11 Νοε 2009

άρχισαν τα όργανα

όπως και σήμερα νωρίς το πρωί μας ενημέρωσε αναγνώστης στέλνοντάς μας το απόσπασμα σημερινού άρθρου του Έθνους
---------------------------------
ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΧΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
Από «κόσκινο» όλες οι αποδοχές των 510.000 δημοσίων υπαλλήλων

Από το «κόσκινο» της ενιαίας αρχής πληρωμών θα περνά η μισθοδοσία αλλά και οι πρόσθετες παροχές των 510.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Η νέα υπηρεσία θα επανδρωθεί μέσω μετατάξεων και θα πιάσει δουλειά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010, όπως δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Από την ενιαία αρχή θα καταβάλλεται το σύνολο των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή εκτός από τον μισθό τους, οι υπερωρίες, τα επιδόματα, οι αμοιβές για συμμετοχές σε διοικητικά συμβούλια, ομάδες εργασίας και επιτροπές αλλά και πιθανές αμοιβές για απασχόληση σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών θα έχει πλήρη εικόνα όλων των αμοιβών που θα μπορούσαν να περικοπούν.

Για παράδειγμα γίνεται αναφορά σε πλασματικές υπερωρίες, παράτυπες ή υπερβολικές αμοιβές για συμμετοχή σε ειδικές επιτροπές, ακόμη και αμοιβές που δεν δηλώνονται.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να περιορισθεί το κονδύλι της μισθοδοσίας του Δημοσίου, το οποίο μαζί με το αντίστοιχο των συντάξεων απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει μπει «ψαλίδι» στον κωδικό των «πρόσθετων παροχών» που αφορούν στους δημόσιους υπαλλήλους. Η χρηματοδότησή του περιορίστηκε στα 450 εκατ. ευρώ για το 2010 από 508 εκατ. ευρώ φέτος. Σε ένα δεύτερο στάδιο και με την ενιαία αρχή να έχει έτοιμη τη βάση δεδομένων με τη συνολική μισθοδοσία, το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να αποστέλλει σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλό ειναι το μέτρο και ουσιαστικά δεν μας ακουμπά. καποτε πρέπει να μπει ένα τέλος. Για λίγα ψίχουλα (ΑΣΕ), υπερασπιζόμαστε και εμείς άθλιες συντεχνίες

Ανώνυμος είπε...

Για λίγα ψίχουλα ΑΣΕ μας είχαν στο χέρι...

Αυτό δεν ήταν «ειδικός λογαριασμός» αλλά έκτακτο βοήθημα!!!

Ανώνυμος είπε...

μας είχαν; δηλ μπήκε τέλος και σ΄αυτό ;
τι λέτε τώρα; οι χαζές εξισωτηκές πρακτικές προς τα κάτω συνεχίζονται...... το ίδιο παιχνίδι παίζεται. Οι λαικίστικες δηλώσεις μειώνουν εισοδήμτα και χαιδευουν αυτιά "ναι θα πάρεις κ εσύ λιγότερα αλλά κα΄νενας δεν θα πάρει περισσότερα από σένα"

Ανώνυμος είπε...

Το Βήμα - 13/11/2009

Μέτρα εδώ και τώρα για την οικονομία

Εισήγηση προς τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου με προτάσεις για τη λήψη άμεσων και σκληρών μέτρων ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. O υπουργός Οικονομικών αποσαφηνίζει ότι προτίθεται να ανοίξει όλα τα θέματα τώρα, εννοώντας την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και άλλων μέτρων, ώστε να έχουν απόδοση στους επόμενους μήνες και ταυτοχρόνως να στείλει τα σωστά μηνύματα στις διεθνείς αγορές και στην ΕΕ. Το οικονομικό επιτελείο κάθε ημέρα που περνά δέχεται ισχυρές πιέσεις προκειμένου να επιταχύνει τον χρόνο λήψης των μέτρων που απαιτούνται για τη διάσωση της οικονομίας καθώς πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι από τον Ιανουάριο και έπειτα η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα διαφορετικό τοπίο. «Δεν υπάρχουν ήπια και σκληρά μέτρα. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την οικονομία» δηλώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συγκαλείται σήμερα έκτακτη υπουργική συνεδρίαση για την οικονομία πριν από το ΚΥΣΕΑ. Στο πλαίσιο του προβληματισμού που υπάρχει στην κυβέρνηση μέτρα όπως το «πόθεν έσχες», η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, ακόμη και η πιθανότητα αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, τα οποία προορίζονταν για να ανακοινωθούν μετά το νέο έτος, αναμένεται να παρουσιαστούν άμεσα σε μια προσπάθεια κατευνασμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποφυγής ενός νέου ντόμινο υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Το 2010 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά, αποδέχεται ο κ. Παπακωνσταντίνου. Με τη χώρα στα πρόθυρα της πτώχευσης και τους επιτηρητές της ΕΕ προ των πυλών, διαγράφεται ο κίνδυνος να αυξηθεί το κόστος δανεισμού και παράλληλα, αν υποβιβαστεί η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, να μη γίνονται αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως ενέχυρο τα ομόλογα του Δημοσίου.

Κ ατά συνέπεια, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αγοράζουν ελληνικό χρέος αφού δεν θα μπορούν να το «παρκάρουν» στην ΕΚΤ και κατ΄ επέκταση δεν θα μπορούν να φέρνουν ρευστότητα στη χώρα. Ολα αυτά σημαίνουν ότι το χρήμα θα γίνει δυσεύρετο και ακριβότερο και μέτρα που σήμερα φαίνονται αδιανόητα, όπως π.χ. η μείωση μισθών και συντάξεων, θα καταστούν αναπόφευκτα και αυτονόητα.

Το κλίμα μπορεί να αλλάξει, εκτιμούν οικονομικοί παράγοντες, αν η κυβέρνηση ανοίξει τα χαρτιά της και εξηγήσει στην ΕΕ ακριβώς ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει και πότε. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι τα διαρθρωτικά μέτρα που έχει ανακοινώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου- το φορολογικό νομοσχέδιο, ο νέος τρόπος ελέγχου των δαπανών στο Δημόσιο, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων- κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ χθες η κυβέρνηση άνοιξε επειγόντως και το Ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος, όταν ερωτάται για τον χρόνο που θα ανοίξει τα χαρτιά της η κυβέρνηση ή για το κοινωνικό κόστος που πρόκειται να επωμιστεί, απαντά με νόημα: «Εγώ δεν σκοπεύω να πετάξω την μπάλα στην εξέδρα».

Η κατάσταση της οικονομίας πάντως δεν είναι θέμα αποφάσεων ενός ή δύο υπουργών. Εξίσου σημαντική εκτιμάται ότι είναι η ενιαία έκφραση της κυβέρνησης και η στοίχιση όλων των υπουργών πίσω από τη λογική των μέτρων που θα ληφθούν. Σήμερα υπάρχουν δύο γραμμές στο εσωτερικό της κυβέρνησης: ορισμένοι υπουργοί ζητούν «μέτρα τώρα» - μαζί τους συντάσσεται και ένα μεγάλο κομμάτι των βουλευτών του ΠαΣοΚκαι άλλοι τάσσονται υπέρ μιας ήπιας προσέγγισης του δημοσιονομικού προβλήματος. Ο κ. Παπανδρέου ως τώρα στηρίζει το πακέτο των κοινωνικών μέτρων και θεωρεί ότι η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΠαΣοΚ αποτελεί απόδειξη για την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Ωστόσο οικονομικοί αναλυτές παρατηρούν ότι «οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠαΣοΚ έχουν ξεπεραστεί από την πραγματικότητα» και φέρνουν ως παράδειγμα τις αντιδράσεις που συνάντησε η διάθεση του 1 δισ. ευρώ για το επίδομα αλληλεγγύης και όχι για την κάλυψη του ελλείμματος.

Ανώνυμος είπε...

Για καποιους ο ειδικος λογαριασμος ηταν εκτακτο βοηθημα και για καποιους αλλους δευτερος μισθος...

Τωρα σε οτι αφορα την κριτικη.
Κριτικη δεν γινεται απο τον πρωτο μηνα της νεας κυβερνησης.

Την νεα κυβερνηση θα την κρινουμε και μαλιστα αυστηρα.

Θα δουμε τις νομοθετικες πρωτοβουλιες που θα αναλαβει, θα δουμε ΠΩΣ θα αντιμετωπισει το ΣΕΠΕ.
Θα δουμε την μισθολογικη... αναβαθμιση των Επιθεωρητων Εργασιας.

Και σε ενα χρονο...

Εδω θα ειμαστε...και θα τα λεμε...

υγειαν να εχομεν!