων υπαλλήλων κι ας μη το καταλαβαίνουν κάποια στελέχατα όπως η γνωστή και αγαπημένη μας, άκρως τεχνοκρατική, Υπηρεσιακή μας Γραμματέας.

Από την υποχρεωτική συγκριτική αξιολόγηση, με τις γνωστές ποσοστώσεις 25% καλών, 60% μετρίων και 15% ανεπαρκών του ν. 4250/2014, (η ίδια ήταν παρούσα ως Γεν. Δ/ντρια τότε) περάσαμε σήμερα στον καταπληκτικό, «άρτιο»νόμο Βορίδη, που εξυμνεί την αναξιοκρατία. Με το κοκαλάκι των bonus σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο νόμος Βορίδη για την αξιολόγηση επιχειρεί να διασπάσει, να διχάσει και να ρουσφετολογήσει…με bonus! Ήδη συμβαίνει στην Γεν. Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσίων, σε 65 υπαλλήλους, για το έτος 2022! (θα επανέλθουμε σύντομα και εκτενώς σ αυτό. ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ- ΠΑΜΕ- ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ –που ΕΙΣΤΕΕΕ;;; ΟΛΑ ΚΑΛΑ Ε;;; )  Γι αυτό:

ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΑΛΛΙΩΣ!

        ΒΑΣΤΑΜΕ ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

O ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ

 

* Υ.Σ.: Σας ενημερώνουμε ότι  τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 και ώρα 12:30μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου ορόφου θα διεξαχθεί επιτέλους έκτακτο ανοιχτό γι όλους τους υπαλλήλους (κι όχι μόνο τους συνέδρους, όπως παλιότερα) συνέδριο της ΟΣΥΠΕ (κάλιο αργά παρά ποτέ), προκειμένου να συζητηθεί το νέο σύστημα αξιολόγησης και στοχοθεσίας για τους μονίμους πολιτικούς υπαλλήλους και τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) σύμφωνα με το νόμο  ν.4940/2022 (Α’ 112) και να ληφθεί απόφαση για τη κήρυξη Απεργίας - Αποχής όλων των υπαλλήλων, που καλύπτονται συνδικαλιστικά από την Ομοσπονδία, από κάθε ενέργεια που συνδέεται με την περιγραφόμενη στα άρ.1-27 και 29 του ν.4940/2022 διαδικασία στοχοθεσίας και αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: