30 Νοε 2009
Δημόσια διαβούλευση
Τη συγκέντρωση προτάσεων την είχαμε προτείνει και σε προηγούμενες περιπτώσεις που συζητηθήκαν σχετικά ζητήματα.
Ελπίζω αυτή τη φορά να γίνει μια υποδειγματική δημόσια διαβούλευση να συζητηθούν και να αναρτηθούν οι προτάσεις των συναδέλφων και να προτιμηθούν οι βέλτιστες λύσεις.
25 Νοε 2009
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ; ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ; ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΔ. 226/31-07-03 (ΦΕΚ 193/31-07-03)
Η ανακοίνωση αυτή αφορά το θέμα των μεταθέσεων ή καλύτερα της έλλειψης δυνατότητας μετάθεσης των υπαλλήλων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Θα ρωτήσετε, μα δε γίνονται μεταθέσεις στο Υπουργείο μας ; Και βέβαια γίνονται αλλά δυστυχώς μόνο για τους ημέτερους ή για αυτούς που αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν κάποιον ημέτερο, για τους άλλους υπάρχουν μόνο οι λεγόμενες «Υπηρεσιακές ανάγκες».
Με αυτό τον αυθαίρετο τρόπο, δηλαδή με την επίκληση των «υπηρεσιακών αναγκών» και θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί τον ονομάζουμε αυθαίρετο, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κλείνει τα μάτια στο δικαίωμα που έχουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην ΜΕΤΑΘΕΣΗ. Αντιμετωπίζει με απαξιωτικό τρόπο τις αιτήσεις των συναδέλφων που προσπαθούν να μετατεθούν στον τόπο που βρίσκονται οι οικογένειες τους ή εκεί που επιβάλλουν οικονομικά, προσωπικά ακόμα και ιατρικά προβλήματα και ανάγκες.
Η επίκληση των «υπηρεσιακών αναγκών» αφορά όντως Υπηρεσίες με λίγα ή πολύ λίγα άτομα, οπότε κάποιος λογικά θα έλεγε ότι όντως υπάρχουν αυτές οι ανάγκες. Όμως το πρόβλημα δεν προκύπτει από τους συναδέλφους που θέλουν να μετατεθούν, προκύπτει από το γεγονός ότι στο Υπουργείο μας οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο και ανά δεκαετία με αποτέλεσμα όλες σχεδόν οι Υπηρεσίες να είναι υποστελεχωμένες. Άρα «υπηρεσιακές ανάγκες» θα υπάρχουν πάντα όσο οι οργανικές θέσεις δεν καλύπτονται ή δεν αυξάνονται εφόσον υπάρχει ανάγκη και είναι υποχρέωση του Υπουργείου να τις καλύψει. Η λύση δε βρίσκεται στην άρνηση μετάθεσης αλλά στην κάλυψη των αναγκών με προσλήψεις.
Ο παραπάνω λόγος όμως δεν είναι ο μόνος για τον οποίο χαρακτηρίζουμε αυθαίρετο τον τρόπο που γίνονται οι μεταθέσεις στο Υπουργείο μας. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι ενώ υπάρχει νομοθεσία, το Προεδρικό Διάταγμα 226/31-07-03, που θεσμοθετεί κριτήρια για τις μεταθέσεις των υπαλλήλων του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ, αυτή δεν εφαρμόζεται. Και ενώ το ΠΔ προβλέπει τη μοριοδότηση των υπαλλήλων με βάση αντικειμενικά και κοινωνικά κριτήρια, το Υπουργείο αρνείται τη μετάθεση σε κενές οργανικές θέσεις σε υπαλλήλους που έχουν συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό μορίων. Επίσης το Υπουργείο δεν εφαρμόζει γενικότερα τη διαδικασία που προβλέπεται στο ΠΔ καθώς δεν εκδίδει τους πίνακες οργανικών θέσεων που προβλέπονται (εκδόθηκαν μόνο για ένα έτος) και δεν απαντά στις αιτήσεις μετάθεσης των εργαζομένων έως τις 15 Μαϊου όπως επίσης προβλέπεται. Να συμπληρώσουμε ότι η μη εφαρμογή του ΠΔ καταστρατηγεί και το Δημοσιουπαλληλικό Κώδικα (Ν.3528/07, άρθρο 67) όπου θεμελιώνεται επίσης η δυνατότητα μετάθεσης των Δημοσίων Υπαλλήλων με βάση αντικειμενικά κριτήρια. Ελπίζουμε ότι η νέα πολιτική ηγεσία θα εφαρμόσει το ΠΔ και το Δημοσιουπαλληλικό Κώδικα και θα προχωρήσει σε αντικειμενικές μεταθέσεις, μέχρι να γίνει αυτό όμως θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για την αλλαγή αυτού του απαράδεκτου καθεστώτος.
Οι κάτωθι υπογράφοντες παίρνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε όλους τους συναδέλφους που προσπαθούν να πάρουν μετάθεση να επικοινωνήσουν μαζί μας προκειμένου να συντονίσουμε τις επόμενες ενέργειες μας με σκοπό την εφαρμογή του ΠΔ και τις αντικειμενικές μεταθέσεις.
Μαρία Παπαθανασίου
(Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Θήρας)
Χαράλαμπος Χρηστομάτης
(Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Καλύμνου)
23 Νοε 2009
Νέος Ειδικός Γραμματέας Σ.ΕΠ.Ε
Αναλάβει καθήκοντα στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης ο Στ. Μιχαλάκος, Διευθυντής του Τμήματος Αύξησης και Ανάπτυξης στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Την περίοδο 2002-2004 διετέλεσε σύμβουλος του υπουργού Υγείας, Κ. Στεφανή.
Πηγή: enet, ημηρεσία
20 Νοε 2009
Γενικοί και ειδικοί Γραμματείς
Λοιπόν από ότι φαίνεται η αρχή έγινε!!!!!!!!!!!!!!! Στις 16 αυτού του μήνα Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τοποθετήθηκε ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης, Θεόδωρος Τσέκος. Άντε να δούμε τι θα δούμε.
18 Νοε 2009
Δημόσιο: Ποιες γυναίκες γλιτώνουν το «καπέλο» στα όρια ηλικίας
ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ (ΜΕΣΑ ΕΓΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΚΟΜΑ) ΘΙΓΟΝΤΑΙ
Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Δίωξη για τη σελίδα Ιndymedia
Η δίωξη ασκήθηκε ύστερα από προκαταρκτική εξέταση που είχε διαταχθεί το καλοκαίρι κατόπιν δημοσιευμάτων στον Τύπο και ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος και στρέφεται κατά του πρύτανη Κωνσταντίνου Μουτζούρη και των αντιπρυτάνεων Γεράσιμου Σπαθή και Γιάννη Πολύζου.
Στην ποινική δίωξη αναφέρθηκε εμμέσως στην ομιλία του για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο κ. Μουτζούρης λέγοντας ότι «η πρυτανεία υπερασπίζεται με πίστη την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και τον θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου και θα αντιταχθεί στις προσπάθειες που εμφανίστηκαν απροόπτως στις ημέρες μας, για την επιβολή λογοκρισίας στα μηνύματα που εκπέμπονται από τον χώρο του».
Πηγές: Έθνος, Οικονομία17 Νοε 2009
Εδώ πολυτεχνείο !!!!!!!!!!
Δεν αρκεί ο επετειακός εορτασμός. Δεν αρκεί να αναγνωρίζει κανείς την ιστορική σημασία του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου. Αυτό που είναι πάντα ζωντανό, είναι το πάντα επίκαιρο μήνυμά του: Της ανυπακοής , της απειθαρχίας, της πίστης ότι υπάρχει και άλλη προοπτική από τους μεσαίωνες (εργασιακούς και άλλους) που ετοιμάζουν στους λαούς και στη νεολαία . ΥΓ. Τα ίδια ή περίπου τα ίδια δήλωσε βέβαια και η πολιτική ηγεσία της χώρας (Πρωθυπουργός- Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλπ) να δούμε ποιον θα πείσουν ….
11 Νοε 2009
ψυχροπολεμικό ...........
Μεταρρυθμιστικό ..κύμα έρχεται με περικοπές
Τώρα ανακάλυψαν
- τις μαύρες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία
- το πόσο είναι το έλειμα
- τα δημοσιονομικά προβλήματα
- τα πάντα λολα
άρχισαν τα όργανα
---------------------------------
ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΧΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
Από «κόσκινο» όλες οι αποδοχές των 510.000 δημοσίων υπαλλήλων
Από το «κόσκινο» της ενιαίας αρχής πληρωμών θα περνά η μισθοδοσία αλλά και οι πρόσθετες παροχές των 510.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Η νέα υπηρεσία θα επανδρωθεί μέσω μετατάξεων και θα πιάσει δουλειά εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010, όπως δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Από την ενιαία αρχή θα καταβάλλεται το σύνολο των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή εκτός από τον μισθό τους, οι υπερωρίες, τα επιδόματα, οι αμοιβές για συμμετοχές σε διοικητικά συμβούλια, ομάδες εργασίας και επιτροπές αλλά και πιθανές αμοιβές για απασχόληση σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου.
Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών θα έχει πλήρη εικόνα όλων των αμοιβών που θα μπορούσαν να περικοπούν.
Για παράδειγμα γίνεται αναφορά σε πλασματικές υπερωρίες, παράτυπες ή υπερβολικές αμοιβές για συμμετοχή σε ειδικές επιτροπές, ακόμη και αμοιβές που δεν δηλώνονται.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να περιορισθεί το κονδύλι της μισθοδοσίας του Δημοσίου, το οποίο μαζί με το αντίστοιχο των συντάξεων απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών δαπανών.
Στο πλαίσιο αυτό στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει μπει «ψαλίδι» στον κωδικό των «πρόσθετων παροχών» που αφορούν στους δημόσιους υπαλλήλους. Η χρηματοδότησή του περιορίστηκε στα 450 εκατ. ευρώ για το 2010 από 508 εκατ. ευρώ φέτος. Σε ένα δεύτερο στάδιο και με την ενιαία αρχή να έχει έτοιμη τη βάση δεδομένων με τη συνολική μισθοδοσία, το υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να αποστέλλει σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις.
9 Νοε 2009
Αναδημοσίευση
Πρόκειται για δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας κ. Λοβέρδου σε ερώτημα του Βουλευτή του Κ.Κ.Ε. κ. Μαυρίκου σχετικά με ομαδικές απολύσεις στον Όμιλο Φιλίππου (ΦΑΓΕ)
«...Tέλος, σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις στις εργασιακές σχέσεις, την κατάσταση την περιέγραψα στις προγραμματικές δηλώσεις. Την κατέγραψα και την χαρακτήρισα ως ζούγκλα. Μιλώντας τώρα πια κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων μου δηλώνω ότι η κατάσταση απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων δεν εκφράζει καθόλου την Κυβέρνηση και ήδη έχουμε κάνει τις πρώτες ενέργειες, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτής της απορρύθμισης σε δύο επίπεδα.
Το πρώτο επίπεδο, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι να μπορέσουμε να θεσπίσουμε νέες εγγυήσεις. Μέχρι το Δεκέμβριο η Εθνική Αντιπροσωπεία θα είναι ενήμερη για τα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα που θα πάρει η Κυβέρνηση στον τομέα αυτό. Όμως, κύριε Πρόεδρε, όσες εγγυήσεις και αν θεσπιστούν, αν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του ελέγχου, οι εγγυήσεις είναι κενό γράμμα. Ο νόμος τις προβλέπει, αλλά αυτές δεν μπορούν να εφαρμοστούν.
Κύριε Μαυρίκο, ως προς το θέμα της ΦΑΓΕ που ρωτάτε έχω την απάντηση που μου δίνει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Στη δευτερολογία μου θα αναφερθώ σε αυτό. Δεν είμαι σίγουρος, ως Υπουργός, αν πρέπει να το υιοθετήσω, για να δώσω απάντηση στο ερώτημά σας. Όπως και χθες είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, εμείς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν θα σας απαντάμε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο με κριτήριο τα σημειώματα των υπηρεσιών. Θα σας απαντάμε πολιτικά. Θα χρησιμοποιούμε και τα σημειώματα των υπηρεσιών.
Εν προκειμένω –σας το καταθέτω- το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αρνείται τα επιχειρήματα του κοινοβουλευτικού ελέγχου τον οποίο εσείς ασκείτε. Θα αναφερθώ ειδικότερα σε σχέση με τις απόψεις που έχει το Υπουργείο και ο Υπουργός για το σημείωμα αυτό και για το ερώτημά σας στη δευτερολογία μου.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κύριε Πρόεδρε, σε σχέση με την ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, του κ. Μαυρίκου, οι υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αναφέρουν ότι οι απολύσεις κατ’ αριθμόν έγιναν σύμφωνα με τον νόμο, ότι υπήρξαν πλήρεις αποζημιώσεις και ότι εφαρμόζονται σε όλες τις ρυθμίσεις τους οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Εγώ δεν υιοθετώ την απάντηση αυτή, αλλά ούτε και την αρνούμαι. Εσείς την αρνείστε. Εγώ ούτε την υιοθετώ ούτε την αρνούμαι, διότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας χρειάζεται επανασύσταση. Και αυτή την επανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και σε ό,τι αφορά το προσωπικό του και σε ό,τι αφορά την δομή του και σε ό,τι αφορά το τι τελικά είναι το αποτέλεσμα του ελέγχου, μπορεί να επιβάλει κυρώσεις ή δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις και κάνει χαρτιά, όπως σήμερα, τα οποία δεν έχουν περιεχόμενο; Έτσι είναι η κατάσταση. Όσο η κατάσταση είναι αυτή, ο έλεγχος θα είναι ελλειμματικός. Όταν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ανασυγκροτηθεί, επανασυσταθεί, κάτι που αποτελεί δέσμευση της Κυβέρνησης και προσωπική μου και αυτό να γίνει, τότε θα μπορώ να στηρίζω τις απαντήσεις μου κύριε Πρόεδρε, στα έγγραφά του.
Μέχρι τότε, ο δρόμος δεν είναι πολύς. Εγώ επισκέφθηκα αμέσως -δεν έχω ειδικό γραμματέα ακόμη, ο οποίος να μπορεί να είναι το φίλτρο της ενημέρωσής μου- το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δύο μέρες αφότου ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού, όρισα ένα σύμβουλό μου εκεί ως ιμάντα μεταβίβασης πληροφόρησης –ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει πράγματα, αλλά μπορεί να με ενημερώνει- και σέβομαι τη δουλειά των επιθεωρητών. Σας αναφέρω το έγγραφό τους, αλλά δεν μπορώ, κύριε συνάδελφε, να υιοθετήσω ή και να απορρίψω το περιεχόμενο του εγγράφου αυτού.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα των εργασιακών σχέσεων που τα αναφέρατε εν σχέσει και με το θέμα της ΦΑΓΕ, δεν μπορείτε να λέτε ότι οι συμβάσεις μαθητείας, τα «stage» στον ιδιωτικό τομέα θα είναι μαύρη εργασία. Είναι σήμερα. Δεν μπορεί όμως να λέτε ότι θα είναι και στο μέλλον. Δικαιούσθε να έχετε ανησυχίες. Εμείς έχουμε αναδεχθεί τη μεγάλη μας υποχρέωση, όταν θα υπάρξουν οι συμβάσεις αυτές μαθητείας στον ιδιωτικό τομέα και να είναι με ασφάλιση, αλλά και να αποκλείεται ο εργοδότης να τις χρησιμοποιήσει ως φθηνή εργατική δύναμη τις συμβάσεις αυτές, γιατί και ο έλεγχος θα επιταθεί και θα είναι βραχύβια τα προγράμματα μαθητείας. Σήμερα έχετε δίκιο. Η απορύθμιση είναι μία πραγματικότητα. Οι εργοδότες κάνουν ό,τι θέλουν και οι παρεμβάσεις του κράτους, κυρίως επειδή δεν υπάρχει ο έλεγχος σε αποτελεσματικό βαθμό, είναι αυτές που λέτε σε μεγάλο βαθμό. Όμως, θα αλλάξουν αυτά. Θα παλέψουμε για να αλλάξουν αυτά. Και όσο και αν σήμερα δεν υπάρχει μείζων αντιπολίτευση, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς ελέγχουμε ήδη τον εαυτό μας, προσπαθώντας να δούμε ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας, γιατί μας ψήφισε ο ελληνικός λαός και τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε τις επόμενες μέρες.
Κύριε Μαυρίκο, σας το δηλώνω -και εδώ θα είμαστε, εσείς να ελέγχετε και εγώ να απαντώ πειστικά ή μη πειστικά ανάλογα με το έργο μου- ότι στο μέτρο που δεν ανασυσταθεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, δεν αλλάξουν οι αρμοδιότητές του, δεν αποκτήσει κυρωτικές άμεσες αρμοδιότητες και δεν αποκτήσει εκείνες τις δυνατότητες από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού να ελέγχει, τότε δυστυχώς οι κυβερνήσεις θα μετατρέπονται σε καταγραφείς αριθμού πολύνεκρων ατυχημάτων, ή αριθμού περιπτώσεων, που ούτε οι όροι υγιεινής και ασφάλειας εφαρμόζονται, ούτε ο βασικός όρος εργασίας, που είναι η αμοιβή.»
Αναδημοσιευση από το μπλογκ του chris
6 Νοε 2009
Ναι ντροπή που ζω σε μια χώρα που είμαι πολίτης αυτής της χώρας όπου το 2009 ακόμα αποτελεί αίτημα η αξιοκρατία. Σε μια χώρα που όλοι το ξέρουν ότι πρέπει να έχεις γνωστό να έχεις δόντι (blue έως σήμερα) για να κάνεις τη δουλειά σου. Όπου οι βουλευτές οι πολιτικοί γενικά εκμεταλλεύονται την ανάγκη του καθένα για ψήφους και του τάζουν λαγούς με πετραχήλια για μια ψήφο. Σε μια χώρα όπου μόνιμα προσπαθεί να καταφέρει την αλλαγή στη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού στο δημόσιο ώστε να βάλει τέλος στις πρακτικές του παρελθόντος, όπου κόμματα και βουλευτές έβαζαν από το «παράθυρο», εδώ και δεκαετίες, τα δικά τους παιδιά, αλλά ακόμα δεν το έχει καταφέρει.
Ντροπή και για τους συμπολίτες μου που επιτρέπουν να τους εκμεταλλεύονται, που πουλάνε την ψήφο τους και όταν το πράγμα στραβώσει βγαίνουν και επικαλούνται τη Δημοκρατία και τις αρχές της.
ΥΓ. Χθες και σήμερα απέργησαν τα stage που έχουν τοποθετηθεί στην υπηρεσία μας. Μάλιστα σήμερα έκατσαν στην είσοδο του κτιρίου και ενημέρωναν τους πολίτες σχετικά με τις διεκδικήσεις τους, πρωτότυπος τρόπος διαμαρτυρίας… . Τους ευχόμαστε καλή τύχη
2 Νοε 2009
Υπογραφές για την εργασία
Πανεπιστημιακοί ευρωπαϊκών χωρών υπέγραψαν έκκληση και ζητάνε και την δική μας υπογραφή (στο www. labour-union-rights.eu) στην οποία εκθέτουν μια θλιβερή κατάσταση: «Η σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου παρουσιάζεται ως ξεπερασμένη και προωθείται η κατάργησή της. Η εγγύηση μιας σταθερής εργασίας και αμοιβής έχει γίνει ένα ΄΄είδος που απειλείται με εξαφάνιση΄΄. Οι προστασίες που παρέχονται σε περίπτωση απόλυσης έχουν αναθεωρηθεί προς το χειρότερο. Το δικαίωμα της συνταξιοδότησης και της συλλογικής χρηματοδότησης συντάξεων που θα επέτρεπαν μια αξιοπρεπή ζωή έχει περιοριστεί σημαντικά». Την ίδια ώρα, εκατό εκατομμύρια πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζουν μέσα στη φτώχεια (οι μισοί από αυτούς στην Ευρώπη των 15), ενώ ο αριθμός των φτωχών εργαζομένων αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, επισημαίνουν οι Ευρωπαίοι πανεπιστημιακοί, οι αρχές των Βρυξελλών έλαβαν πρόσφατα μερικές απαράδεκτες αποφάσεις: στις υποθέσεις Βίκινγκ, Λαβάλ και Ρούφερτ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο περιόρισε σημαντικά θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα, αμφισβήτησε το δικαίωμα της απεργίας και αποφάνθηκε περιοριστικά όσον αφορά τη γενική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Αυτά θα τα βρούμε πολύ σύντομα μπροστά μας. Από τον Δεκέμβριο θα αρχίσει να ισχύει η οδηγία 593/2008, η οποία υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή η οδηγία αναμένεται να αναστατώσει τον κόσμο της εργασίας, αφού εξισώνει τη σύμβαση εργασίας με μια απλή σύμβαση αστικού δικαίου στην οποία τα αντισυμβαλλόμενα μέρη αντιμετωπίζονται ως ίσα μεταξύ τους. Ίσοι κι όμοιοι έναντι του νόμου ο εργοδότης και ο εργαζόμενος που διαπραγματεύεται μαζί του τη δουλειά του και την αμοιβή του μόνος του, από θέση αδυναμίας. Οι πανεπιστημιακοί που υπογράφουν την έκκληση εναντιώνονται σε αυτή τη βαρβαρότητα. Και καλούν τους ευρωβουλευτές να ενσωματώσουν το ταχύτερο δυνατό στο κοινοτικό δίκαιο τους διεθνείς κανόνες που διέπουν την εργασία (τις 188 συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και το σύνολο των άρθρων της κοινωνικής χάρτας του Συμβουλίου της Ευρώπης). Αλλιώς...
Οι πανεπιστημιακοί αυτοί ζητούν την υπογραφή μας γιατί
... «θα ξαναβυθιστούμε στον δέκατο ένατο αιώνα, όταν το αστικό δίκαιο κυριαρχούσε στις εργασιακές σχέσεις και η φωνή του εργοδότη σκέπαζε τη φωνή του εργαζομένου, η φωνή του δυνατού τη φωνή του αδύναμου»
Ας την βάλουμε λοιπόν γιατί εμείς σαν επιθεωρητές ……… ε έχουμε έναν λόγο παραπάνω
Πηγή: Τα νέα