Αποσπάσματα από την συνεδρίαση της Βουλής της 06ης Νοεμβρίου 2009. Το πλήρες κείμενο στην ιστοσελίδα http://www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=syne091106.txt.
Πρόκειται για δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας κ. Λοβέρδου σε ερώτημα του Βουλευτή του Κ.Κ.Ε. κ. Μαυρίκου σχετικά με ομαδικές απολύσεις στον Όμιλο Φιλίππου (ΦΑΓΕ)
«...Tέλος, σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις στις εργασιακές σχέσεις, την κατάσταση την περιέγραψα στις προγραμματικές δηλώσεις. Την κατέγραψα και την χαρακτήρισα ως ζούγκλα. Μιλώντας τώρα πια κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων μου δηλώνω ότι η κατάσταση απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων δεν εκφράζει καθόλου την Κυβέρνηση και ήδη έχουμε κάνει τις πρώτες ενέργειες, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτής της απορρύθμισης σε δύο επίπεδα.
Το πρώτο επίπεδο, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι να μπορέσουμε να θεσπίσουμε νέες εγγυήσεις. Μέχρι το Δεκέμβριο η Εθνική Αντιπροσωπεία θα είναι ενήμερη για τα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα που θα πάρει η Κυβέρνηση στον τομέα αυτό. Όμως, κύριε Πρόεδρε, όσες εγγυήσεις και αν θεσπιστούν, αν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του ελέγχου, οι εγγυήσεις είναι κενό γράμμα. Ο νόμος τις προβλέπει, αλλά αυτές δεν μπορούν να εφαρμοστούν.
Κύριε Μαυρίκο, ως προς το θέμα της ΦΑΓΕ που ρωτάτε έχω την απάντηση που μου δίνει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Στη δευτερολογία μου θα αναφερθώ σε αυτό. Δεν είμαι σίγουρος, ως Υπουργός, αν πρέπει να το υιοθετήσω, για να δώσω απάντηση στο ερώτημά σας. Όπως και χθες είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, εμείς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν θα σας απαντάμε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο με κριτήριο τα σημειώματα των υπηρεσιών. Θα σας απαντάμε πολιτικά. Θα χρησιμοποιούμε και τα σημειώματα των υπηρεσιών.
Εν προκειμένω –σας το καταθέτω- το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αρνείται τα επιχειρήματα του κοινοβουλευτικού ελέγχου τον οποίο εσείς ασκείτε. Θα αναφερθώ ειδικότερα σε σχέση με τις απόψεις που έχει το Υπουργείο και ο Υπουργός για το σημείωμα αυτό και για το ερώτημά σας στη δευτερολογία μου.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κύριε Πρόεδρε, σε σχέση με την ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, του κ. Μαυρίκου, οι υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αναφέρουν ότι οι απολύσεις κατ’ αριθμόν έγιναν σύμφωνα με τον νόμο, ότι υπήρξαν πλήρεις αποζημιώσεις και ότι εφαρμόζονται σε όλες τις ρυθμίσεις τους οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Εγώ δεν υιοθετώ την απάντηση αυτή, αλλά ούτε και την αρνούμαι. Εσείς την αρνείστε. Εγώ ούτε την υιοθετώ ούτε την αρνούμαι, διότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας χρειάζεται επανασύσταση. Και αυτή την επανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και σε ό,τι αφορά το προσωπικό του και σε ό,τι αφορά την δομή του και σε ό,τι αφορά το τι τελικά είναι το αποτέλεσμα του ελέγχου, μπορεί να επιβάλει κυρώσεις ή δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις και κάνει χαρτιά, όπως σήμερα, τα οποία δεν έχουν περιεχόμενο; Έτσι είναι η κατάσταση. Όσο η κατάσταση είναι αυτή, ο έλεγχος θα είναι ελλειμματικός. Όταν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ανασυγκροτηθεί, επανασυσταθεί, κάτι που αποτελεί δέσμευση της Κυβέρνησης και προσωπική μου και αυτό να γίνει, τότε θα μπορώ να στηρίζω τις απαντήσεις μου κύριε Πρόεδρε, στα έγγραφά του.
Μέχρι τότε, ο δρόμος δεν είναι πολύς. Εγώ επισκέφθηκα αμέσως -δεν έχω ειδικό γραμματέα ακόμη, ο οποίος να μπορεί να είναι το φίλτρο της ενημέρωσής μου- το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δύο μέρες αφότου ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού, όρισα ένα σύμβουλό μου εκεί ως ιμάντα μεταβίβασης πληροφόρησης –ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει πράγματα, αλλά μπορεί να με ενημερώνει- και σέβομαι τη δουλειά των επιθεωρητών. Σας αναφέρω το έγγραφό τους, αλλά δεν μπορώ, κύριε συνάδελφε, να υιοθετήσω ή και να απορρίψω το περιεχόμενο του εγγράφου αυτού.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα των εργασιακών σχέσεων που τα αναφέρατε εν σχέσει και με το θέμα της ΦΑΓΕ, δεν μπορείτε να λέτε ότι οι συμβάσεις μαθητείας, τα «stage» στον ιδιωτικό τομέα θα είναι μαύρη εργασία. Είναι σήμερα. Δεν μπορεί όμως να λέτε ότι θα είναι και στο μέλλον. Δικαιούσθε να έχετε ανησυχίες. Εμείς έχουμε αναδεχθεί τη μεγάλη μας υποχρέωση, όταν θα υπάρξουν οι συμβάσεις αυτές μαθητείας στον ιδιωτικό τομέα και να είναι με ασφάλιση, αλλά και να αποκλείεται ο εργοδότης να τις χρησιμοποιήσει ως φθηνή εργατική δύναμη τις συμβάσεις αυτές, γιατί και ο έλεγχος θα επιταθεί και θα είναι βραχύβια τα προγράμματα μαθητείας. Σήμερα έχετε δίκιο. Η απορύθμιση είναι μία πραγματικότητα. Οι εργοδότες κάνουν ό,τι θέλουν και οι παρεμβάσεις του κράτους, κυρίως επειδή δεν υπάρχει ο έλεγχος σε αποτελεσματικό βαθμό, είναι αυτές που λέτε σε μεγάλο βαθμό. Όμως, θα αλλάξουν αυτά. Θα παλέψουμε για να αλλάξουν αυτά. Και όσο και αν σήμερα δεν υπάρχει μείζων αντιπολίτευση, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς ελέγχουμε ήδη τον εαυτό μας, προσπαθώντας να δούμε ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας, γιατί μας ψήφισε ο ελληνικός λαός και τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε τις επόμενες μέρες.
Κύριε Μαυρίκο, σας το δηλώνω -και εδώ θα είμαστε, εσείς να ελέγχετε και εγώ να απαντώ πειστικά ή μη πειστικά ανάλογα με το έργο μου- ότι στο μέτρο που δεν ανασυσταθεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, δεν αλλάξουν οι αρμοδιότητές του, δεν αποκτήσει κυρωτικές άμεσες αρμοδιότητες και δεν αποκτήσει εκείνες τις δυνατότητες από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού να ελέγχει, τότε δυστυχώς οι κυβερνήσεις θα μετατρέπονται σε καταγραφείς αριθμού πολύνεκρων ατυχημάτων, ή αριθμού περιπτώσεων, που ούτε οι όροι υγιεινής και ασφάλειας εφαρμόζονται, ούτε ο βασικός όρος εργασίας, που είναι η αμοιβή.»
Αναδημοσιευση από το μπλογκ του chris
2 σχόλια:
Στο στέλνω για δημοσιευση, ειναι σημερινό άρθρο του Έθνους
---------------------------------
ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΧΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
Από «κόσκινο» όλες οι αποδοχές των 510.000 δημοσίων υπαλλήλων
Από το «κόσκινο» της ενιαίας αρχής πληρωμών θα περνά η μισθοδοσία αλλά και οι πρόσθετες παροχές των 510.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Η νέα υπηρεσία θα επανδρωθεί μέσω μετατάξεων και θα πιάσει δουλειά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010, όπως δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Από την ενιαία αρχή θα καταβάλλεται το σύνολο των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή εκτός από τον μισθό τους, οι υπερωρίες, τα επιδόματα, οι αμοιβές για συμμετοχές σε διοικητικά συμβούλια, ομάδες εργασίας και επιτροπές αλλά και πιθανές αμοιβές για απασχόληση σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου.
Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών θα έχει πλήρη εικόνα όλων των αμοιβών που θα μπορούσαν να περικοπούν.
Για παράδειγμα γίνεται αναφορά σε πλασματικές υπερωρίες, παράτυπες ή υπερβολικές αμοιβές για συμμετοχή σε ειδικές επιτροπές, ακόμη και αμοιβές που δεν δηλώνονται.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να περιορισθεί το κονδύλι της μισθοδοσίας του Δημοσίου, το οποίο μαζί με το αντίστοιχο των συντάξεων απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών δαπανών.
Στο πλαίσιο αυτό στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει μπει «ψαλίδι» στον κωδικό των «πρόσθετων παροχών» που αφορούν στους δημόσιους υπαλλήλους. Η χρηματοδότησή του περιορίστηκε στα 450 εκατ. ευρώ για το 2010 από 508 εκατ. ευρώ φέτος. Σε ένα δεύτερο στάδιο και με την ενιαία αρχή να έχει έτοιμη τη βάση δεδομένων με τη συνολική μισθοδοσία, το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να αποστέλλει σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις.
"""Σας αναφέρω το έγγραφό τους, αλλά δεν μπορώ, κύριε συνάδελφε, να υιοθετήσω ή και να απορρίψω το περιεχόμενο του εγγράφου αυτού""""
Καλά είναι δυνατό να λέει ο προϊστάμενος μας τέτοια πράγματα!!
Προτείνω να μη στέλνουμε κανένα έγγραφο στις Υπηρεσίες του Υπουργείου, αφού δεν τα πιστεύει αυτά που λέμε.
Δημοσίευση σχολίου