28 Απρ 2016

Συνεδρίαση του Δ.Σ της ΟΣΥΠΕ την Τρίτη 26-05-2016



Την Τρίτη 26/5 πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΟΣΥΠΕ. Συζητήθηκαν τα κάτωθι θέματα:


1. Οργανόγραμμα Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΕ ενημέρωσε τα μέλη ότι η επιστολή προς την πολιτική ηγεσία εγκρίθηκε ομόφωνα. Η προγραμματισμένη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για το Οργανόγραμμα (Τρίτη 26/5) αναβλήθηκε και μεταφέρθηκε για την Τετάρτη 27/5 στις 9.30 π.μ.  Θα συγκληθεί ΔΣ της ΟΣΥΠΕ προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη για την συζήτηση που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της εν λόγω Ομάδας και θα υπάρξει και  ενημέρωση των Υπαλλήλων. Υπενθυμίζουμε ότι οι εκπρόσωποι της  ΑΡΣΥ στην προηγούμενη συνεδρίαση πρότειναν να γίνουν συναντήσεις με δ/ντες, τμηματάρχες και υπαλλήλους προκειμένου να εκφραστούν οι απόψεις τους επί του Οργανογράμματος. Η πρόταση έγινε αποδεκτή.

2. Κατασκηνώσεις για τα παιδιά των Υπαλλήλων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΕ εισηγήθηκε προς τα  μέλη την αποστολή επιστολής προς την αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Ρ. Αντωνοπούλου για την φιλοξενία παιδιών υπαλλήλων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε παιδικές κατασκηνώσεις κατά τη θερινή περίοδο. Πιο συγκεκριμένα προτείνεται η συμμετοχή των παιδιών των υπαλλήλων του Υπουργείου Εργασίας στα κατασκηνωτικά προγράμματα του ΟΑΕΔ, όπως ισχύει και για τα παιδιά των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ.

Η εκπρόσωπος της ΑΡΣΥ ανέφερε και άλλες περιπτώσεις Υπουργείων όπου τα παιδιά των υπαλλήλων συμμετέχουν σε κατασκηνωτικά προγράμματα π.χ Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αποφασίστηκε η περαιτέρω επεξεργασία  της επιστολής προς την αναπληρώτρια Υπουργό.

Το  μέλος της ΟΣΥΠΕ συνάδελφος Κουλούρης πρότεινε εναλλακτικά, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η συμμετοχή των παιδιών των Υπαλλήλων του Υπουργείου στα κατασκηνωτικά προγράμματα του ΟΑΕΔ, να πραγματοποιηθεί συνάντηση της ΟΣΥΠΕ με την Ομοσπονδία Κατασκηνωτών προκειμένου να επιτευχθεί έκπτωση για τα παιδιά των Υπαλλήλων του Υπουργείου που θα συμμετάσχουν σε κατασκηνωτικά προγράμματα. Η εναλλακτική πρόταση έγινε αποδεκτή από τα μέλη της ΟΣΥΠΕ.

3. Διοικητικές Επιτροπές του Οργανισμού του Ε.Φ.Κ.Α για την εξέταση ενδικοφανών προσφυγών.

Ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΕ εισηγήθηκε την αποστολή επιστολής προς την πολιτική ηγεσία σχετικά με την λειτουργία των Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΟΑΕΕ. Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται ότι η διάταξη που περιέχεται στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό είναι γενική και εξουσιοδοτική και παραπέμπει να καθοριστούν οι αρμοδιότητες, η σύνθεση και η αμοιβή με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας στο μέλλον. Ως εκ τούτου προτείνεται "να συμπεριληφθεί στις διατάξεις της πρότασης νόμου η πρόσφατα ψηφισθείσα τροπολογία (άρθρο 33 και 34 του ν. 4354/16.12.15 (ΦΕΚ Α΄176) από τη Βουλή και την παρούσα Κυβέρνηση"  καθώς και "να διασφαλιστεί η εργασιακή ισορροπία στο  Υπουργείο μας, χωρίς να απαξιώνεται  εξειδίκευση και η εμπειρία στο αντικείμενο".

Η εκπρόσωπος της ΑΡΣΥ στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι συγκλήθηκε έκτακτο ΔΣ της ΟΣΥΠΕ με θέμα  ένα άρθρο του νέου  νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό με το οποίο περικόπτονται οι συντάξεις.  Ωστόσο ανέφερε ότι η εν λόγω διάταξη περιλαμβάνει της τοπικές διοικητικές επιτροπές καθώς και μεταβατικές διατάξεις με τις οποίες εξασφαλίζεται η συνέχεια της λειτουργίας των Διοικουσών Επιτροπών του Ε.Τ.Α.Α. μέχρι τις αρχές του 2017. Πάγια θέση της ΑΡΣΥ είναι η συνέχιση των επιτροπών αυτών ως μηχανισμό προδικαστικής επίλυσης ασφαλιστικών θεμάτων. Οι επιτροπές αυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν εκτός ωραρίου των υπαλλήλων και να είναι αμειβόμενες. Η  πρακτική της ένταξης της λειτουργίας των επιτροπών εντός ωραρίου των υπαλλήλων, στο όνομα της περιστολής των δημόσιων δαπανών, λειτούργησε διαλυτικά για την δημόσια διοίκηση. Ωστόσο η εκπρόσωπος της ