22 Μαΐ 2010

Επτά αλλαγές στα εργασιακά;

Με επιστολή του ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος προσκαλεί τις διοικήσεις των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) σε πρώτη συνάντηση, τη Δευτέρα 31 Μαΐου, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος για μία πιο ευέλικτη αγορά εργασίας. Η ΓΣΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται σε απόρριψη της πρόσκλησης.

Τα θέματα που θέτει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ο υπουργός και έχουν περιληφθεί στις δεσμεύσεις της χώρας μας, προκειμένου αυτή να δανειοδοτηθεί συμπεριλαμβάνοντε δε στο περιβόητο μνημόνιο που πλέον έχει λάβει τη μορφή νόμου (Ν. 3845/2010).

Με βάση τα περιεχόμενα στον συγκεκριμένο νόμο, προβλέπονται:

- Αύξηση του ορίου των απολύσεων στο 4% από 2% που είναι σήμερα.

- Μείωση της αποζημίωσης για λόγους απόλυσης κατά 40% και καταβολή της σε έξι μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή.

- Μείωση του κατώτατου μισθού στα 640 ευρώ από 740 ευρώ που είναι σήμερα.

- Παράκαμψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

- Χορήγηση χαμηλότερης αύξησης στους μισθούς και τα ημερομίσθια των κλαδικών συμβάσεων από αυτήν που προβλέπει η Εθνική Σύμβαση Εργασίας.

- Αλλαγή του καθεστώτος διαιτησίας για την επίλυση των εργατικών διαφορών.

Σε αντιστάθμισμα των δυσμενών για τους εργαζομένους αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος, ο οποίος δείχνει να εκλιπαρεί ώστε τουλάχιστον άπαντες και κυρίως η ΓΣΕΕ να προσέλθουν τουλάχιστον στη συνάντηση, κάνει λόγο για περαιτέρω ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Πάντως, οι σχετικές εκκλήσεις του υπουργού Εργασίας δεν φαίνεται να βρίσκουν ευήκοα ώτα στην ΓΣΕΕ, αφού ήδη στελέχη της μιλούν για μη προσέλευση της Εργατικής Συνομοσπονδίας.

περαιτέρω τι; ...............
τι; αποδυνάμωση ναι .............. γιατί οι περικοπές σε μισθούς το πάγωμα των αυξήσεων η μείωση των ωρών υπερωρίας για διενέργια ελέγχων, των εξόδων κίνησης για μετάφορά από και προς τους χώρους ελέγχου η αποψύλωση απο προσωπικό η μειωση των πιστώσεων (τι υπολογιστές και σύγχρονα εργαλία, χαρτι και μελάνι δεν μπορούμε να αγοράσουμε........... )
τι είναι;

πηγή: κέρδος


μήπως είναι μια καλή στοιγμή συνταγμένα να πούμε κάποια πράγματα ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: