12 Νοε 2012

το όνομα του νέου τέρατος...

....Νόμος 4093/2012

ψυχραιμία κατά την ανάγνωσή του, απομακρύνετε μικρά παιδιά και ..εύθραστα αντικείμενα...

τα εργασιακά βρίσκονται από τη σελίδα 85 έως 90.
τα σχετικά με διαθεσιμότητες, αργίες κλπ ανατριχιαστικά απο σελίδα 45 κι ύστερα.

(το document το δανειστήκαμε από το πολύ καλό blog του συναδέλφου
http://www.ergasiaka-manamar.blogspot.gr )


8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΤΟ BLOG ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΗΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΙΔΑΧ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ. ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΣΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ; ΜΙΑ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΥΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΥΧΕΙ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Ανώνυμος είπε...

Για δική σας ενημέρωση, έχω μεταφράσει κομμάτια από την έκθεση της Τρόϊκας που μας αφορούν. Το αγγλικό κείμενο θα το βρείτε στο link: http://sup.kathimerini.gr/xtra/media/files/fin/troika_ekthesi.pdf (σελ. 54 και 107). Δεν είναι και η καλύτερη, αλλά θα πάρετε μια ιδέα.

Η γραφειοκρατία στις ρυθμίσεις της εργασίας θα μειωθεί. Οι αρχές καταργούν την προέγκριση της υπερωριακής εργασίας και εξορθολογίζουν τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για τις ρυθμίσεις των ωραρίων των εργοδοτών, ώστε να μειωθεί το διοικητικός βάρος. Οι απαιτήσεις αυτές, οι οποίες έχουν μέχρι στιγμής τεθεί σε εφαρμογή, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας, συνεπάγονται διοικητικό βάρος που έχει γίνει δυσανάλογο με τις βασικές απαιτήσεις για τέτοιου είδους ελέγχους. Ωστόσο, επιπλέον τρόπους για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της Επιθεώρησης Εργασίας για την προώθηση της συμμόρφωσης με το εργατικό δίκαιο και τις συμβάσεις και τον έλεγχο της αδήλωτης και ανεπίσημης εργασίας θα πρέπει να προσδιοριστούν με μια πιο διεξοδική επανεξέταση του έργου και τη λειτουργία του.

Η καταπολέμηση της αδήλωτης και ανεπίσημης εργασίας εντείνονται. Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει μια ανεξάρτητη εξωτερική αξιολόγηση της Επιθεώρησης Εργασίας που καλύπτει τις εξουσίες, τις δραστηριότητες και τη δομή της, καθώς και την διαδικασία επιβολής και τη δομή των κυρώσεων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Μετά το 2013, το έργο αναμένεται να ενισχύσει την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της Επιθεώρησης Εργασίας.

Για να γίνει η εργατική νομοθεσία πιο διαφανής και εφαρμόσιμ, η κυβέρνηση θα προετοιμάσει ένα ενιαίο εργατικό κώδικα μέχρι το τέλος του 2013.

Μια ανεξάρτητη εκτίμηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα της δομής και της δράσης της Επιθεώρησης Εργασίας θα πραγματοποιηθεί. Διορθωτικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της αναποτελεσματικότητας που βρέθηκαν στην εν λόγω εκτίμηση θα παρουσιαστούν. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στην οργάνωση και το έργο της Επιθεώρησης Εργασίας, ενίσχυση των μηχανισμών για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς και ενίσχυση των χρηματικών και νομικών κυρώσεων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας για την εισφοροδιαφυγή. Θα προσδιοριστούν για την Επιθεώρηση Εργασίας ποσοτικοί στόχοι για τον αριθμό των ελέγχων κατά της αδήλωτης εργασίας

Σχόλιο της Τρόϊκα για το παραπάνω μέτρο: ΞΕΚΙΝΗΣΕ (δείτε το νέο μνημόνιο, το τμήμα 4.4.b, PA) Οι αρχές έχουν συμφωνήσει με τη ΔΟΕ (ILO) για την εκτίμηση αυτή. Εκτίμηση έχει αρχίσει και θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 4ου τριμήνου-2012, που σημαίνει ότι η αρχική προθεσμία χάθηκε.

Unknown είπε...

Συνάδελφε των 10:26 μ.μ. για ευνόητους λόγους δεν αναφέρεται το ΤΚΕ το οποίο αφορά η περίπτωση. Ο Σύλλογος δε μπορεί να παρέμβει άμεσα καθώς είναι θέμα της Διοίκησης. Ωστόσο, μπορεί και πρέπει να στηρίζει και να κετευθύνει τους συναδέλφους όταν αυτοί αιτούνται τέτοια στήριξη, όπως έγινε στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ TRANSISTOR 6/9 ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΟΙΟ ΤΚΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΧΑΡΙΝ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ. ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ. ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΕΙΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΝΑΛΟΓΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. ΟΤΑΝ Π.Χ. ΜΑΘΑΜΕ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΤΡΕΧΑΝΕ ΣΤΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΕΡΥΣΙ, ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ,ΦΥΛΑΜΕ ΤΑ ΝΩΤΑ ΜΑΣ.

Unknown είπε...

Σωστή η παρατήρηση! Το περιστατικό σύμφωνα με τις περιγραφές των συναδέλφων αφορά "δικομανή" εργαζόμενο επιχείρησης, ο οποίος προβαίνει σε επανηλειμμένες και αστήρικτες καταγγελίες με συνεπεία να είναι πολύ δύσκολη η θέση των Επιθεωρητών που καλούνται να ελέγξουν. Το ερώτημα είναι εαν υπάρχει η δυνατότητα εξαίρεσης από την υποχρέωση ελέγχου τέτοιων καταγγελιών. Αν κάποιος γνωρίζει κάποια απάντηση, καλοδεχούμενη!

Ανώνυμος είπε...

ας πάνε Ειδικοί Επιθεωρητές να τις ελέγχουν τις καταγγελίες... οι υπόλοιποι έχουμε αρκέτη δουλειά και χωρίς "δικομανείς" εργαζόμενους...

irini είπε...

...επίσης σύμφωνα με τις παραγράφους του άρθρου 11 του ν.3230/2004 υπάρχει η δυνατότητα στις περιπτώσεις όπου η υπηρεσία κρίνει ότι το αίτημα είναι εμφανώς παράλογο, αόριστο ακατάληπτο ή επαναλαμβάνεται κατά τρόπο καταχρηστικό να αγνοήσει το αίτημα.

δεν ξέρω αν μπορεί να τύχει εφαρμογής στην συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά ίσως διασταλτικά να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της διαταξης και στις καταγγελίες

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ TRANSISTOR 6/9 Η IRINI ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΑΟΡΙΣΤΩΝ ΑΚΑΤΑΛΗΠΤΩΝ Ή ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΩΝ. ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΑΝ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΛΥΨΗ. ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΕ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΟ ΥΦΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ. ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ), Ο ΦΟΡΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ) ΚΑΙ Η ΓΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΠΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ, ΜΕΣΩΝ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. ΑΥΤΑ, ΟΜΩΣ, ΟΛΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΟΥΝ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΠΕ, ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ Π.Χ. ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ. ΟΜΩΣ, ΚΑΝΕΝΑΣ, ΟΥΤΕ Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ΟΥΤΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΥΤΕ Η ΑΣΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΠΙΕΣΕΙ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ. ΜΟΝΟ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1998 ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ, ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΠΡΟΝΟΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΦΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ.