20 Ιαν 2009

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ;

Για το ζήτημα της υποβάθμισης των Επιθεωρήσεων Εργασίας έχουν γραφτεί τόσα και τόσα που πλέον τείνει να καταντήσει σχεδόν εθιμοτυπική αν όχι γραφική κάθε αναφορά στο θέμα.


Μεγάλος αριθμός ακάλυπτων οργανικών θέσεων έχουν ως αποτέλεσμα τη λειτουργία υπηρεσιών με 1-2 άτομα, φαινόμενο που στην επαρχεία θεωρείται φυσιολογικό ενώ εμφανίζεται ακόμα και σε κεντρικές υπηρεσίες της Αττικής. Έτσι οι επιθεωρητές εργασίας προσπαθούν ταυτόχρονα να εξυπηρετούν το κοινό, να πρωτοκολλούν καταστάσεις και έγγραφα, να απαντούν σε τηλέφωνα, να γράφουν κανένα κείμενο στον υπολογιστή και όταν τελειώσει όλη η γραφειοκρατική εργασία να βγαίνουν για τους απαραίτητους ελέγχους με όσα αυτοί συνεπάγονται δηλαδή εξέταση των στοιχείων, εισηγήσεις, μηνύσεις κλπ. Και κάθε δίμηνο να έρχεται και κάνα έγγραφο εντατικοποίησης των ελέγχων.


Το χρόνιο αίτημα όλων των εργαζομένων του υπουργείου για νέες προσλήψεις και αξιοπρεπή, αν μη τι άλλο, στελέχωση των υπηρεσιών προκειμένου να μπορέσουν αυτές να λειτουργήσουν υποτυπωδώς, για ακόμη μία φορά παραπέμπεται σε μελλοντικά νομοσχέδια.


Και οι πολιτικές ηγεσίες τι κάνουν τόσα χρόνια για να καλύψουν τα κενά αυτά;


Εκμεταλλευόμενοι το ανεκδιήγητο πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (sic) ανέργων του ΟΑΕΔ, το οποίο πολύ κομψά και χαριτωμένα είναι ευρύτερα γνωστό ως πρόγραμμα STAGE, προσπαθούν να κλείσουν όπως - όπως αυτές τις τρύπες με αεριτζίδικες μεθόδους διαιωνίζοντας ουσιαστικά το υπάρχων πρόβλημα.
Το πρόγραμμα αυτό όντας από τη φύση του προβληματικό και εμφανώς επίπλαστο έχασε πλέον και κάθε πρόσχημα νομιμοποίησης.


Μέσα από το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων όπου σε πολλές υπηρεσίες ξανάρχονται για να ξαναποκτήσουν εργασιακή εμπειρία τα ίδια άτομα που είχαν αποκτήσει, υποτίθεται, εργασιακή εμπειρία στις ίδιες υπηρεσίες, συμμετέχοντας και στο προηγούμενο σχετικό 18μηνο πρόγραμμα, το όλο σκηνικό τείνει να ξεπεράσει ακόμα και τα όρια της παρωδίας.


Και αμέσως γεννιούνται κάποια εύλογα, αν και ρητορικά πλέον ερωτήματα:


· Στο πρόγραμμα συμμετέχουν άνεργοι που όντως αποκτούν εργασιακή εμπειρία ή ουσιαστικά προσφέρουν φτηνή και κυρίως ανασφάλιστη εργασία καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών μας;
Εφόσον τα άτομα αυτά εκτελούν εργασία και παράγουν υπηρεσίες για τις οποίες αναμφισβήτητα απαιτείται προσωπικό (οι κενές οργανικές θέσεις που λέγαμε), τότε ο διακριτικός τίτλος κάθε προγράμματος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκαλύψει την υφιστάμενη εργασιακή εκμετάλλευση.


· Σε τι εξυπηρετεί η όλο και μεγαλύτερη διάρκεια του προγράμματος;
Το προγενέστερο 12μηνο εξελίχθηκε σε 18μηνο και πλέον ανανεώνεται για άλλους 18 μήνες! Το να παραλαμβάνεις πίνακες προσωπικού ή έγγραφα και να κάνεις αρχειοθέτηση δεν βοηθάει και πάρα πολύ στην μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία πόσο δε η δεύτερη συνεχόμενη συμμετοχή των ίδιων ατόμων στο ίδιο πρόγραμμα. Εργασιακή εμπειρία 36 μηνών στο υπουργείο μας ούτε καν οι εκάστοτε υπουργοί δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν, ειδικά τα τελευταία χρόνια.


· Ποιο το νόημα της συμμετοχής των ίδιων ανέργων σε δεύτερο σχετικό πρόγραμμα, πόσο δε στην ίδια υπηρεσία;
Η σκανδαλώδης πριμοδότηση των συμμετεχόντων σε τέτοιου είδους προγράμματα στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ είναι μάλλον η πειστικότερη απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα. Σύμφωνα με την ισχύουσα μοριοδότηση του ΑΣΕΠ: «σε περίπτωση κατά την οποία ο χρόνος της αποκτηθείσας εμπειρίας διανύθηκε σε Υπηρεσίες του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κλπ και είναι αθροιστικά ίσος ή μεγαλύτερος των 24 μηνών, ο αριθμός των μονάδων για το κριτήριο της αποκτηθείσας εμπειρίας προσαυξάνονται κατά 50%»! Τα προγράμματα αυτά αποτελούν εμφανώς έμμεσο τρόπο καταστρατήγησης των διαδικασιών του ΑΣΕΠ και προώθησης προσλήψεων από το παράθυρο.
Και όλοι λίγο πολύ υποψιαζόμαστε ποιοί και πώς κατορθώνουν, στην πλειοψηφία τους, να συμμετάσχουν σε συνεχόμενα προγράμματα STAGE, αφήνοντας έξω άλλους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ οι οποίοι είναι και μακροχρόνια άνεργοι.


Βέβαια όλα τα παραπάνω έχουν αποκτήσει εδώ και καιρό ένα status κοινού μυστικού και το θέμα δεν είναι η περιγραφή τους.


Το ζητούμενο είναι να απεμπλακούμε καταρχήν εμείς οι ίδιοι από τη λογική του “η δουλειά μας να γίνεται”. Στην περίπτωσή μας ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα.


Στην ουσία ενθαρρύνουμε την εργασιακή εκμετάλλευση μέσα στους κόλπους του ίδιου μας του υπουργείου. Η υποκρισία της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας για δήθεν προσπάθεια πάταξης της ανασφάλιστης εργασίας να μην μας βρίσκει αμέτοχους εκφραστές της και συνένοχους.


Να μην γινόμαστε συνένοχοι στα πολιτικά μαγειρέματα μείωσης του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων και στην ρουσφετολογική - πελατειακή πρακτική της προώθησης των δικών μας παιδιών (μεταφορικά ή κυριολεκτικά).


ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΡΑ!


Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις μας δεν σταματάνε με την καταβολή (;) 200 €, οφείλουν να είναι πάνω απ’ όλα κοινωνικοί.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χμ...Βάλατε αρκετά θέματα στο ίδιο post. Και είναι γεγονός ότι εδώ μπορούν να υποθούν πολλά...

Για τα stage τα έχουμε πει. Δεν είναι δυνατό κάθε τόσο να εκπαιδεύουμε καινούργια άτομα που είναι δεδομένο ότι θα φύγουν.
Χρειαζόμαστε σταθερό προσωπικό με καλή γνώση της γραφειοκρατίας και των βασικών διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.
Ειναι γεγονός ότι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το ΣΕΠΕ θα είναι η δημιουργία ισχυρής γραμματειακής υποστήριξης (προσωπικό ΔΕ κατηγορίας)

Τα παιδιά των stage προσπαθούν και δείχνουν καλό πρόσωπο, αλλά η διαδικασία τοποθέτησής τους δεν παύει να δημιουργεί ερωτηματικά.

Σε ότι αφορά την έλλειψη προσωπικού τα έχουμε πει. Υπάρχουν διεθνής προδιαγραφές για τον αριθμό των Επιθεωρητών Εργασίας βάση του πληθυσμού κάθε περιοχής.
Μολύβι και χαρτί χρειάζεται για να υπολογίσουμε πόσους Επιθεωρητές θέλουμε...

Κατά τα λοιπά όλες οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν έλλειψη προσωπικού, την στιγμή που το ελληνικό δημόσιο απασχολεί τους περισσότερους υπαλλήλους στην Ευρώπη.
Αυτά τα έχουμε βαρεθεί πλεον...

εκσυχρονισμός και πρακτικά μυαλά χρειάζονται...

Ανώνυμος είπε...

Mravo El Bordah μια χαρά τα λες... Ένα ρούσφέτι, ομηρία ψηφοφόρων για την ακρίβεια ...
Να τονίσω 2 σημεία ότι τα δικά μας παιδιά δεν είναι μόνο τα μπλε παιδιά αλλα και των παιδιών των κεφαλών του υπουργείου μας ανεξαρτητα από κομματική τοπθέτιση

Εξιχρονισμός και πρακτικά μυαλά chris ...τα θεωρείς αυτά ευκολα πράγματα στο ελλαδιστάν?

