16 Δεκ 2015

Αλλαγές στο νομοσχέδιο;



Ανάμεσα στα πολλά άρθρα του πολυνομοσχεδίου «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσεςδιατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» ήταν το άρθρο 21 όπου προέβλεπε την  κατάργηση  αμοιβής των μελών όλων των επιτροπών και μεταξύ αυτών και των τοπικών διοικητικών επιτροπών του ΙΚΑ.
Όπως είναι κατανοητό από όλους μας η κατάργηση της αμοιβής των μελών τους και η υποχρέωση να συνεδριάζουν αυτές μέσα στο ωράριο εργασίας θα δυσχέραινε πολύ το έργο τους και καθιστούσε  απαγορευτική στην πράξη τη συγκρότηση τους  και τις συνεδριάσεις τους .  Αυτό  θα σήμαινε την κατάργησή τους  ειδικά στην  περιφέρεια που οι συνάδελφοι είναι υποχρεωμένοι να ταξιδεύουν για να συμμετάσχουν.

Όλες οι παρατάξεις σε συνεργασία με την ομοσπονδία του ΙΚΑ συμφωνήσαμε  να πάμε στη βουλή για να μιλήσουμε με εκπροσώπους όλων των κομμάτων για να τους εκθέσουμε τα πρακτικά προβλήματα που θα δημιουργούσε η εφαρμογή του άρθρου ως έχει .
Πράγματι  πήγαμε και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων καταθέσαμε υπομνήματα και προτάσεις και συναντήσαμε από την κοινοβουλευτική ομάδα :

  • της ΝΔ τον κο Βρούτση  όπου μας είπε ότι καταλαβαίνει το δίκαιο αίτημά μας  και ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο στο σύνολό του κλπ 
  • του ΚΚΕ τα ίδια 
  • της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ)  τον Κο Κουτρουμάνη και Κο Κεγκέρογλου  - εκτέθηκαν τα επιχειρήματά μας και μας υποσχέθηκαν να βοηθήσουν
  • της Κυβέρνησης τον Κο Καραγιαννίδη που μας υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει για την τροποποίηση του εν λόγω άρθρου και αργότερα με παρέμβαση και της εκπροσώπου της ΑΡΣΥ  με τον  αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορο Βερναρδάκη τον αναπληρωτή  υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη και την ομάδα τους . Τους εκθέσαμε αναλυτικά τους λόγους που θα πρέπει να εξαιρεθούν οι ΤΔΕ του ΙΚΑ και μας υποσχέθηκαν να διερευνήσουν το ζήτημα και να δουν τις δυνατότητες βελτίωσης του άρθρου.   

Με την θετική ψήφο του συνόλου των 153 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εγκρίθηκε στη Βουλή σήμερα το νομοσχέδιο.  Ο κος Χουλιαράκης κατέθεσε τρεις σελίδες νομοτεχνικές βελτιώσεις κάποιες ώρες πριν από την ψήφιση μεταξύ των οποίων  είναι και η εξαίρεσητων εν λόγω επιτροπών, όπως την προτεινε η εκπρόσωπός μας (σελ. 20 & 27). Ανάμεσα τους ήταν  η  αποκατάσταση του επιδόματος παραμεθορίου σε όλες τις περιοχές της χώρας  όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στη Βουλή για το δ’ πακέτο με τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. επισημαίνοντας ότι και οι Σχολικοί Σύμβουλοι θα λαμβάνουν επίδομα για την θέση που καταλαμβάνουν.
Ο κ. Χουλιαράκης ξεκαθάρισε ότι το επίδομα παραμεθορίου δεν αλλάζει για αυτό το νόμο, ενώ δεν αλλάζει ο ορισμός της παραμεθορίου «Αυτό θέλει μια προεργασία, θα μπει σε μια συζήτηση και θα νομοθετηθεί πριν την 31η Μαρτίου 2015», υπογράμμισε ο κ. Χουλιαράκης, παραπέμποντας στην νομοτεχνική βελτίωση.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στον Βερναρδάκη και στους υπόλοιπους τονίσατε όμως με ποιόν ακραία αναξιοκρατικό τρόπο επιλέγονται όσοι θα συμμετέχουν σ αυτές τις επιτροπές και μάλιστα ότι δεν υπάρχει εναλλαγή σε αυτές της θέσεις, τις πολύ καλά αμειβόμενες; Επίσης, ότι δεν είναι εκτός ωραρίου εργασίας, καθώς ξεκινάνε στις 15:00, ενώ κανονικά αυτή είναι η ώρα αποχώρησης από την Υπηρεσία μας. Επίσης, ότι (αν και το απεύχομαι) σε περίπτωση που τελικά δεν είναι αμειβόμενες, το δίκαιο είναι να συμμετέχουν σε αυτές οι ίδιοι συνάδελφοι, που τόσα χρόνια αμείβονταν απ΄ αυτές σε βάρος άλλων συναδέλφων τους και όχι να τις επιβαρυνθούν όσοι είναι τόσα χρόνια στην απέξω. Επίσης παιδιά: αξίζει να συνδιαλεγόμαστε με υπουργούς και μέλη κυβερνήσεων (πλην του ΚΚΕ) που εφάρμοσαν όλα αυτά τα χρόνια τα επονείδιστα μέτρα, για το σύνολο του λαού μας, για να μην χάσουν ορισμένοι τα χρήματα από τις επιτροπές; Μα με συγχωρείται δηλαδή, αλλά είναι τραβηγμένο. Σε περίπτωση που δεν θα είναι αμειβόμενες, καλό θα ήταν να συζητήσουμε με την ηγεσία του υπουργείου μας το πως θα καλύπτονται όσοι συνάδελφοι χρειαστεί να συμμετέχουν σε αυτές και πρέπει να μετακινηθούν με ΜΜΜ ή το αυτοκίνητό τους.
Κατερίνα, ΣΕΠΕ Τρικάλων

Ανώνυμος είπε...

Κατερίνα, έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που αναφέρεις και επιτέλους υπάρχει κάποιος που αναφέρεται στην "καρδιά" ενός ζητήματος. Όπως όμως θα διαπιστώσεις ή διαπιστώνεις ήδη, η σιωπή της ΑΡΣΥ αλλά και του Συλλόγου δεν συνιστά συναίνεση αλλά (συν)ενοχή. Γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι απλώς την "πίτα" να την μοιραστούν και άλλοι και όχι οι ίδιοι και δεν τους ενδιαφέρουν τα "ψιλά" γράμματα του ωραρίου κλπ. Και να είσαι απολύτως βέβαιη πως αν δεν είναι αμειβόμενες οι επιτροπές την επόμενη φορά με την λήξη της θητείας θα οριστούν άλλοι. Γιατί το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το οικονομικό. Όταν εκλείψει, όλα τα άλλα που λέμε κατά καιρούς πως γνωρίζουμε από εργατική νομοθεσία και πρέπει να συμμετέχουμε κλπ. πάνε στον κάδο των αχρήστων....

Ανώνυμος είπε...

οι δημόσιοι υπάλληλοι συνολικά από το 2016 έως το 2019, με βάση το νόμο που ψηφίστηκε χθες, θα χάσουν πάνω από 2 δισ. - εξοικονόμηση δαπανών λέγεται αυτό - πράγμα που σημαίνει ένας μισθός χαμένος αυτή την τετραετία. Δίνουν λεφτά σε κάποιους διευθυντές, τμηματάρχες, 50 - 100 ευρώ σε πορεία τεσσάρων χρόνων, ανάλογα πόσο διευθυντικό στέλεχος θα είναι αυτός που θα το πάρει. Σημειωτέον ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χάσει ήδη 6 μισθούς

Παπαδημητρίου Σταυρούλα είπε...

οι προτάσεις της ΑΡΣΥ για τις ΤΔΕ είναι εδώ http://arsyeka.blogspot.gr/2015/10/blog-post_8.html