1 Σεπ 2017

Απέναντι στην αντεργατική μεταρρύθμιση Μακρόν οι Γάλλοι

Η πρώτη μεταρρυθμιστική απόπειρα του Γάλλου προέδρου που παρουσιάστηκε μετά βαΐων και κλάδων από τη γαλλική κυβέρνηση βρίσκει την πλειοψηφία των πολιτών... στην αντίπερα όχθη. Το πακέτο προβλέπει την «απλοποίηση» του πλαισίου των απολύσεων, τον ορισμό ανώτατου ορίου στις αποζημιώσεις για απόλυση, καθώς και τη μείωση των χρονικών ορίων για δικαστικές προσφυγές από τους εργαζομένους.

Δημοσκόπηση 

Η πολυσυζητημένη (αντ-)εργατική μεταρρύθμιση βρίσκει την πλειοψηφία (58%) των Γάλλων απέναντι στη μεταρρύθμιση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Στην έρευνα του ινστιτούτου Harris Interactive, το 42% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν τα μέτρα.
Η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική στους ψηφοφόρους του Εμανουέλ Μακρόν που στηρίζουν σε ποσοστό 82% τη μεταρρύθμιση (έναντι 18%).
Η δημοσκόπηση διεξήχθη ηλεκτρονικά στις 31 Αυγούστου, σε δείγμα 1.004 ερωτηθέντων, αντιπροσωπευτικό των Γάλλων ηλικίας 18 ετών και άνω, με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.

Αντεργατική μεταρρύθμιση

Στην πρώτη βασική μεταρρύθμιση επί θητείας Εμανουέλ Μακρόν, δίδεται μεγαλύτερη ευελιξία στις εταιρείες να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας και τους μισθούς, αλλά και μεγαλύτερη δυνατότητα να προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων.
Ειδικότερα οι εταιρείες αποκτούν περισσότερη ισχύ στο να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας και τους μισθούς στις συνθήκες της αγοράς (έπειτα από συμφωνία ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζομένους που θα επικυρώνονται με απλή πλειοψηφία). 
Παράλληλα, η αποζημίωση για απόλυση που κρίνεται άδικη από το εργατοδικείο θα ορίζεται με βάση κλίμακα η οποία θα ξεκινάει από μισθούς τριών μηνών για κάθε δυο χρόνια εργασίας στην εταιρεία. Μέχρι τώρα υπήρχαν σχετικές οδηγίες για κάθε εργασιακό τομέα, αλλά δεν ήταν δεσμευτικές. Ετσι οι περισσότερες υποθέσεις κατέληγαν στην διαιτησία με αποτέλεσμα πολλές φορές μεγάλες αποζημιώσεις- μια διαδικασία που οι επιχειρήσεις χαρακτήριζαν «απρόβλεπτη». Για να πουν το «ναι» τα συνδικάτα η κυβέρνηση εμφανίζεται ευέλικτη στο ποσό που θα οριστεί η ελάχιστη αποζημίωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί και να το αυξήσει. 
Οι μικρότερες εταιρείες (με λιγότερους από 50 εργαζομένους) αποκτούν τη δυνατότητα να γίνονται άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και ενός αντιπροσώπου του προσωπικού, ο οποίος δεν είναι απαραίτητο να είναι μέλος συνδικάτου.
Τα νέα μέτρα έχουν και μία παραχώρηση προς τα συνδικάτα με την κανονική αποζημίωση απόλυσης να αυξάνεται από το 20% του μισθού για κάθε χρόνο στην εταιρεία σε 25%.
Η υπουργός Εργασίας Μιριέλ Πενικό περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις ως «αλλαγή των εργατικών κανόνων σε κλίμακα άνευ προηγουμένου». Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε πως οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να καταπολεμηθεί η επίμονα υψηλή ανεργία. «Η αλήθεια είναι πως για τα αφεντικά, ιδιαίτερα μικρών εταιρειών, και για τους ξένους επενδυτές, η υφιστάμενη εργατική νομοθεσία θεωρείται τροχοπέδη για τις προσλήψεις και την επένδυση», δήλωσε ο Φιλίπ.
Εκ μέρους του μεγάλου συνδικάτου CGT, ο επικεφαλής Φιλίπ Μαρτινέ δήλωσε «οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν» και ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στις 12 Σεπτεμβρίου.
Απογοητευμένο εμφανίζεται και το CFDT κάνοντας λόγο για «χαμένη ευκαιρία» για τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων. Το μεγαλύτερο συνδικάτο, πάντως, ανακοίνωσε ότι δεν θα καλέσει σε απεργία κατά των μεταρρυθμίσεων. «Η μεταρρύθμιση αυτή δεν βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων», δήλωσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της CFDT Λοράν Μπερζέ, αλλά πρόσθεσε: «Το να βγούμε στους δρόμους δεν είναι ο μόνος τρόπος δράσης για τα συνδικάτα».

Χαμογελούν στα αφεντικά

Οι εργοδότες με τη σειρά τους είναι κατευχαριστημένοι από το πρώτο νομοσχέδιο του νέου πολιτικού «πουλέν» τους: o πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (CPME) Φρανσουά Ασλέν χαιρέτισε τη μεταρρύθμιση ως «ιδιαίτερα ρεαλιστική», ενώ και ο ευρωπαϊκός οικονομικός Τύπος και ιδιαίτερα οι βρετανικοί Financial Times και η γερμανική Handelsblatt κυριολεκτικά «αγιογραφούν» τον «αποφασιστικό μεταρρυθμιστή» Μακρόν και (προσ-)εύχονται όχι μόνο να περάσει χωρίς μεγάλες αντιδράσεις, αλλά να δουν αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις και στην υπόλοιπη Ευρώπη...
Πηγή: .efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: