7 Ιαν 2013

Θέσεις του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας για το σχέδιο Οργανογράμματος

Δύο εβδομάδες πριν την τελική του έγκριση από κυβερνητικό όργανο υπό τον Πρωθυπουργό, και μετά από συνεχείς οχλήσεις από τα συνδικαλιστικά όργανα, δόθηκε ένα σχεδιάγραμμα Οργανογράμματος του Υπουργείου Εργασίας,Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, χωρίς οποιαδήποτε αιτιολογική έκθεση,στην πρόεδρο της ΟΣΥΠΕ, και ζητείται από τους συνδικαλιστικούς φορείς του Υπουργείου η διατύπωση γνώμης μέχρι 4/1/2013!
 
Η διαδικασία που παρουσιάζεται ως «διαβούλευση» για το νέο Οργανόγραμμα είναι απαράδεκτη και καθαρά προσχηματική. Είναι απαράδεκτο και υποτιμητικό προς τους εργαζόμενους να αντιμετωπίζονται ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης για ένα θέμα που τους αφορά άμεσα και
μακροχρόνια.
 
Η λογική της αξιολόγησης δομών υπό το καθεστώς μνημονιακού εκβιασμού οδηγεί εξ ορισμού σε απομειώσεις και υποκρύπτει στόχευση για απολύσεις. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση κυριαρχείται αποκλειστικά από το στόχο της δημοσιονομικής εξοικονόμησης μέσω της περαιτέρω μείωσης του μισθολογικού κόστους και της συρρίκνωσης των δομών του Υπουργείου.
 

Γιατί δε γίνεται, τουλάχιστον εξ όσων μας έχουν κοινοποιηθεί, κανένας λόγος για μείωση στις θέσεις των Γενικών Γραμματέων; Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι πρόκειται για ξεχωριστή διαδικασία. Η ουσία είναι ότι δεν "αγγίζεται" το πολιτικά/κομματικά ελεγχόμενο τμήμα της Δημόσιας Διοίκησης. Από την άλλη πλευρά, με ποιά λογική καταργούνται χρήσιμα Τμήματα και Διευθύνσεις, τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία όσο και στο ΣΕΠΕ μόνο και μόνο γιατί αφέθηκαν υποστελεχωμένες; Γιατί δεν λαμβάνεται υπ’ όψη η έκθεση αξιολόγησης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας η οποία επισημαίνει
την έλλειψη προσωπικού των Υπηρεσιών του ΣΕΠΕ και θεωρεί ότι η υφιστάμενη δομή του είναι η κατάλληλη;

Θεωρούμε ότι το Σ.ΕΠ.Ε θα πρέπει να έχει παρουσία σε κάθε Νομό της χώρας. Διαφωνούμε κάθετα, ειδικά στην κατάργηση Τμημάτων Κοινωνικής Επιθεώρησης, όπως π.χ. της Αγ. Παρασκευής (4η σε μέγεθος Κοινωνική Επιθεώρηση στο λεκανοπέδιο), Αγρινίου (βιομηχανική περιοχή, στο κέντρο
ενός μεγάλου σε έκταση Νομού, με μεγάλες αποστάσεις για τους εξυπηρετούμενους πολίτες), Άρτας (2ος οικονομικά σημαντικότερος νομός της Ηπείρου), Καρπενησίου (απομονωμένη περιοχή σε ορεινό όγκο), Λευκάδας, Λιβαδείας, και Δάφνης, που αφήνουν τις τοπικές κοινωνίες χωρίς έλεγχο της εργατικής νομοθεσίας και δυσχεραίνουν το έργο των Επιθεωρητών Εργασίας. Επίσης είναι απαραίτητο να υποστηριχτεί η διάκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία από την Γενική Διεύθυνση Εργασίας λόγω διαφορετικού αντικειμένου.

Σε κάθε περίπτωση απαιτούμε τη άμεση και ρητή διασφάλιση όλων των εργαζόμενων που υπηρετούν σε Οργανική μονάδα που καταργείται ή συγχωνεύεται με το νέο Οργανόγραμμα. 

Με αυτά τα δεδομένα, θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατή η υποβολή ορθολογικών και υπεύθυνων προτάσεων στο πλαίσιο μιας ανορθολογικής διαδικασίας με προφανή στόχο τη μείωση του Δημοσίου, την απαξίωση των δημοσίων αγαθών και την εξώθηση Δημοσίων Υπαλλήλων σε διαθεσιμότητες, υποχρεωτικές μεταταξεις κ.α. Δεν συμπράττουμε σε λογικές παζαρέματος και έμμεσης νομιμοποίησης μιας απαράδεκτης διαδικασίας και απορρίπτουμε επί της αρχής τη συγκεκριμένη πρόταση.

Διεκδικούμε μαζικά και αγωνιστικά μια άλλου τύπου αναδιάρθρωση του Δημοσίου, και του Υπουργείου Εργασίας ειδικότερα, με την ενεργό συμμετοχή και προς όφελος των πολιτών και των εργαζομένων. Μια τέτοια αναδιάρθρωση θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μιας τεκμηριωμένης μελέτης (όπως π.χ η μελέτη η οποία εκπονήθηκε το 2011από τον  ΟΟΣΑ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών), και κοινωνικού διαλόγου στον οποίο θα εμπλέκονται και οι ίδιοι εργαζόμενοι.  Σε τελική ανάλυση θα πρέπει να αποτυπώνει τον ρόλο και τις πολιτικές που θα ασκεί
το Υπουργείο και να αποσκοπεί στην διασφάλιση των δημοσίων αγαθών

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

έμαθα Μηχανικοί από τον ΟΕΚ που πήραν μετάταξη στον...ΟΑΕΔ δεν έχουν τι να τους κάνουν...

Τα ακούνε στο Υπ. Εργασ. και στο...ΣΕΠΕ???

Ξέρω περίπτωση μηχανικού που τον κάνανε σεκιούριτι στον ΟΑΕΔ...

Ωραίος ο...«εξορθολογισμός» στο Δημόσιο...

εύγε!!!

Ανώνυμος είπε...

Μετά το αναχρονιστικό διαίρε και βασίλευε εφαρμοζεται το νεο συγχώνευε και διέλυε.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ;
ΟΧΙ ΠΟΣΟΙ, ΑΛΛΑ ΠΟΥ;

ΠΟΥ σας επέτρεπαν να κάνετε τους ελέγχους σας κκ. Επιθεωρητές;
ΠΟΥ, πείτε ΠΟΥ τους κάνατε τους ελέγχους και ΠΟΥ συνεχίζετε να τους κάνετε;
Μέχρι ΠΟΥ πηγαίνατε και έως ΠΟΥ μπορείτε να πάτε για να κάνετε τη δουλειά σας;
Αλίμονο! Πόσο μετρημένα και φτωχά είναι τα βήματά σας!

Οι Σύλλογοι σιωπούσαν στο σκοτεινό τελευταίο 18μηνο, όταν οι Επιθεωρητές Εργασίας δέθηκαν σαν υποτακτικά κατοικίδια στα γραφεία τους, ακινητοποιημένοι μακριά απο τους χώρους εργασίας, όταν μπορούσαν να κάνουν ελέγχους μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα γραφεία, ή έκαναν τους ελέγχους επάνω στα γραφεία τους!

Τί άνετα που γίνονταν τόσο πολλοί έλεγχοι!
Τί καλά να έχεις τους ελέγχους τόσο πολύ κοντά σου!

Πού ήταν οι Σύλλογοι τόσον καιρό και γιατί τόσο άθλια σιωπούσαν;
Αλλά και τώρα, τί κάνουν τώρα;

Εφαρμόστηκε κατά γράμμα ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ.

Οι Σύλλογοι ΣΙΩΠΟΥΣΑΝ!
Οι Διευθυντές ΣΙΩΠΟΥΣΑΝ!
Οι Τμηματάρχες ΣΙΩΠΟΥΣΑΝ!
Οι Επιθεωρητές ΣΙΩΠΟΥΣΑΝ!

Αλλά και τώρα, τί γίνεται ακόμη και τώρα;

"Τί μπορούμε να κάνουμε εμείς;
Αυτές είναι οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας! Εμείς είμαστε μόνο υπάλληλοι." Και για τις ευθύνες ούτε κουβέντα!
Πόσο ήσυχη και τακτική σιωπή!

Και η κοινωνία πλήρωνε κι αιμορραγούσε, αλλά ο νόμος της σιωπής καλά κρατούσε!

Και τώρα ο λύκος λέει:
"Γι'αυτό έχω μεγάλο στόμα, για να σας φάω!"

Κι αυτοί που σιωπούσαν απαντούν: "Γιατί γλυκέ μας λύκε θέλεις να μας φας; Εμείς δεν είμαστε που πάντοτε σιωπούσαμε; Εμείς πάντα πιστά σε υπηρετούμε, κι αχ! πόσο πολύ σε αγαπούμε!"

Όμως, είναι γνωστό:
"Ο λύκος τρίχα αλλάζει, γνώμη δεν αλλάζει!"
Και τώρα θέλει σώνει και καλά να φάει αυτούς που τόσο γλυκά σιωπόυσαν και τον υπηρετούσαν.

Αυτό είναι το τίμημα για την ένοχη σιωπή όλων εκείνων των Επιθεωρητών, αλλά και των Συλλόγων που θα έπρεπε να κραυγάζουν για την κατάργηση της εργασίας και την καταστροφή της κοινωνίας!

Αυτό είναι το τίμημα για τη δουλειά που δεν γινόταν και δεν γίνεται υπέρ της εργασίας και της κοινωνίας.
Έτσι πληρώνει ο λύκος την ένοχη σιωπή, που τόσο πολύ επιθυμεί από όλους.
Αυτό είναι το τίμημα της υποταγής!

Φωνάξτε τώρα!
Κάντε επιτέλους τη δουλειά!
Με κάθε τίμημα
Μην είσαστε για γέλια
Ο λύκος θα φυγει τρέχοντας
Με την ουρά στα σκέλια

Φωνάξτε τώρα!
Στη δουλειά με φόρα!
Τρέμει ο λύκος την ανυπακοή
Ο λύκος έχει ήδη πέσει
Μόνο δεν έχει ανατραπεί

Φωνάξτε τώρα!
Σπάστε τη σιωπή!
Κι ο λύκος θα χαθεί!

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε των 1:11 καλό .......

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ Ανώνυμε των 12:19 μ.μ....

Ανώνυμος είπε...

Πεστα χρυσοστομε