28 Μαρ 2017

Ενημέρωση για τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στις 22-03-2017


Στις 22 Μαρτίου 2017 και ώρα 12:00 στην αίθουσα του 4ου ορόφου του Υπουργείου Εργασίας στη Σταδίου 29 πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του ΔΣ, Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας.

Στη συνέλευση δεν υπήρξε απαρτία των ταμιακώς εντάξει μελών  και με συμφωνία όλων των παρατάξεων αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί ενημερωτική συζήτηση σύμφωνα με τα θέματα ημερήσιας διάταξης που ήταν:

α) Η απεργία – αποχή από την διαδικασία αξιολόγηση του Ν.4369/16 που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ
β) Το νέο οργανόγραμμα Υπουργείου και Σ.ΕΠ.Ε.
γ) Η διαδικασία καταβολής των εξόδων κίνησης.
δ) Η εφαρμογή των νέων πληροφοριακών συστημάτων στις υπηρεσίες.

Οι παρατάξεις που δραστηριοποιούνται στα συλλογικά όργανα του Υπουργείου (ΠΑΣΚ, ΑΡΣΥ, ΔΑΚΕ και Αγωνιστική Συσπείρωση-ΠΑΜΕ) τοποθετήθηκαν για όλα τα θέματα, υπήρξαν διαφωνίες και αντιπαραθέσεις αλλά και σημαντικές συγκλίσεις σε επιμέρους ζητήματα:

α) Κοινή εισήγηση όλων των παρατάξεων είναι η συμμετοχή  και η στήριξη στην απεργία-αποχή από την διαδικασία αξιολόγησης του Ν.4369/2016, που προκήρυξε το 3οβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο (ΑΔΕΔΥ).

Άποψη της ΑΡΣΥ είναι ότι είναι άκρως υποκριτική και υποτιμητική για την δημοσιοϋπαλληλια, η επιλεκτική εφαρμογή των διατάξεων περί αξιολόγησης, την στιγμή που επείγουσες διαδικασίες που θα εμπέδωναν αίσθημα αξιοκρατίας και ουσιαστικής επιβράβευσης της προσπάθειας των ΔΥ, όπως οι κρίσεις για την επιλογή προϊσταμένων δεν έχουν προχωρήσει και παραμένουν σε αναστολή. Ζητάμε άμεσα κρίσεις στο Υπουργείο μας.

β) Όλες οι παρατάξεις θεωρούν ανεπαρκή την διαδικασία διαβούλευσης για τον Οργανισμό του Υπουργείου, όμως υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες ως προς τα θετικά στοιχεία του προτεινόμενου οργανογράμματος.

Η ΑΡΣΥ επισήμανε την ανάγκη για αλλαγή του μνημονιακού ΠΔ113/14 και ζητά:
  • την διατήρηση της Περιφερειακής Δ/νσης Εργασιακών Σχέσεων Αττικής και την ένταξη σε αυτήν περιοχών όπως η Βοιωτία, η Εύβοια και ο Δήμος Αγίας Παρασκευής
  • την διατήρηση των υφιστάμενων Τμημάτων της Δ/νσης Υγείας και Ασφάλειας
  • την κατάργηση των νέων Ειδικών Γραμματειών (Ρομά και Κοινωνικής Οικονομίας) και την ένταξη του αντικειμένου της στις Γενικές Δ/νσες του Υπουργείου
  • την συγχώνευση των Επιτελικών Δομών ΕΣΠΑ και την ένταξη τους στον ενιαίο Οργανισμό του Υπουργείου
  • την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων όλων των οργανικών μονάδων ώστε να μπορεί να εκφραστεί μια ολοκληρωμένη άποψη επί του Σχεδίου Οργανισμού
  • την ενίσχυση του ΣΕΠΕ στο σύνολό του με τα κατάλληλα τμήματα και προσωπικό ώστε να μπορεί να επιτελεί το έργο του.
γ) Όλες οι παρατάξεις τοποθετήθηκαν υπέρ της την επαναφορά της προηγούμενης διαδικασίας καταβολής των εξόδων κίνησης για την πραγματοποίηση των ελέγχων και ζητάμε από την πολιτική ηγεσία να εφαρμόσει την δέσμευση της και να δώσει άμεσα τις κατάλληλες εντολές στους αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες ώστε να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Η ΑΡΣΥ τόνισε για ακόμα μια φορά ότι τα έξοδα κίνησης δεν ανήκουν σε «ηγεσίες» συλλόγων ώστε να χρησιμοποιούνται απερίσκεπτα ως «παιχνιδάκι» στις μικροπολιτικές τους επιδιώξεις. Ανήκουν σε όλους τους συναδέλφους που διενεργούν ελέγχους, προκειμένου να διευκολύνουν το δύσκολο έργο τους. Δεν έχουμε καμία υποχρέωση και δεν ευχαριστούμε καμία  συνδικαλιστική, υπηρεσιακή ή πολιτική ηγεσία για το αυτονόητο, την έγκαιρη και απρόσκοπτη καταβολή των εξόδων κίνησης.

δ) Για το θέμα της εφαρμογής των νέων πληροφοριακών συστημάτων αναπτύχθηκε ζωηρή συζήτηση κατά την οποία δυστυχώς δεν αποφθέχτηκαν και οι ακρότητες που κατάληξαν μέχρι και τον προπηλακισμό συναδέλφου που ανέβηκε να μιλήσει στο βήμα. Η ΑΡΣΥ καταδικάζει απερίφραστα αυτό το γεγονός, για το οποίο θα εκδώσει ξεχωριστή ανακοίνωση, και ζητά και από τις λοιπές παρατάξεις να πράξουν το ίδιο. Η Γενική Συνέλευση είναι χώρος ελεύθερου διαλόγου στον οποίο οι προπηλακισμοί δεν έχουν καμία θέση, όπως δεν έχουν και καμία θέση αυτοί που τις υποκινούν.

Η ΑΡΣΥ ζητά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες βελτίωσης και οι απαιτούμενες αλλαγές στο ΟΠΣ του ΣΕΠΕ και στα Πληροφοριακά Συστήματα της ΚΥ του Υπουργείου, ώστε αυτά να καταστούν πλήρως λειτουργικά, εύχρηστα και αποτελεσματικά και παράλληλα να υποστηριχτούν οι συνάδελφοι με την κατάλληλη εκπαίδευση και τις απαραίτητες υπηρεσιακές ενέργειες ώστε να ανταπεξέλθουν στην οργανωσιακή αλλαγή. Οι καθυστερήσεις, οι δυστοκίες και προβλήματα που οφείλονται σε παραλείψεις των εκάστοτε πολιτικά υπευθύνων δεν γίνεται να βαρύνουν τους υπαλλήλους αλλά και τους πολίτες που εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες μας.


Τέλος, η παράταξη της ΑΡΣΥ ζήτησε από το ΔΣ του Συλλόγου μας, να προετοιμάσει και οργανώσει εντός του 2017 Καταστατική Συνέλευση, προκειμένου να επικαιροποιηθεί το Καταστατικό του Συλλόγου με σκοπό την εμβάθυνση και ισχυροποίηση των δημοκρατικών λειτουργιών του και την ένταξη σε αυτόν του συνόλου των εργαζομένων στο Υπουργείο, ανεξαρτήτως μορφής εργασιακής σχέσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: