5 Ιαν 2009

Αποζημίωση μόνο από το ΙΚΑ σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος

Σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, εάν το θύμα είναι ασφαλισμένο στο ΙΚΑ δεν νομιμοποιείται να αξιώσει από τον εργοδότη και την αυτοτελή αποζημίωση από το άρθρο 931 του Αστικού Κώδικα, λόγω του περιουσιακού χαρακτήρα αυτής.

Αυτό έκρινε ο Άρειος Πάγος, αναιρώντας απόφαση του Εφετείου Αθηνών, ως προς το σκέλος που είχε κάνει δεκτή επί πλέον χρηματική αποζημίωση σε υπόθεση εργατικού ατυχήματος. Και παρέπεμψε στο Εφετείο, για τον περαιτέρω προσδιορισμό της αποζημίωσης.

Ειδικότερα, εργαζόμενος σε χημικό τομέα χρωμάτων και βερνικιών είχε υποστεί εργατικό ατύχημα, που του προκάλεσε προβλήματα αισθητικής και ψυχολογικής φύσης, που μπορούν να έχουν σοβαρή και δυσμενή επίδραση στις κοινωνικές του δραστηριότητες και συναναστροφές στο μέλλον.


Την αποκατάσταση της περιουσιακής ζημιάς ανέλαβε το ΙΚΑ, όπου ήταν ασφαλισμένος και το Εφετείο δέχθηκε παράλληλα χρηματική ικανοποίηση του εργοδότη, λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη από την αδικοπραξία, καθώς και αποζημίωση από το άρθρο 931 του Αστικού Κώδικα «ως μέτρο αποκατάστασης της κοινωνικής απαξίωσης από την αναπηρία ή παραμόρφωση που υπέστη». Όπως έκρινε, «δεν καλύπτεται η συμπληρωματική αυτή αποζημίωση από τις αξιώσεις των άρθρων 929 και 932 ΑΚ».

Τελικά, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου όπου είχε παραπεμφθεί η υπόθεση, λόγω διαφοράς μιάς ψήφου, έκρινε (απόφαση 18/08) ότι δεν δικαιούται την πρόσθετη αποζημίωση του 931 ΑΚ και δέχθηκε ότι «σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος όταν ο παθών υπάγεται στην ασφάλιση του ΙΚΑ, το οποίο έχει αναλάβει την αποκατάσταση της περιουσιακής του ζημιάς, δεν νομιμοποιείται (παθητικά) αυτός να αξιώσει από τον εργοδότη και την αυτοτελή αποζημίωση από το άρθρο 931 ΑΚ, λόγω του περιουσιακού χαρακτήρα αυτής».

Πηγή: Ναυτεμπορική

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχουμε κανένα νέο για ΑΣΕ;;;Εγώ κάτι ακουσα για καταβολή στις 15 Ιαν.
Αλλά από αυτά που διαβάζω στο blog του chris δεν βλέπω φως.....!
Οσο για συνψηφισμό του ΑΣΕ με το περιβόητο επίδομα...ουδέν σχόλιον γιατί το θέμα είναι πολύ σοβαρό αν μας την έφεραν έτσι!

Ανώνυμος είπε...

15 Ιανουαριου;

σου ειπαν και ποιου ετους;
------------------------------
Ρε παιδια εχετε ξαναδει το δημοσιο να πληρωνει αφου κλεισει το ετος?

δεν εχει κλεισει το ταμειο του 2008;

τι να πω...

εχω την αισθηση οτι η κοροϊδια δεν εχει φραγμο...

Ανώνυμος είπε...

μπορεί να είναι και έτσι...πάντως οι καταστάσεις με τις ομάδες εργασίας του ΑΣΕ εχουν ημερομηνία 2008. Νομίζω από 15/9 μέχρι 15/12.
Οψόμεθα...αν και η διαχείριση του ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ λογαριασμού για τα επόμενα χρόνια, κοινώς η προβολή το έργου "οι ζήτουλες του Απασχόλησης στα πόδια του Φιλευσπλάχνου Υπουργού Οικονομικών" είναι θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει ενεργά το συντομότερο.

Ανώνυμος είπε...

εγω ξερω οτι ολες οι πληρωμες γινονται μεχρι τελους του ετους

Διοτι κανουν ταμειο. ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ!

Συμφωνώ απολυτως οτι θα μετατραπουμε σε ζητουλες...

Βεβαια υπαρχει καποια λυση...

Ξερετε αυτος ο ο λογαριασμος τροφοδειται απο την δουλεια μας...

Βεβαια το θεμα ειναι να χτυπησουν καποιοι το χερι στο τραπεζι...
Αλλα αυτο σηκωνει μεγαλη συζητηση!
:)

Παπαδημητρίου Σταυρούλα είπε...

Ναι κ’ εγώ το άκουσα ότι τα χρήματα έχουν δοθεί από το Γενικό λογιστήριο του κράτους … και ότι στις 15 θα είναι στους λογαριασμούς μας, ίδωμεν .

Το ότι θα μετατραπούμε σε ζήτουλες για τον ΑΣΕ είναι προφανές…. Άλωστε και πριν δεν ήταν τα πράγματα ρόδινα …. Οπότε τώρα ακόμα χειρότερα ….
Όμως όπως υπονόησε ο συνάδελφος chris όλα είναι και θέμα χειρισμών …..