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό άρθρο. Δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω ....

viernes70

Ανώνυμος είπε...

Σωστός ο φίλος! Το χυδαιότερο στην όλη υπόθεση είναι το εμπόριο ελπίδας στις πλάτες των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα.
Πλήρης εξευτελισμός της πολιτικής για μια χουφτα ψήφους.

kon

dew είπε...

ΚΙ ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ Μ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ-ΠΑΡΩΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΟΝΟΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ STAGE, ΕΓΩ ΕΡΧΟΜΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ. ΚΑΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΠΙΣΗΣ:"ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΠΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΡΓΟ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΠΩΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠ'ΟΣΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΑΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ; ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΑ ΧΑΜΗΛΟΙ,ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ. ΑΡΑ ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΔΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.ΚΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΜΠΗΚΑΝ ΜΕ ΜΕΣΟΝ ΑΣ ΤΟ ΔΕΧΤΩ.ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΣΟΝ; ΚΑΙ ΑΝ ΟΧΙ,ΤΟΤΕ ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΠΗΚΑΝ ΜΕ ΜΕΣΟΝ ΑΛΛΑ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟΝ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΝΑ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΠΙΔΑΣ,ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ.ΑΛΛΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΛΠΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ.ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.....

Ανώνυμος είπε...

Και ποιος σου ειπε οτι εχουμε προσωπικες εμπαθειες με τα παιδια?

Με την διαδικασια τοποθετησεως εχουμε προβλημα.

Ο τροπος διορισμου των Επιθεωρητων δεν εχει καμια σχεση με τα παιδια των stage.
Και συγνωμη που θα το πω αλλα ουτε που να το τολμας να βαζεις στο στομα σου την συγκριση αυτη!

Οι Επιθεωρητες ειναι υπαλληλοι υψηλου μορφωτικου επιπεδου (για την ακριβεια του υψηλοτερου δυνατου).
Φωτεινη εξαιρεση στο δημοσιο!
Και φυσικα ειναι ολοι διορισμενοι με το ΑΣΕΠ...

Τα παιδια των stage προσπαθουν και δειχνουν πολυ καλο προσωπο. Τελεια και παυλα!
Οταν ομως θα μαζεψουν 3-4-5 χρονια προϋπηρεσιας θα "καπελωσουν" αλλα παιδια...
Και εκεινα τα παιδια εχουν καλο προσωπο...και εκεινα μανα τα γεννησε...

γκε-γκε?

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Mr/Mrs Dew είτε δεν κατάλαβες το "...ΑΡΘΡΟ-ΠΑΡΩΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΟΝΟΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ STAGE.." είτε κατάλαβες αυτά που ήθελες να καταλάβεις. Με μια πιο σοβαρή ανάγνωσή του ίσως διαπιστώσεις αρκετά κοινά σημεία με τα γραφόμενα στο σχόλιό σου.

dew είπε...

ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΧΑΤΕ ΜΙΛΗΣΕΙ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ STAGE ΘΑ ΣΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΠΩΣ ΟΥΤΕ ΚΙ ΕΚΕΙΝΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΝ.ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ, ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΑΥΤΟ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ.ΑΛΛΟΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.ΠΑΝΤΩΣ ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ....ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ STAGE ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ "ΚΑΠΕΛΩΝΟΥΝ" ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΒΕΒΑΙΑ,ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΣΥΧΝΑ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΑ STAGE ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΛΥ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΕΙΠΩΘΕΙ ΣΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.ΚΑΙ ΝΑΙ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ "ΚΑΠΕΛΩΝΟΥΝ" ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΝΑ ΛΕΕΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙ STAGE ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΦΡΑΣΗ:"ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΔΕΝ ΘΕΩΡΕΙΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ.ΑΠΛΑ ΑΠΟΚΤΑΤΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ".ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ?ΔΕΝ ΛΕΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΛΛΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΥΣΙΚΑ....ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΔΙΚΟ ΕΙΝΑΙ.ΓΙΑ ΟΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΟΜΩΣ. ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΠΩ,ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ.ΕΠΙΣΗΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΘΙΞΑ ΚΑΝΕΝΑΝ.ΓΙ'ΑΥΤΟ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ "ΓΚΕ-ΓΚΕ"...ΟΧΙ ΣΕ ΜΕΝΑ.