14 Μαρ 2017

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ


(...ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΨΙΜΟΥΣ ΘΙΑΣΩΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΣ)


Παρά τα όσα ευαγγελιζόταν προεκλογικά η σημερινή κυβέρνηση σχετικά με την Δημόσια Διοίκηση, η διαδικασία τοποθέτησης Προϊσταμένων στις νέες δομές (2 Δ/νσεις) της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μαρτυρά παγιωμένες παλαιοκομματικές αντιλήψεις και συμπεριφορές. Παρά το γεγονός ότι η εν λόγω διαδικασία είναι νομότυπη, διότι έχει ως νομική βάση τον πρόσφατα ψηφισθέντα Ν. 4445/2016 με τον οποίο συστήνονται οι Δ/νσεις της Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής και Καταπολέμησης της Φτώχειας, αυτή παρεκκλίνει από τα προβλεπόμενα στο Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα (Ν.3528/2007) όπως ισχύει σήμερα με το Ν.4369/2016. Φυσικά, γεννάται το διαρκώς επίκαιρο-ειδικά στα μνημονιακά χρόνια ερώτημα «Τι ακριβώς και πώς ψηφίζεται στην Ελληνική Βουλή;»

Ειδικότερα η εν λόγω διαδικασία, με την επιλογή των Προϊσταμένων Δ/νσης από την Υπουργό και τη δημιουργία μιας 5μελούς Επιτροπής για την επιλογή των προϊσταμένων τμημάτων, αποτελεί καρικατούρα των αντίστοιχων διαδικασιών αξιολόγησης των υπαλλήλων όπως αυτές ορίζονται στον Ν. 4369/2016 . Στο σημείο αυτό, επισημαίνουμε ότι ο νόμος αυτός, μεταξύ άλλων , δεν προβλέπει καμία ουσιαστική συμμετοχή (Υπηρεσιακά Συμβούλια) των υπαλλήλων στις διαδικασίες κρίσης και εξέλιξης του, ακυρώνει δηλαδή κατάκτηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Με την απόφαση της Υπουργού Εργασίας, με την οποία καθορίστηκαν οι διαδικασίες και τα κριτήρια για την επιλογή των προϊσταμένων των διευθύνσεων και των προϊσταμένων των τμημάτων, απόφαση που αναρτήθηκε μόνο στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και ουδέποτε απεστάλη στους συναδέλφους, εγκαινιάζεται η άμεση εμπλοκή της πολιτική ηγεσίας στην εξέλιξη των υπαλλήλων αφού τους Διευθυντές ορίζει η Υπουργός Εργασίας και τους τμηματάρχες μια 5μελής επιτροπή στην οποία συμμετέχει ο Γ.Γ Πρόνοιας!!!


Επιπλέον, η πρόσκληση για στελέχωση των νέων δομών της ΓΓ Πρόνοιας που εξέδωσε η Υπουργός δεν είχε καμία προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Φρόντισε λοιπόν, και αφού είχε δημοσιοποιηθεί το θέμα μετά από καταγγελίες του Συλλόγου μας και της ΑΔΕΔΥ, να υπογράψει απόφαση στις 9/2/2017, με την οποία τέθηκε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων η 10η/2/2017!!!!. Δεν ακολουθήθηκαν δηλαδή ούτε οι στοιχειώδεις διαδικασίες και κανόνες που επιτρέπουν την έγκαιρη ενημέρωση των συναδέλφων.

Η ΑΡΣΥ, από την πρώτη στιγμή έθεσε το θέμα στα συνδικαλιστικά όργανα και ζήτησε να γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από μέρους της ΟΣΥΠΕ και του Συλλόγου αλλά και να ενημερωθεί η ΑΔΕΔΥ.

Η ΑΡΣΥ γνωρίζει ότι για αυτή την διαδικασία την ευθύνη φέρει αυτός που έχει την πολιτική εξουσία να τις επιβάλλει και να τις εφαρμόζει δηλαδή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Είναι αυτή η εξουσία που ανοίγει το «μονόδρομο» για τους συναδέλφους, η εξουσία που ανοίγει τον «πόλεμο όλων εναντίον όλων» και που ακυρώνει κάθε συλλογική και συμμετοχική διαδικασία προτάσσοντας την ατομική επιλογή. Με αυτή την έννοια, και άσχετα από τους τελικά επιλεχθέντες οι ευθύνες βαρύνουν αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η οποία εκτός των άλλων νομιμοποιεί/θεσμοποιεί και «δικαιολογεί» ένα καθεστώς που κυριαρχεί άτυπα στο Δημόσιο ειδικά τα χρόνια της κρίσης και με αφορμή τις έκτακτες συνθήκες των Μνημονίων., και αναβαπτίζει όσους επωφελούνταν ή απλώς το ανέχονταν.

Σε αυτούς συγκαταλέγονται και οι πλειοψηφούσες παρατάξεις στο ΔΣ (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ) των συνδικαλιστικών οργάνων μας, το όψιμο ενδιαφέρον των οποίων προκαλεί θυμηδία. Είμαστε βλέπετε μικρό Υπουργείο και όλοι πάνω-κάτω γνωριζόμαστε. «Απορίας άξιον» γιατί, οι ίδιοι παρά τις προτάσεις μας, σιώπησαν επιδεικτικά σε αντίστοιχες περιπτώσεις (συνδικαλιστικές λίστες για τοποθετήσεις σε Διαχειριστικές, εν κρυπτώ μετακινήσεις στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία στην ΕΕ, τοποθετήσεις Προϊσταμένων με ΥΑ σε εφαρμογή του ΠΔ113/2014) Προφανώς εκτιμούν ότι οι συνάδελφοι έχουν κοντή μνήμη!!!
Η συνδικαλιστική παράταξη της ΠΑΣΚ μάλιστα με το σύνηθες μικροσυνδικαλιστικό και παρωχημένο τρόπο άσκησης της συνδικαλιστικής δράσης, σε ανακοίνωση της στοχοποιεί υποψηφίους της ΑΡΣΥ, «αξιολογεί» τα προσόντα του, και εμφανίζεται ως τιμητής της αξιοκρατίας!!!! Για αυτούς τους λόγους, αρνηθήκαμε να συνυπογράψουμε την πρόσφατη Ανακοίνωση της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΟΣΥΠΕ, μη συμμετέχοντας σε υποκριτικά παιχνίδια τακτικής.

Η ΑΡΣΥ, σταθερά και βάσει αρχών, έμπρακτα και όχι με απλές ανακοινώσεις- διεκδικεί το αυτονόητο, δηλαδή την υιοθέτηση διαφανών και αξιοκρατικών-αντικειμενικών διαδικασιών κρίσεων και τοποθετήσεων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ζητά την επαναπροκήρυξη της διαδικασίας πλήρωσης των θέσεων στην βάση των ισχυουσών διατάξεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.

Το αίτημα μας είναι διαρκές και παραμένει σε εκκρεμότητα : Να γίνουν επιτέλους κρίσεις για την στελέχωση του Υπουργείου.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και να ήταν μόνο η ΑΡΣΥ... http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/7b24652e-78eb-4807-9d68-e9a5d4576eff/e-koinosyn-epi.pdf