17 Ιαν 2013

Ερώτηση της βουλευτού Β' Θεσσαλονίκης Κατερίνας Μάρκου για το ζήτημα της αναβάθμισης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας



 Για να δείτε την ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ι. Βρούτση της βουλευτού Β' Θεσσαλονίκης Κατερίνας Μάρκου με θέμα: Αναβάθμιση του θεσμού του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την σχετική απάντηση κάντε κλικ στους συνδέσμους.

Τα λόγια είναι περιτά.......

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα πρεπει ο υπουργος να ξαναδει τις οργανικες θεσεις και τους υπαλληλους που υπηρεστουν γιατι υπαρχουν λαθη με επιπλεον αριθμο υπαλληλων ενω δεν υπαρχουν

Ανώνυμος είπε...

χαχαχα ναι έχεις δίκιο συνάδελφε και εγω αυτο σκεφτηκα μόλις το είδα. Αφού οι Υπουργοί απαντάνε αλλα αντι άλλων φαντάσου τι γίνεται!!!

irini είπε...

καλέ είμαστε τόσοι πολλοί; γιατί μόνο σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα βλέπω τρεις παραπάνω!! εκτός κι αν υπάρχουν κι άλλοι και δεν τους βλέπω!

Ανώνυμος είπε...

Πάντως φαίνεται καθαρά η αποστελέχωση των τμημάτων πανελλαδικά.

Ανώνυμος είπε...

pasta μήπως έχεις εσύ ή κάποιος άλλος την αξιολόγηση από το ILO είτε σε έντυπη είτε σε ψηφιακή μορφή; Ευχαριστώ.

irini είπε...

η αξιολόγηση σε πολύ πολύ γενικές γραμμές αν και ακριβείς:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=112973072

τώρα για το ίδιο το κείμενο... ε ακόμα και οι φάκελοι της CIA κάποτε ανοίγουν...

Ανώνυμος είπε...

στην δική μου υπηρεσία όσο και να προσπαθούμε να μετρηθούμε δεν βγαίνουν οι αριθμοί. μου θυμίζει την ελληνική ταινία με τα κατσίκια που δεν τους έβγαιναν τα νούμερα. μηπώς θέλουν να μας μειώσουν γιατί είμαστε πολλοί;

Ανώνυμος είπε...

Στο link: http://content-mcdn.feed.gr/pegasus/Multimedia/pdf/IMF_Greece_Jan2013_id28565252.pdf θα βρείτε την έκθεση του ΔΝΤ Ιανουαρίου 2013. Για το ΣΕΠΕ λέει το εξής (η μετάφραση αδόκιμη και δική μου): "Η κυβέρνηση, με βάση και την εξωτερική αξιολόγηση της Επιθεώρησης Εργασίας, θα παρουσιάσει και θα αρχίσει να εφαρμόζει ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης έως τον Φεβρουάριο του 2013, αποσκοπώντας στην ενίσχυση της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας και την αύξηση της αποτελεσματικότητας της
Επιθεώρησης Εργασίας. Το σχέδιο θα πρέπει να επικεντρωθεί στα εξής: Ενίσχυση τως αρμοδιοτήτων, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας της Επιθεώρησης Εργασίας, τροποποίηση των χρηματικών και νομικών κυρώσεων για την παράβαση της (εργατικής) νομοθεσίας και των κανονισμών, τον εξορθολογισμό της υποβολής καταστάσεων από τους εργοδότες και τους εργαζομένους και την ενίσχυση των μηχανισμών για την καταπολέμηση της απάτης και της διαφθοράς". Σε μια περίοδο, δηλαδή, που το ΔΝΤ παγίως εδώ και χρόνια κάνει λόγο για ενίσχυση αρμοδιοτήτων και βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ΣΕΠΕ, το Υπουργείο, αντί να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αυτήν την μνημονιακή υποχρέωση, προχωράει σε μείωση των οργανικών μονάδων. Αντί, δηλαδή, να επισημάνει την εσωτερική αντίφαση του μνημονίου σε αυτό το σημείο, δηλαδή από τη μια μείωση των οργανικών μονάδων και από την άλλη ενίσχυση του ΣΕΠΕ και να άρει αυτή υπέρ του τελευταίου, προτιμά να ακολουθεί το πρώτο. Αντί, δηλαδή να υποστηρίξει το Υπουργείο: "Ξέρετε, το μνημόνιο ειδικά και μόνο για το ΣΕΠΕ λέει το τάδε και το δεινά και επειδή έχει γίνει μια εξωτερική αξιολόγηση από το ILO που λέει αυτά για την δομή του και επειδή εγώ ως Υπουργείο πρέπει να συμμορφωθώ και ως προς αυτό, δεν μπορώ να περιορίσω τις δομές αλλά πρέπει να τις ενισχύσω", κάνει ό,τι του λέει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Και όταν έρθει κάποια στιγμή η Τροϊκα να τους πει τι έχει κάνει για το ΣΕΠΕ αυτοί θα πουν: "Α!! κάναμε φοβερά πράγματα. Το ενισχύσαμε πραγματικά. Καταργήσαμε μερικές Διευθύνσεις, κλείσαμε μερικά επίσης Τμήματα και με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμήσουμε αποφασιστικότερα την αδήλωτη εργασία". Η Τρόϊκα, φυσικά θα τους κοιτάζει και για άλλη μια φορά δεν θα τους καταλαβαίνει και θα σκέφτεται με απόγνωση: "Γιατί θεέ μου αυτοί οι Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν έστω για μια φορά αυτό που τους λέμε; Τους είπαμε να ενισχύσουν το ΣΕΠΕ και αυτοί έκαναν το ακριβώς αντίθετο". Με άλλα λόγια, ακόμη και τώρα υπάρχουν επιχειρήματα και μάλιστα ισχυρά που μπορεί να αξιοποιήσει η πολιτική ηγεσία. Το ερώτημα όμως είναι: Θέλει; Η ΑΠ, όλοι οι Σύλλογοι και η ΟΣΥΠΕ πρέπει να πιέσουν την πολιτική ηγεσία ως προς αυτή την κατεύθυνση. Και στην τελευταία ανάλυση, αν δεν θέλει τότε προτείνω η ΟΣΥΠΕ ως αρμόδια να απευθύνει στο αρμόδιο Συντονιστικό Όργανο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έγγραφο υπόμνημα που να τους επισημάνει τα παραπάνω και να λάβουν υπόψη αυτήν ακριβώς την αντίφαση: Ότι δηλαδή,ειδικά για το ΣΕΠΕ δεν πρέπει να επιμένουν στην μείωση των δομών του γιατί ταυτόχρονα υπάρχει η μνημονιακή υποχρέωση ενίσχυσης παράλληλα με την έκθεση του ILO που έχει αξιολογήσει την δομή του και που έχει κρίνει πως είναι επαρκής και σε συνδυασμό με την 81 ΔΣΕ που αποτελεί κείμενο με αυξημένη τυπική ισχύ. pasta αλλά και οι υπόλοιποι της ΑΠ που θα διαβάσουν αυτό το post λάβετε τα ανωτέρω σοβαρά υπόψη και κάντε αυτό που πρέπει.

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο το παραμύθι αλλα δεν έχει δράκο , περί ενίσχυσης του σεπε .. Θα σου πει το υπουργείο , ναι , συμμορφώθηκα με ILo. Ο ILo aξιολογει τη δράση του σεπε ( action plan ) και όχι την δομή σύμφωνα με εγκ του ειδικού γραμματέα του σεπε . Ο ILo δεν πρότεινε νέο οργανόγραμμα διότι κακώς δεν του ζητήθηκε ...αξιολογεί μόνο την λειτουργία του υφιστάμενου οργανογραμματος .. Πιάσε το αυγό κ κουρευτο δηλαδή . Συνέπως η Μονή λύση είναι η οσυπε να κατεβάσει δικό της οργανόγραμμα κ βλέπουμε ....

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει δεν έχει και άδικο ο παραπάνω για τα μνημόνια την τρόικα κλπ, όμως νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα μας τα όπλα στον Π Ο Λ Ε Μ Ο Σ !!
Όπλα όπως:
- συννένωση και συννενόηση όλων. Όλοι είμαστε στο καζάνι και όλοι έιναι εναντίον μας
- ενημέρωση της κοινωνίας του κόσμου, από το πεζοδρόμιο που είμαστε καθημερινά, μέχρι τα σωματεία συνδικάτα, εργατικά κέντρα,εφημερίδες κανάλια.
Όσο και όπου μπορούμε να κανουμε μεγάλο ΝΤΟΡΟ, όχι με όλπο το μνημόνιο,που εξαθλειώνει τον κόσμο (και εμάς) και κανείς δεν θέλει να το ακούσει(αυτά ας τα λέμε στην ηγεσία ΟΚ) αλλά τη δουλειά μας.
ΤΙ ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ
Γιατί κανείς δεν έχει αναδείξει ποτέ αυτό που κάνουμε, όλοι και πάντα μας χτυπάνε για το σκοπό τους.
- Ας φωνάξουε και προς τα έξω οχι όπως είχαν κάνει κάποτε κι οι Τεχνικοί αν θυμάμαι καλά με ενημέρωση (και πολύ καλά έκαναν) αλλά με ΦΩΝΗ!!
Ρομαντικά ή όχι, όλα νομίζω να τα σκεφτούμε καλά και να κάνουμε κάτι γρήγορα.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε των 18:46
Και να θυσιαστεί για μία ακόμη φορά το ΣΕΠΕ στο βωμό της σωτηρίας του Υπουργείου.... ΕΕΕ οχι ρε παιδιά ας ξυπνήσουμε επιτέλους οι Επιθεωρητές και να καταλάβουμε τη δύναμη μας...έλεος πια...
Τι ηττοπάθεια είναι αυτή...

Ανώνυμος είπε...

Σε συνέντευξη του Υπουργού στην "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" του Σαββάτου:

Ερώτηση: "Είναι γεγονός ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα για τις “μαϊμού” - συντάξεις και τον περιορισμό των - επί χρόνια, όπως αποδεικνύεται - παράνομα καταβαλλόμενων συντάξεων και άλλων παροχών. Για την εισφοροδιαφυγή που “καλπάζει” στερώντας πάνω από 6 δις ευρώ το χρόνο από τα Ταμεία και ένα ΣΕΠΕ που δεν έχει το αναγκαίο προσωπικό και τα μέσα για να ελέγχει την αγορά τι θα κάνετε;"

Απάντηση: "Γιάννης Βρούτσης Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής είναι ένας ακόμη μεγάλος εθνικός στόχος, για τον οποίο εκφράζω την αισιοδοξία μου ότι και αυτός θα επιτευχθεί. Όπως συνέβη και με την καταπολέμηση της παραβατικότητας στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης. Το έχω ήδη τονίσει: η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία αποτελεί – ειδικά στις μέρες μας - «οικονομικό και κοινωνικό «έγκλημα». Και ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί.
Όσο για το ΣΕΠΕ, η στέρεα θέση μας είναι ότι πρέπει να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει πραγματικά την αιχμή του ελεγκτικού έργου του υπουργείου Εργασίας. Η συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας, η θεσμική θωράκιση και νομική προστασία των στελεχών του, κατά το πρότυπο των στελεχών του ΣΔΟΕ, και η ολοκλήρωση των πληροφοριακών υποδομών του Σώματος αποτελούν τα πρώτα βήματα σε αυτή τη διαδικασία αναβάθμισης.". Από την απάντηση αποφεύγει σαφώς ο Υπουργός να δεσμευθεί για ενίσχυση σε προσωπικό του Σ.ΕΠ.Ε.

Πληροφορία από "ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" σελ. Α28 σε άρθρο με τίτλο: Το μεγάλο "ψαλίδι" στο κράτος: "Πανταχόθεν ακούγεται ότι μέρος της διοικητικής υποστήριξης μπορεί να περάσει σε ιδιώτες, όπως και οι αρμοδιότητες του υπουργείου Παιδείας σε ... σχολάρχες, το έργο των επιθεωρήσεων εργασίας σε ... εντεταλμένη υπηρεσία εργοδοτών ...".

Άραγε αναρωτιέμαι: Ράδιο αρβύλα ή αυτή είναι η "τελική λύση" για την ενίσχυση (ή το μέλλον) του ΣΕΠΕ και για τον έλεγχο της αγοράς εργασίας; Να βάζουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα;

Ανώνυμος είπε...

http://vimaepitheoriton.blogspot.gr/2013/01/blog-post_20.html
Αυτό είναι δημοσίευμα...από το blog των συναδέλφων.

Ανώνυμος είπε...

Είναι βαθύτατα υποκριτικό και πολιτικάντικο από τη μια να κλαιγόμαστε για τις κατραπακιές που έχουμε φάει από το Μνημόνιο και, από την άλλη, να αραδιάζουμε ωευτο-επιχειρήματα για "μνημονιακές υποχρεώσεις" και να φέρνουμε υποστηρικτή μας την τρόϊκα επειδή ΔΗΘΕΝ έχει «επανειλημμένα επισημάνει τη σπουδαιότητα και τη σημασία της Επιθεώρησης». Και στο ληστή ψωμί, και στο χωροφύλακα χαμπέρι!

Αποτελεί επικίνδυνη αυταπάτη το κάλεσμα να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στη δήθεν τεχνοκρατική, ουδέτερη αξιολόγηση του ILO. Ο οργανισμός αυτός αποτελεί ένα διεθνές επιτελικό όργανο που δεν εκφράζει σήμερα τα συμφέροντα των εργαζομένων. Οι εκθέσεις και προτάσεις του προωθούν την κυρίαρχη πολιτική προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με δεδομένο μάλιστα ότι η όποια παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος σε αυτόν τον οργανισμό κυριαρχείται σχεδόν αποκλειστικά από τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, κτλ). Και, σε τελική ανάλυση, οι αποφάσεις παίρνονται από πολιτικά όργανα, όχι από τεχνοκρατικά κονκλάβια.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ. ΚΑΜΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΙΣ "ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ" ΤΟΥ ΒΡΟΥΤΣΗ.

Ανώνυμος είπε...

το πρόβλημα είναι μέσα από το σεπε, από εμας τους ίδιους. δεν υπάρχει κατανόηση από τους διευθυντές και τους προισταμένους. όλοι κοιτάζουν μόνο τα συμφέροντα τους (θέσεις). δεν είναι δυνατόν από την μία να βγαίνουμε για ελέγχους με τα πόδια και να κάνουμε χλμ και από την άλλη να σε συμπεριφέρονται σκάρτα και να σε κόβουν τις υπερώριες γιατί αυτοί δεν πέρνουν.