25 Νοε 2009

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ; ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ; ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΔ. 226/31-07-03 (ΦΕΚ 193/31-07-03)

Η ανακοίνωση αυτή αφορά το θέμα των μεταθέσεων ή καλύτερα της έλλειψης δυνατότητας μετάθεσης των υπαλλήλων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Θα ρωτήσετε, μα δε γίνονται μεταθέσεις στο Υπουργείο μας ; Και βέβαια γίνονται αλλά δυστυχώς μόνο για τους ημέτερους ή για αυτούς που αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν κάποιον ημέτερο, για τους άλλους υπάρχουν μόνο οι λεγόμενες «Υπηρεσιακές ανάγκες».

Με αυτό τον αυθαίρετο τρόπο, δηλαδή με την επίκληση των «υπηρεσιακών αναγκών» και θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί τον ονομάζουμε αυθαίρετο, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κλείνει τα μάτια στο δικαίωμα που έχουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην ΜΕΤΑΘΕΣΗ. Αντιμετωπίζει με απαξιωτικό τρόπο τις αιτήσεις των συναδέλφων που προσπαθούν να μετατεθούν στον τόπο που βρίσκονται οι οικογένειες τους ή εκεί που επιβάλλουν οικονομικά, προσωπικά ακόμα και ιατρικά προβλήματα και ανάγκες.

Η επίκληση των «υπηρεσιακών αναγκών» αφορά όντως Υπηρεσίες με λίγα ή πολύ λίγα άτομα, οπότε κάποιος λογικά θα έλεγε ότι όντως υπάρχουν αυτές οι ανάγκες. Όμως το πρόβλημα δεν προκύπτει από τους συναδέλφους που θέλουν να μετατεθούν, προκύπτει από το γεγονός ότι στο Υπουργείο μας οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο και ανά δεκαετία με αποτέλεσμα όλες σχεδόν οι Υπηρεσίες να είναι υποστελεχωμένες. Άρα «υπηρεσιακές ανάγκες» θα υπάρχουν πάντα όσο οι οργανικές θέσεις δεν καλύπτονται ή δεν αυξάνονται εφόσον υπάρχει ανάγκη και είναι υποχρέωση του Υπουργείου να τις καλύψει. Η λύση δε βρίσκεται στην άρνηση μετάθεσης αλλά στην κάλυψη των αναγκών με προσλήψεις.

Ο παραπάνω λόγος όμως δεν είναι ο μόνος για τον οποίο χαρακτηρίζουμε αυθαίρετο τον τρόπο που γίνονται οι μεταθέσεις στο Υπουργείο μας. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι ενώ υπάρχει νομοθεσία, το Προεδρικό Διάταγμα 226/31-07-03, που θεσμοθετεί κριτήρια για τις μεταθέσεις των υπαλλήλων του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ, αυτή δεν εφαρμόζεται. Και ενώ το ΠΔ προβλέπει τη μοριοδότηση των υπαλλήλων με βάση αντικειμενικά και κοινωνικά κριτήρια, το Υπουργείο αρνείται τη μετάθεση σε κενές οργανικές θέσεις σε υπαλλήλους που έχουν συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό μορίων. Επίσης το Υπουργείο δεν εφαρμόζει γενικότερα τη διαδικασία που προβλέπεται στο ΠΔ καθώς δεν εκδίδει τους πίνακες οργανικών θέσεων που προβλέπονται (εκδόθηκαν μόνο για ένα έτος) και δεν απαντά στις αιτήσεις μετάθεσης των εργαζομένων έως τις 15 Μαϊου όπως επίσης προβλέπεται. Να συμπληρώσουμε ότι η μη εφαρμογή του ΠΔ καταστρατηγεί και το Δημοσιουπαλληλικό Κώδικα (Ν.3528/07, άρθρο 67) όπου θεμελιώνεται επίσης η δυνατότητα μετάθεσης των Δημοσίων Υπαλλήλων με βάση αντικειμενικά κριτήρια. Ελπίζουμε ότι η νέα πολιτική ηγεσία θα εφαρμόσει το ΠΔ και το Δημοσιουπαλληλικό Κώδικα και θα προχωρήσει σε αντικειμενικές μεταθέσεις, μέχρι να γίνει αυτό όμως θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για την αλλαγή αυτού του απαράδεκτου καθεστώτος.

Οι κάτωθι υπογράφοντες παίρνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε όλους τους συναδέλφους που προσπαθούν να πάρουν μετάθεση να επικοινωνήσουν μαζί μας προκειμένου να συντονίσουμε τις επόμενες ενέργειες μας με σκοπό την εφαρμογή του ΠΔ και τις αντικειμενικές μεταθέσεις.

Μαρία Παπαθανασίου

(Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Θήρας)

Χαράλαμπος Χρηστομάτης

(Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Καλύμνου)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Περιμενατε το ΠΑΣΟΚ?

Τοσα χρονια γιατι δεν αντιδρουσατε?

Πολυ υποπτα πραγματα...

Ανώνυμος είπε...

Τα ίδια είπα και στη συνέλευση για τις εκλογές του Συλλόγου επί της προηγούμενης κυβέρνησης. Εμένα προσωπικά αλλά φαντάζομαι και τη συνάδελφο δε την ενδιαφέρει ποιός είναι στην κυβέρνηση αλλά να εφαρμοστεί ο νόμος. Πάνω σε αυτό όμως δε σε είδα να σχολιάζεις ;
Πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος ή όχι ; (όποιο κόμμα και αν είναι στην εξουσία)
Χ.Χ.