19 Νοε 2012

Αυτοί βαράν τον ταμπουρά και εμείς χορεύουμε;



Για μια ακόμα φορά η εσωτερική τρόικα προσπαθεί να επιβάλει τις αποφάσεις των τραπεζιτών… τις αποφάσεις που μέσα σε 3 χρόνια μας έκαψαν τη ζωή μας και μεγέθυναν το πρόβλημα που ήρθαν να λύσουν, το δημόσιο χρέος δηλαδή…..

Οι οριζόντιες περικοπές,  ανθρώπων αυτή τη φορά,  είναι η συνέχεια των οριζόντιων καρατομήσεων των  προηγουμένων μνημονίων ….
Η εσπευσμένη υλοποίηση των νέο-ψηφισθέντων μέτρων, που αποτελεί προαπαιτούμενο της τρόικας για την εκταμίευση της δόσης, υπονομεύει οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο Δημόσιο και οδηγεί σε «τυφλές απολύσεις».
Το πρώτο κύμα των απολύσεων που υλοποιούνται με συνοπτικές διαδικασίες προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της τρόικας, η οποία διατηρεί και το δικαίωμα να έχει πρόσβαση ακόμη και στις λίστες των απολυμένων μέσω των διαπιστωτικών πράξεων, δείχνει ότι οι 54.425 υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου θα αποτελέσουν την κύρια «δεξαμενή» για τις απολύσεις.
Η κατηγορία αυτή, που αποτελεί τρόπον τινά την «αχίλλειο πτέρνα» του προσωπικού στο Δημόσιο, δεν επιλέχθηκε τυχαία, όπως και τίποτα άλλο μέχρι σήμερα: 


1, δεν προστατεύεται ή προστατεύεται μερικώς από τη συνταγματική διάταξη περί μονιμότητας του προσωπικού στο Δημόσιο.
2, η πρόσληψη της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτής της κατηγορίας των υπαλλήλων έγινε χωρίς τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, γεγονός που την καθιστά ευάλωτη στην κοινή γνώμη και στη προπαγάνδα των κρατικοδίετων ΜΜΕ.

3, είναι οι υπάλληλοι οι οποίοι, έτσι κι αλλιώς, καταλαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία στην αξιολόγηση του προσωπικού..

4, αξιοποιεί τις ήδη υπάρχουσες διαιρέσεις εντός των δημοσίων υπαλλήλων  ελαχιστοποιώντας τις αντιστάσεις αποτελούν  για το λόγο αυτό την ιδανική αρχή των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων
Ενδεικτικό πάντως των προθέσεων της κυβέρνησης για την άντληση των 27.000 υπαλλήλων που θα απολυθούν ως το τέλος του 2013 από τη «δεξαμενή» των υπαλλήλων της κατηγορίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου είναι και οι νέες ρυθμίσεις για την κινητικότητα. Ετσι, στο Μνημόνιο ΙΙΙ συμπεριελήφθη διάταξη σύμφωνα με την οποία «αν καταργηθούν ορισμένες μόνον θέσεις του ιδίου κλάδου τίθενται σε διαθεσιμότητα υπάλληλοι που συγκεντρώνουν τα λιγότερα ουσιαστικά προσόντα ύστερα από απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου». Είναι προφανές ότι «φωτογραφίζονται» οι υπάλληλοι της κατηγορίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που έχουν και τα λιγότερα προσόντα.
Με τις ίδιες όμως ρυθμίσεις πολλοί υπάλληλοι όλων των κατηγοριών θα εξαναγκαστούν σε παραίτηση από την υπηρεσία τους. Και αυτό γιατί θα μπορούν να μεταφέρονται ή να μετακινούνται υποχρεωτικά με συνοπτικές διαδικασίες σε οποιαδήποτε υπηρεσία της χώρας. Θα τους υποδεικνύεται, με άλλα λόγια, να πηγαίνουν στο... Σουφλί ή τη... Γαύδο. Η άρνησή τους να αποδεχθούν τη νέα θέση τους θα σημάνει αυτόματα και την απόλυσή τους.
Ο κ. Μανιτάκης προσπαθεί να μας πείσει ότι οι υπάλληλοι δεν απολύονται αλλά θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες που εξυπηρετούν άμεσα τον πολίτη». Το ερώτημα λοιπόν είναι: Γιατί τίθενται σε διαθεσιμότητα και δεν μετακινούνται απευθείας στις νέες υπηρεσίες για να καλυφθούν οι ανάγκες;
Ο δρόμος προς τη διαθεσιμότητα είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή. Ο λόγος είναι απλός: η διαδικασία την οποία προκρίνει ο νόμος δεν μπορεί να προχωρήσει γιατί «η μετάταξη ή μεταφορά προσωπικού μπορεί να διενεργείται σε υφιστάμενες κενές θέσεις και αν δεν υπάρχουν, σε θέσεις που συστήνονται με την πράξη μετάταξης ή μεταφοράς». Οι κενές οργανικές θέσεις κατ' αρχάς έχουν καταργηθεί σε όλες τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.
Κατά δεύτερο λόγο στην περίπτωση της σύστασης νέας θέσης «αυτή τελεί υπό την προϋπόθεση της τήρησης των περιορισμών που ισχύουν κάθε φορά σχετικά με τον αριθμό των ετήσιων προσλήψεων και διορισμών μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου». Θα πρέπει, με άλλα λόγια, να ενταχθεί στον κανόνα τού ένα προς πέντε.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα ερωτήματα που βάζεις pasta είναι ρητορικά. Προφανώς, οι Μανιτάκηδες θέλουν απολύσεις και θα το κάνουν με ...έντεχνο τρόπο. Το θέμα είναι ότι όλοι γνωρίζαμε τι έρχεται,αλλά καθόμασταν ήσυχα στα αυγά μας περιμένοντας τη σειρά μας. Αυτό φαίνεται ότι συνεχίζεται...Όσο κρατάμε "ανοικτό" το μαγαζί, η δουλειά τους γίνεται. Μία είναι η απάντηση. ΑΝΥΠΑΚΟΗ και ΛΟΥΚΕΤΟ!

Ανώνυμος είπε...

σιγά τον έντεχνο