17 Μαρ 2010

Αντιπαράθεση στη Βουλή για το ν/σ επιλογής προϊσταμένων

Με αντιπαράθεση επί της ουσίας των ρυθμίσεων και επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας που έθεσε η ΝΔ, σε μια διάταξη του νομοσχεδίου για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων και την σύσταση Ειδικού Συμβουλίου επιλογής τους (ΕΙΣΕΠ) και στην τροπολογία που αφορά στον πρωθυπουργό, ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών.
Η προσθήκη - τροπολογία δίνει στον πρωθυπουργό την δυνατότητα - μόνον σε περιστάσεις, όχι απλώς κατεπείγουσες, αλλά επιπλέον όταν το θέμα είναι και μείζονος για το εθνικό συμφέρον σημασίας και απολύτως σύμφωνα με τις γενικές αρχές του κοινοτικού δικαίου - να αναθέτει απευθείας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα εκπόνηση μελετών ή την παροχή υπηρεσιών (έως του ποσού των 193.000 ευρώ), να συνιστά επιτροπές και ομάδες εργασίας για την μελέτη, αξιολόγηση και διατύπωση προτάσεων.
Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε. Εκ μέρους της ΝΔ (Γρ. Αποστολάκος, Κ. Τζαβάρας) αναπτύχθηκε το σκεπτικό περί αντισυνταγματικότητας για την παρ. 4 του άρθρου 103 σύμφωνα με το οποίο - ενώ για υπηρεσιακές μεταβολές πρέπει να προηγηθεί απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου που κατά τα δύο τρίτα πρέπει να αποτελείται από δημοσίους υπαλλήλους - δεν υπηρετείται η συνταγματική επιταγή καθώς στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο που συστήνεται απαρτίζεται από μέλη του ΑΣΕΠ και βοηθό Συνήγορο του Πολίτη.
Με το σκέλος αυτό της ένστασης συμφώνησαν εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Α. Ροντούλης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κουβέλης. Υπερασπιζόμενος της συνταγματικότητας της ρύθμισης ο υπουργός Εσωτερικών, Ιω. Ραγκούσης, αφού επικαλέστηκε την επιστημονική έκθεση της Βουλής και της θετικής γνωμοδότησης του ΣτΕ για το νομοσχέδιο, επισήμανε ιδιαιτέρως τον ρόλο του πειθαρχικού συμβουλίου, το οποίο επιλαμβάνεται στα θέματα παύσης και υποβιβασμού των υπαλλήλων οπότε δεν υπάρχει κανένα θέμα.
Για εγκαθίδρυση αξιοκρατικού συστήματος στην επιλογή της ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης, μέσω του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών έκανε λόγο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγας τονίζοντας πως έρχεται για να αποκαταστήσει το χαμένο κύρος της δημόσιας διοίκησης, καθώς υπηρετεί δύο αρχές: των ίσων ευκαιριών και της αξιοκρατίας.
Για «πλήγμα» στη νομιμότητα, στη Βουλή και στην διαφάνεια μίλησε ο εισηγητής της ΝΔ, Γρ. Αποστολάκος επισημαίνοντας πως η μεταβατική περίοδος προβλέπεται για να «βολέψει η κυβέρνηση τους δικούς της», ενώ ανέφερε ότι κρύβεται πίσω από την μοριοδότηση υποβιβάζοντας τις απαιτήσεις του κράτους και «γαια πυρί μειχθήτω». Για την κυβέρνηση - όπως είπε - προηγείται να επιλέξει τους διευθυντές από το να λάβει τις αποφάσεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας και της εμπέδωσης της διαφάνειας στην δημόσια διοίκηση, ρυθμίσεις οι οποίες δεν υπάρχουν στο νομοσχέδιο.
Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το νομοσχέδιο θέλει την κορυφή της διοικητικής πυραμίδας να συνενώνεται όχι στη βάση του πολιτικού κομματικού σχηματισμού και των κομματικών προτιμήσεων, αλλά στη βάση των κριτηρίων της ευρωενωσιακής στρατηγικής της Λισαβόνας, δηλαδή των αντεργατικών κριτηρίων και της κερδοφορίας για τα επόμενα χρόνια.
Ο Φ. Κουβέλης, δήλωσε ότι καταψηφίζει το σχέδιο νόμου, με αιχμή την τροπολογία για τον πρωθυπουργό. Μη υποβαθμίζοντας, όπως είπε, τις ρυθμίσεις που επιδιώκουν την αξιοκρατία επανέφερε την διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίο συγκροτείται το ΕΙΣΕΠ, διαφωνώντας έντονα για την παρουσία του βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη. Τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η αλλαγή της δομής της δημόσιας διοίκησης, ο εξορθολογισμός του δυναμικού της.

Πηγή: Καθημερινή

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας...

Οι προϊστάμενοι είναι κομματικά ορισμένοι διότι επιβλέπουν την πορεία υλοποίησης πολιτικών προγραμμάτων.

Και έτσι πρέπει να είναι...
Σίγουρα όμως το κάθε κόμμα θα έχει καλύτερους να επιλέξει...

Ανώνυμος είπε...

κανονικα δεν πρεπει να γινεται ετσι , η κρατικη μηχανη, πρεπει να δουλευει χωρις κομματοσκυλα προισταμενους,αλλα με τους αξιοκρατικα καλυτερους. ετσι γινεται π.χ στην Αγγλία που έχω ρωτήσει την αδερφη μου, που εργαζεται σε αγγλικο υπουργειο !

Ανώνυμος είπε...

πάντως μέχρι σήμερα έτσι γίνεται...

οι πιο ωραίοι είναι αυτοί που τα καταφέρνουν με όλες τις κυβερνήσεις...

:)

Ανώνυμος είπε...

Ο κρατικός μηχανισμός είναι αρμόδιος για την εφαρμογή των νόμων. Η εκάστοτε πολιτική ηγεσία καταρτίζει τους νόμους και εν πολλοίς υπάρχει μια συνέχεια. Η εφαρμογή των νόμων, το γνωστικό επίπεδο, το ήθος και η ικανότητα οργάνωσης της εργασίας αλλά και του προσωπικού είναι άσχετα με τα πολιτικά φρονήματα του κάθε προϊσταμένου. Ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να λειτουργεί ανεξαρτήτως εναλλαγών στην διακυβέρνηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρέπει επιτέλους να υπάρξουν αντικειμενικά κριτήρια επιλογής πέρα από το κομματικό.

Kon

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλό για να είναι αληθινό...

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι. Τουλάχιστον όμως ας γίνει ένα βήμα μπροστά.

Kon

Ανώνυμος είπε...

Το περίεργο είναι ότι πάντα το ΠΑΣΟΚ κάνει βήματα μπροστά...

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ ΚΑΝΕΙ ΒΗΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙ! ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΊΣΩ ......
οποτε το τελικό αποτέλεσμα είναι τραγικό ..............αυτό που ζούμε δηλ.

γιατι στη θεωρία τα λένε όλοι στην πράξη όμως;