20 Σεπ 2023

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΌ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ - ΠΕΜΠΤΗ 21.9.2023

 Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ ΞΕΠΑΓΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΕΤΙΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΌ ΝΟΜΟΣΧΈΔΙΟ - ΠΕΜΠΤΗ 21.9.2023 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΩΡΑ 11.00.

Η αντίδραση  της ΑΡΣΥ -Υπουργείου Εργασίας  για το αντεργατικό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή στις 21/9/2023,  υπήρξε έγκαιρη ξεκάθαρη από την αρχή της δημοσιοποίησης τους με σχετική μας ανακοίνωση στις 7/9/2023 που μπορείτε να την δείτε εδώ:

Σήμερα, η  ΑΡΣΥ  εξετάζοντας την τροπολογία περί "ξεπαγώματος των τριετιών" των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, η οποία ήρθε την τελευταία στιγμή ως αποτέλεσμα των εξαγγελιών Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ουσιαστικά δεν απαντά στο πρόβλημα της 12χρονης χαμένης προϋπηρεσίας των εργαζομένων λόγω Μνημονίων. 
 
Κατά την άποψή μας, η συγκεκριμένη τροπολογία, συνιστά μάλιστα έναν αδιανόητο εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων και του συνόλου των πολιτών 

Επισημαίνουμε τρία  (3) επιπλέον απαράδεκτα σημεία της τροπολογίας που δικαιολογούν την άποψή μας περί εμπαιγμού των εργαζομένων

1. Το ξεπάγωμα των τριετιών αναστέλλεται αυτοδικαίως από την 1η του Γενάρη του 2027 εφόσον  η ανεργία τότε θα είναι πάνω το 10% (υπολογιζόμενη σε ετήσια βάση) και μέχρι να πέσει ξανά κάτω από το 10%! (παραγρ. 6 άρθρου 1 της τροπολογίας)

2. Το υπουργικό συμβούλιο μπορεί ανα πάσα στιγμή  με απόφασή του, να αναστείλει το ξεπάγωμα των τριετιών και πιο νωρίς από το 2027! (παραγρ. 7 του άρθρου 1 της τροπολογιας)

3. Φροντίζει να αποφύγει τυχόν δικαστικές προσφυγές εργαζομένων για τη χαμένη 12ετία που είχαν παγώσει οι τριετίες αναφέροντας χαρακτηριστικά:  "Καμία αξίωση δεν γεννάται, ούτε οφείλονται αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, όπως αναφέρονται στις παρ. 1, 2 και 3, ούτε επιτρέπεται να υπολογιστεί προϋπηρεσία που έχει διανυθεί από την 14η.2.2012 έως και την 31η.12.2023.".

Συνολικά η άποψή μας για το ξεπάγωμα των τριετιών είναι ότι

1 Δεν καταργείται  ο "κόφτης" της υψηλής ανεργίας (10%) αλλά ούτε ο κόφτης των δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Είναι σαφές ότι εάν η ανεργία είναι υψηλή ή δημιουργείται μεγάλο δημοσιονομικό κόστος αυτή η απόφαση θα μπορεί να αναθεωρηθεί άμεσα με κυβερνητική απόφαση

2.  Οι «τριετίες» θα χτίζονται από 1/1/2024. Δηλαδή διαγράφονται 12 χρόνια δουλειάς από την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της χώρας μας. Για παράδειγμα εργαζόμενος με 11 χρόνια προϋπηρεσίας, αντί να λαμβάνει  σήμερα 1.014 ευρω, θα πάρει 858 ευρώ το 2027

3. Οι αυξήσεις στις τριετίες αφορούν μόνο όσους αμείβονται με τον κατώτερο μισθό και όσους από 1/1/2024 καλύπτονται από εν ισχύ Συλλογική Σύμβαση που κατοχυρώνει την προϋπηρεσία. Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός  ο οποίος όταν και όποτε κατοχυρώσει την τριετία, η αύξηση που προκύπτει θα συμψηφίζεται με τον μισθό τους. Για παράδειγμα εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με 860 ευρώ όταν συμπληρώσει τριετία, το 2027, δεν θα πάρει καμία αύξηση αφού η προσαύξηση της τριετίας που υπολογίζεται στον κατώτερο μισθό (780 x 10% = 858 €) θα είναι μικρότερη του μισθού που ήδη παίρνει, θα πρέπει να περιμένει το 2030 για να πάρει την επόμενη τριετία.


4. Το μέτρο της κυβέρνησης αφορά ελάχιστους εργαζόμενους. Όσοι από το 2024 ξεκινήσουν να μετράνε "τριετία" θα την συμπληρώνουν μετά κόπων και βασάνων σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διότι κυριαρχούν οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και ορισμένου χρόνου. Επιπλέον, με τη θεσμοθέτηση των "συμβάσεις κατά παραγγελία" και των "ελάχιστων ωρών εργασίας", ποιός εργαζόμενος θα καταφέρει να ασφαλιστεί με 900 ένσημα που αντιστοιχούν σε μια 3ετία εργασίας? 


Η ΑΡΣΥ συμμετέχει μαζικά και ενωτικά στην Απεργία της ΑΔΕΔΥ, 21/9/2023 και στην Απεργιακή Συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος και ώρα 11.00 π.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: