24 Μαΐ 2009

Στις ουρές της ταλαιπωρίας ψάχνουν το επίδομα των 300-500 ευρώ 143.000 συνταξιούχοι.

Διαβάσαμε στην "Ε" του Σαββάτου τα εξής:

Μετά την οικονομική βία και το «πάγωμα» των συντάξεων φέτος, η κυβέρνηση επιφύλαξε μία ακόμη... βαρβαρότητα προς τους συνταξιούχους.

Οι απόμαχοι της ζωής, ηλικιωμένοι πολίτες που ζουν με 500 και 600 ευρώ τον μήνα, ταλαιπωρήθηκαν χθες για να πάρουν το επίδομα των 300 ή 500 ευρώ που δίνεται αντί των αυξήσεων. Παράλληλα, τις προηγούμενες ημέρες οι συνταξιούχοι είχαν υποστεί και άλλη ταλαιπωρία για τον ΑΜΚΑ (Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) τον οποίο, κατά τα λοιπά και όπως διευκρινίστηκε κατόπιν «εορτής», μπορούν να προμηθευτούν με την πρώτη επίσκεψη -για κάποια υπηρεσία- στο Ταμείο τους.

Το υπουργείο Απασχόλησης με ανακοίνωσή του έστειλε, ουσιαστικά, το σύνολο των συνταξιούχων χθες να πάρουν το επίδομα των 500 ευρώ (για συντάξεις έως 800 ευρώ) ή 300 ευρώ (για αποδοχές από 801 έως 1.100 ευρώ). Αν και ορισμένα Ταμεία θα δώσουν τη σύνταξη Ιουνίου (σημ. με την οποία καταβάλλεται το επίδομα) στις αρχές του επόμενου μήνα, όπως είναι ο ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ κ.λπ.) και, κατά συνέπεια, αδίκως προσήλθαν χθες στις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Αλλά και πολλοί συνταξιούχοι του ΙΚΑ, οι συντάξεις των οποίων καταβλήθηκαν χθες, ταλαιπωρήθηκαν. Από το 1.000.000 των δικαιούχων και τις 800.000 οι οποίοι υπολογιζόταν ότι θα λάβουν το επίδομα -αφού οι συντάξεις τους είναι κάτω των 1.100 ευρώ- τελικά έλαβαν το επίδομα 657.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα. Οι υπόλοιποι 143.000 χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ «πετάχτηκαν» εκτός συστήματος και τους επιφυλάσσεται νέος κύκλος ταλαιπωρίας.

Χθες το μεσημέρι οι συνταξιούχοι, διαμαρτυρόμενοι για την ταλαιπωρία και το πάγωμα των συντάξεων, διοργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Απασχόλησης.

Εξω από το μηχανογραφικό

Πρόκειται για συνταξιούχους που δεν έχουν απογραφεί στο μηχανογραφικό σύστημα, γιατί συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον περσινό Δεκέμβριο, είναι διπλοσυνταξιούχοι και θα πρέπει να διασταυρωθούν τα στοιχεία ώστε να πάρουν το επίδομα από ένα Ταμείο, όσοι λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, οι συνταξιούχοι αναπηρίας (η παροχή των οποίων έληξε μέχρι να περάσουν ξανά από επιτροπή) ή όσοι εργάζονται για να συμπληρώσουν τις γλίσχρες παροχές του Ταμείου για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. «Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να προσέλθουν εκ νέου στο Ταμείο και μέσα από πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες να πετύχουν την καταβολή του επιδόματος κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα Ταμεία Γ. Κουτρουμάνης.

Χωρίς να περάσει από τη Βουλή

Να σημειωθεί πάντως ότι τα επιδόματα δίνονται άρον άρον πριν από τις ευρωεκλογές για προφανείς κομματικούς λόγους, αν και 950.000 άτομα που παίρνουν επικουρική σύνταξη δεν θα λάβουν αύξηση, όπως και 380.000 συνταξιούχοι (κύρια σύνταξη), οι αποδοχές των οποίων ξεπερνούν τα 1.100 ευρώ τον μήνα. Τα επιδόματα δόθηκαν χωρίς να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή η σχετική ρύθμιση, γιατί αυτή έκλεισε εσπευσμένα προκειμένου να παραγραφούν τα σκάνδαλα (Βατοπέδιο, Γερμανός, Ζίμενς, άγονες γραμμές κ.ά.). Τα επιδόματα δόθηκαν με εγκύκλιο και, τύποις, είναι παράνομα (σημ. θα επικυρωθούν με μεταγενέστερη τροπολογία σε κάποιο από τα θερινά τμήματα της Βουλής) και, κατά συνέπεια, τυπικά παράνομος είναι κάθε αποκλεισμός.


Για τα δικά μας εφάπαξ επιδόματα τώρα, μπείτε δείτε την εγκύκλιο του γενικού λογιστηρίου του κράτους κια βγάλτε τα συμπεράσματά σας.......

Δεν υπάρχουν σχόλια: