25 Ιαν 2016

Μια (από καιρό οφειλόμενη) επίσκεψη στους 5μηνίτες

Παραθέτουμε την καταγραφή από τη συνάδελφο Δώρα Σταθοπούλου της "επαφής" που είχαμε ως εργαζόμενοι του Υπουργείου Εργασλιας και μέλη της ΑΡΣΥ με τους 5μηνίτες της Κοινωφελούς Εργασίας που διαμαρτύρονται εδώ και ένα μήνα στην είσοδο του Υπουργείου μας.

Σήμερα 22/1/2015, και κατόπιν απόρριψης σχετικής πρότασης από το ΔΣ του Συλλόγου, επισκεφτήκαμε το συντονιστικό των ανθρώπων που εργάζονται στην κοινωφελή εργασία εγώ (Δώρα Σταθοπούλου), ο Νίκος ο Μποσινάκος και ο Γιώργος ο Εμμανουηλίδης. Αφού τους είπαμε ότι είμαστε συνδικαλιστές εργαζόμενοι στο Υπουργείο, ρωτήσαμε ευθέως ποιά είναι τα αιτήματα τους. Η απάντηση τους ήταν άμεση: Τα ελάχιστα, αυτή τη στιγμή.  Αυτό λοιπόν που διεκδικούν είναι να παραμείνουν τρεις μήνες ακόμη στην εργασία τους, το κενό δηλαδή μεταξύ της απόλυσής τους και των νέων προσλήψεων, και αυτό γιατί έτσι θα εξασφαλίσουν το δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας. αυτό θέλουν και οι Δήμοι για να μην μείνουν τρεις μήνες χωρίς "προσωπικό".  Όπως μας είπαν γνωρίζουν πολύ καλά ότι στις επόμενες προσλήψεις δεν θα είναι αυτοί, αφού μετά την απόλυσή τους, "μηδενίζει" το κοντέρ των μορίων τους στον ΟΑΕΔ και όπως αναφέρουν θα περιμένουν κανά δίχρονο στην ουρά της ανεργίας. Αυτό που διεκδικούν είναι το δικαίωμα σε ένα επίδομα ανεργίας, αν θέλετε μια παράταση, μια αναβολή της ανεργίας. Όπως μας είπαν για να μπουν στο πρόγραμμα δεν πρέπει να είναι απλά άνεργοι άλλα , μακροχρόνια άνεργοι, να έχουν παιδιά ή να είναι αρχηγοί μονογονεϊκής οικογένειας για να αποκτήσουν πολλά μόρια για να ενταχθούν. Κάποιος άλλος ανέφερε ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο "αιτών" σε ηλικία τόσο μειώνετε η μοριοδότηση!!!! Ελπίζω να μην κατάλαβα εγώ τι ακριβώς εννοούσε. 
Τους είπαμε ότι συνάδελφοι μας που δουλεύουν ως Επιθεωρητές εργασίας θα μπορούσαν να τους ενημερώσουν για τα θέματα της εργατικής νομοθεσίας και τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Δώσαμε τα στοιχεία μας και είπαν ότι θα το ήθελαν πολύ και θα μας καλέσουν στο συντονιστικό που θα κάνουν.


Τέλος αναφέραμε το πρόβλημα με τον καπνό που εγκλωβίζεται στα γραφεία του πρώτου ορόφου ( Κάθε μέρα ανάβουν φωτιά σε ένα μαγκάλι για να ζεσταθούν). Δεν χρειάζεται να πω τι σημαίνει να εγκλωβίζεται καπνός σε ένα χαμηλοτάβανο γραφείο. Κατανόησαν το πρόβλημα και μας είπαν ότι η ΑΔΕΔΥ τους είχε υποσχεθεί να τους δώσει μια υπαίθρια σόμπα, αυτές που χρησιμοποιούν και τα μαγαζιά στους εξωτερικούς χώρους. Στην σημερινή πορεία,  βρήκαμε τον  Μάριο Κρητικό (μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ) του είπαμε το πρόβλημα και είπε ότι θα το θέσει αύριο στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. 

1 σχόλιο:

Νικος Μποσινάκος είπε...

Τελικά, το πρόβλημα με τον καπνό λύθηκε. Οι 5μηνίτες ζεσταίνονται με σόμπα και οι συνάδελφοι αναπνέουν καθαρό αθηναϊκό αέρα.