22 Ιαν 2013

Το ξήλωμα του ΣΕΠΕ



Αντιγράφω εδώ σημερινό 22/01/13 άρθρο της Χριστίνας Κοψίνη στην  Καθημερινή


Με τις μειώσεις μισθών που επιβλήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2012 (κατά 22% για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών), οι κατώτατες μηνιαίες αποδοχές επέστρεψαν στα επίπεδα του 2005, οι μισθωτοί έχασαν τρεις μισθούς τον χρόνο και οι επιδοματούχοι άνεργοι 3,5 επιδόματα. Παρ’ όλα αυτά η αδήλωτη, κοινώς «μαύρη» εργασία όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά σύμφωνα και τους τελευταίους ελέγχους του ΙΚΑ αυξήθηκε στο 36%, με αποτέλεσμα περίπου 800.000 άνθρωποι να δουλεύουν «αόρατοι», δηλαδή παράνομα, χωρίς ασφάλεια και ασφάλιση. Αφού, λοιπόν, δουλεύουν ανασφάλιστοι, δεν χρειάζονται πλέον οι τεχνικοί επιθεωρητές εργασίας, δηλαδή όσοι από το ΣΕΠΕ ελέγχουν την τήρηση της υγιεινής και ασφάλειας εργασίας. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούν οι κινήσεις του υπουργείου Εργασίας και η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ που καταλήγουν σε υποβάθμιση ή κατάργηση των διευθύνσεων της περιφέρειας, διατήρηση του κέντρου και των επιθεωρητών που παραμένουν σε κεντρικές διευθύνσεις, με ταυτόχρονο υποβιβασμό των τεχνικών επιθεωρητών. Κι όλα αυτά χωρίς σχέδιο, χωρίς τεκμηρίωση.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι μετά και την αποχώρηση του πρώην ειδικού γραμματέα ΣΕΠΕ Μιχ. Χάλαρη, άρχισε το ξήλωμα στο ΣΕΠΕ. Στον εσωτερικό «πόλεμο» που διεξάγεται στο υπουργείο για το ποια Γραμματεία θα διαλυθεί και θα μετατραπεί σε Διεύθυνση, ή ποιος από τους τέσσερις γενικούς γραμματείς θα γίνει υπερ... γενικός μέσα από συγχωνεύσεις των υπολοίπων (Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Εργασίας, Πρόνοιας, Ασφάλισης) φαίνεται ότι επιλέγεται η υποβάθμιση της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σε Γενική Επιθεώρηση, χωρίς διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, με επικεφαλής γενικό διευθυντή του υπουργείου. Και η διάλυση του ΣΕΠΕ -διότι περί αυτού πρόκειται- δεν είναι καθόλου αστείο, ούτε καν μπορεί να συγκριθεί με την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ. «Μα δεν μπορώ μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μιας ημέρας να εκφράσω άποψη» φέρεται να επισήμανε ο νέος ειδικός γραμματέας ΣΕΠΕ Μ. Κανδαράκης, σε επιστολή του προς τη γενική γραμματέα Εργασίας Αν. Στρατινάκη, η οποία έχει και την ευθύνη της τελικής επεξεργασίας των σεναρίων για την αναδιάρθρωση των διευθύνσεων (όπως το κλείσιμο της διεύθυνσης Θεσσαλονίκης). «Σε μια περίοδο που τα προβλήματα της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας λαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις, δεν μπορούμε να μιλάμε για απομείωση οργανικών μονάδων, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στην υποβάθμιση, αποδυνάμωση και εργασιακή ερήμωση του ΣΕΠΕ, επισημαίνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σε επιστολή του προς το υπουργείο Εργασίας».

Αλήθεια, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πώς αξιοποίησε την έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την αξιολόγηση του ΣΕΠΕ;


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τι σχεση εχουν οι ανασφαλιστοι με τους τεχνικους επιθεωρητές και την ασφαλεια στην εργασια? οτι να ναι...
Οι τεχν επιθ εξεταζουν τα μετρα προληψης εργατικων ατυχηματων ειτε αυτα αφορουν εργασια ασφαλισμενων ειτε ανασφαλιστων εργαζομενων

Ανώνυμος είπε...

AYTO δεν θα είναι ΘΕΜΑ στο ΔΣ??????? Μπράβο...συγχαρητήρια...

Ανώνυμος είπε...

Το εργατικό κέντρο δεν έχει καταλάβει ότι ο αριθμός της αδήλωτης εργασίας που είναι στο 36% δεν είναι μόνο δουλειά του ΙΚΑ αλλά και των επιθεωρητών (τεχνικών - υγειονομικών - κοινωνικών)γιαυτό και το ποσοστό έχει αυξηθεί μετά από τους ελέγχους που έχουμε κάνει εμείς. γιατί πριν δεν γινόταν αρκετοί έλεγχοι από το ΙΚΑ και τα ποσοστά ήταν μικρά. όσον αφορά τους τεχνικούς και τους υγειονομικούς οι αρμοδιότητες τους έχουν σχέση μόνο με την ασφάλεια και υγεία όλων των εργαζομένων είτε αυτοί είναι παράνομοι ή όχι. άρα για να κάνουμε ελέγχους αδήλωτης εργασιάς είναι στην καλή θέληση μας και μόνο για να γεμίσουν τα ταμεία του ΙΚΑ.