7 Σεπ 2023

ΕΑΕΚ Συλλαλητήριο στη ΔΕΘ: Το έναυσμα για την αντεπίθεση των εργαζομένων

 Οι φετινές κινητοποιήσεις στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα διεξαχθούν μέσα σ’ ένα εύθραυστο και δυσοίωνο τοπίο για τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την επανεκλογή της στην εξουσία, ότι η αλαζονεία, η επικοινωνιακή διαχείριση όλων ζητημάτων με την έμπρακτη στήριξη των ΜΜΕ, η αθόρυβη στήριξη μιας ακροδεξιάς ρητορικής και πρόθεσης εκφασισμού της κοινωνίας αποτελούν βασικά της χαρακτηριστικά.

Στη χώρα μας η ακρίβεια στα βασικά αγαθά, στη στέγη, στα καύσιμα και στην ενέργεια συνεχίζει να προκαλεί την αφαίμαξη των εισοδημάτων, γεγονός που οδηγεί στην περαιτέρω φτωχοποίηση των εργαζομένων και του ελληνικού λαού. Παράλληλα, βιώσαμε και την κοροϊδία της Κυβέρνησης με τις δήθεν αυξήσεις στους εργαζομένους στο Δημόσιο, καθώς αυτές δεν ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 1,5 την ημέρα. Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο μετατράπηκε, ως κακόγουστη φάρσα, σε επίδομα φτώχειας.

Δυστυχώς, κι αυτό το καλοκαίρι οι πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της χώρας επέφεραν πρωτοφανείς καταστροφές στο φυσικό και ζωικό περιβάλλον, στα σπίτια και στις περιουσίες των κατοίκων. Ειδικότερα, στον Έβρο είχαμε και τον τραγικό θάνατο δεκαοχτώ μεταναστών και ενός βοσκού, που έζησαν μαρτυρικές στιγμές με την κόλαση της φωτιάς. Οι ανυπολόγιστες ζημιές που άφησαν πίσω τους οι φωτιές κατέδειξαν, στο μέγιστο βαθμό, την πλήρη ανικανότητα του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη. Κανένας σχεδιασμός, καμία πρόληψη, χωρίς ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης. Η κατάρρευση του επιτελικού κράτους αφήνει πίσω της στην κυριολεξία καμένη γη.

Ωστόσο, η λαίλαπα των καταστροφικών πυρκαγιών αναδεικνύει την επικίνδυνη τακτική της Κυβέρνησης της ΝΔ, που στον τρόμο της να μην αναλάβει καμία ευθύνη, σιγοντάρει την ακροδεξιά ρητορική που στοχοποιεί τους μετανάστες ως την πηγή του κακού για τις φωτιές στη χώρα μας. Αυτό έχει οδηγήσει αφενός, σε ακραία φαινόμενα ρατσιστικής έξαρσης με αυτόκλητους πολιτοφύλακες να «συλλαμβάνουν» μετανάστες και να προτρέπουν στα κοινωνικά δίκτυα σε βία και πογκρόμ και αφετέρου, σε σταδιακή επιχείρηση εκφασισμού της ελληνικής κοινωνίας.

Στην Υγεία, η Κυβέρνηση συνεχίζει να ξεδιπλώνει τα σχέδια της, που καθυστέρησαν με την εκδήλωση της Πανδημίας, με στόχο τη συρρίκνωση των Δημόσιων Δομών, τις Ιδιωτικοποιήσεις,  την είσοδο Ιδιωτών, την παραχώρηση υπηρεσιών. Η μετατροπή των Νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, η ΠΝΠ για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ με Πυροσβέστες και στρατιώτες, η παραχώρηση των εξιτηρίων-διακομιδών- εξετάσεων σε Ιδιωτικές Εταιρίες Ασθενοφόρων, οι -7225 λιγότεροι Μόνιμοι Υγειονομικοί μέσα στη Πανδημία, οι «υποσχέσεις»  προσλήψεων που αναμένονται εδώ και χρόνια, οι αναστολές λειτουργίας Υπηρεσιών και Κλινικών, η νομοθέτηση της εισόδου Ιδιωτών Ιατρών στα Νοσοκομεία, η «θριαμβευτική» επάνοδο των Εργολάβων και της εργασιακής γαλέρας, η μονιμοποίηση των ελαστικών μορφών εργασίας, και η υποχρηματοδότηση  οδηγούν σίγουρα  το Δημόσιο Σύστημα σε λειτουργική κατάρρευση. Καθημερινά είναι πλέον τα προβλήματα που αναδεικνύονται σε Νοσοκομεία-Κ.Υ σε όλη την Ελλάδα, με τις δεκάδες παραιτήσεις Ιατρών, που καλούνται να εφημερεύουν περιοδεύοντας σε νομούς να επιβεβαιώνουν τα τραγικά αδιέξοδα των ασκούμενων πολιτικών της Ν.Δ  στην Υγεία.

Σε αυτές τις συνθήκες, καθίσταται αναγκαία και επίκαιρη όσο ποτέ, η ενότητα των εργαζομένων αλλά και των αριστερών, προοδευτικών συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της μισθωτής εργασίας, σε ένα αγωνιστικό πλαίσιο που θα αντισταθεί στις ζοφερή προοπτική των πολιτικών της κυβέρνηση της ΝΔ. Η κινητοποίηση των Συνδικάτων στη ΔΕΘ, στις 9 Σεπτεμβρίου, να αποτελέσει το έναυσμα για τη μετωπική αντεπίθεση των εργαζομένων στην κατεύθυνση της ανατροπής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της και συνάμα να διαμορφωθούν οι αντίστοιχες  πλειοψηφικές   θέσεις και  προτάσεις στα  Συνδικάτα, που θα απαντούν στις ανάγκες των καιρών και των εργαζομένων.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

  • Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο, με αναπλήρωση των απωλειών που υπέστησαν τα εισοδήματα μας από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό των τελευταίων δυο χρόνων αλλά και αποκατάσταση των απωλειών που υπεστήκαμε στα χρόνια των Μνημονίων.
  • Να αποτρέψουμε τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης του Δημοσίου. Στην Υγεία τη Παιδεία τη Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και σε κάθε άλλο μέτωπο που θα θέτει σε διακινδύνευση τα κοινωνικά αγαθά
  • Στήριξη και ενίσχυση του Δημοσίου με γενναία χρηματοδότηση και προσωπικό,  με μαζικές προσλήψεις, αλλά και την παράλληλη κατάργηση των πάσης φύσεως ελαστικών μορφών απασχόλησης
  • Εξάλειψη της αναξιοκρατίας και του πελατειασμού, κάλυψη όλων των θέσεων ευθύνης στο δημόσιο με διαφανείς, αξιοκρατικές και αντικειμενικές διαδικασίες κρίσεων για την ενίσχυση της δημοκρατίας στους χώρους δουλειάς.
  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
  • Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: