4 Μαρ 2010

30% , 30% , 30% στην υγειά μας

Στο 7% - 8% θα ανέλθουν οι απώλειες εισοδήματος μας φέτος, από το «πάγωμα» των αυξήσεων, τη μείωση των επιδομάτων κατά 12% και από την περικοπή κατά 30% των επιδομάτων αδείας, Πάσχα και Χριστουγέννων.

Παράλληλα, στους εργαζομένους των ΔΕΚΟ, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ (που ελέγχονται από το Δημόσιο), η μείωση θα είναι 7% στις συνολικές τους αποδοχές, ενώ θα έχουν επιπλέον απώλεια 30% στα επιδόματα άδειας, Χριστουγέννων και Πάσχα.

Για τους συνταξιούχους θα επιβληθεί «πάγωμα» των αυξήσεών τους, αλλά θα τους χορηγηθούν κανονικά τα επιδόματα άδειας και εορτών. Από το πλαίσιο αυτό εξαιρούνται οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ και του ΟΤΕ που θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τα επιπλέον μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες για την εισοδηματική πολιτική έχουν δημοσιονομικό όφελος 1,7 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά η κυβέρνηση εκτιμά ότι από την εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής φέτος θα εξοικονομήσει περί τα 2,5 δισ. ευρώ, δηλαδή λίγο παραπάνω από 1% του ΑΕΠ. Κάτι το οποίο ζητούσαν μετ' επιτάσεως η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι αγορές, καθώς θεωρούν ότι από τη σημαντική και μόνιμη μείωση του μισθολογικού κονδυλίου επιτυγχάνεται μεγάλο μέρος της μείωσης του ελλείμματος, ασχέτως από το μέγεθος της ύφεσης.

Μάλιστα, ο υπουργός δήλωσε χθες ότι η μείωση του μισθολογικού κονδυλίου ζητούνταν γιατί τα τελευταία 5 χρόνια είχε αυξηθεί κατά 40%, εξαιτίας των αυξήσεων σε μισθούς και επιδόματα, αλλά και των περισσότερων προσλήψεων. Αναφορικά με το αν τα μέτρα της εισοδηματικής πολιτικής του Δημοσίου θα περάσουν και στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως αν και έχει ζητηθεί από τους κοινοτικούς να επεκταθούν τα μέτρα, το υπουργικό συμβούλιο δεν συζήτησε το θέμα αυτό, αφού η κυβέρνηση έχει αποφασίσει «να μην πάει σε αυτήν την κατεύθυνση».

Διατάσουν οι αγορές εκτελούν τα κράτη;

Παράλληλα οι "νέες" φορολογικές επιβαρύνσεις θα οδηγήσουν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σε σημαντικό «ψαλίδισμα» του διαθέσιμου εισοδήματος κατά περίπου 1.600 ευρώ ετησίως για μια τετραμελή οικογένεια. Τα 800 ευρώ προέρχονται από την αύξηση του ΦΠΑ, τα 400 ευρώ από την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και τα υπόλοιπα 400 ευρώ από τις αυξήσεις στα τσιγάρα και στα ποτά.

Πηγή:Καθημερινή, Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: