2 Νοε 2015

Ενημέρωση του Συλλόγου σχετικά με την συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ (16/10/2015)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ                                                                         Αθήνα, 21/10/2015
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΔΡΑΓΑΤΣΑΝΙΟΥ 8
10559 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 2131516296
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφισσες , Συνάδελφοι

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας με κύριο θέμα την προετοιμασία για την επικείμενη συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα στις 14:00.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας στη συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα προέβαλε μια σειρά από διεκδικήσεις και προτάσεις. Ειδικότερα, ζητήθηκε από τον Ειδικό Γραμματέα:


- Να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την πραγματική στήριξη του Σ.ΕΠ.Ε. με δρομολογημένες λύσεις που να απαντούν στα χρονίζοντα προβλήματά του. Μια στήριξη με συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων και δράσεων ώστε να εκσυγχρονισθούν οι δομές του Σ.ΕΠ.Ε, να προστατευθεί και να ενδυναμωθεί ο μηχανισμός ελέγχου του και η εμπιστοσύνη των πολιτών στον ελεγκτικό και κοινωνικό του ρόλο.
- Η άμεση ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, είτε με νέες προσλήψεις, είτε μέσω της κινητικότητας στο Δημόσιο, για την πλήρη και ουσιαστική στελέχωση των Υπηρεσιών μας με προσωπικό που να καλύπτει αποτελεσματικά τις ανάγκες όλης της Επικράτειας.
- Η αναβίωση εκείνων των Υπηρεσιών μας που λειτουργούσαν πριν την κατάργησή τους με το νέο Οργανισμό (Π.Δ. 113/2014), η λειτουργία των οποίων κρίνεται απολύτως απαραίτητη και επιβεβλημένη για την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών (π.χ. Δ/νση Β. Αιγαίου, Τμήματα Λευκάδας, Ηγουμενίτσας, κ.α.).
- Η παροχή ουσιαστικής νομικής προστασίας στους επιθεωρητές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
- Η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού των Υπηρεσιών μας, μέσω της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσής του για την ποιοτικότερη και αποδοτικότερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.
- Να αναληφθούν οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις για την άμεση διόρθωση όλων των στρεβλώσεων που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της 27397/122/19.8.2013 Υ.Α., σχετικά με την επιβολή διοικητικών κυρώσεων για τις ευθέως αποδεικνυόμενες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, κατά δέσμια αρμοδιότητα του Επιθεωρητή Εργασίας.
- Δράσεις για την εξάλειψη της περιττής γραφειοκρατίας στις Υπηρεσίες μας και ουσιαστική απλούστευση διαδικασιών.
- Η αύξηση των ωρών υπερωριακής απασχόλησης και του ποσού αποζημίωσης ελέγχων.
- Η συνεχή υποστήριξη, επαρκή εκπαίδευση και παροχή οδηγιών –κατευθύνσεων στους υπαλλήλους κατά τη φάση εφαρμογής του ΟΠΣ στο ΣΕΠΕ, ώστε να αποτελέσει ένα εύχρηστο και  αποτελεσματικό εργαλείο των Επιθεωρητών Εργασίας στην προστασία και προαγωγή των  εργασιακών σχέσεων. Επειδή δε από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας παρουσιάζονται σημαντικές δυσχέρειες και προβλήματα στην εφαρμογή του, εμπόδια και περιορισμοί στο έργο των Επιθεωρητών, τονίστηκε η αδήριτη ανάγκη να υπάρξουν οι αναγκαίες διορθώσεις και προσαρμογές, ώστε να διευκολύνεται και όχι να επιβαρύνεται επιπλέον το έργο των συναδέλφων μας στην Επιθεώρηση Εργασίας. Αυτό βέβαια συνεπάγεται και η εξασφάλιση της αναγκαίας παράτασης στην εφαρμογή του ΟΠΣ στο ΣΕΠΕ.
- Η μονιμοποίηση των ΙΔΑΧ και η πλήρη αξιοποίησή τους στο Υπουργείο μας και στην Επιθεώρηση Εργασίας.
- Η αλληλένδετη, αλληλέγγυα και εναρμονισμένη λειτουργία μεταξύ της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου και των Υπηρεσιών του ΣΕΠΕ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΛΒΙΡΑ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΥ                                                      ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΑΚΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: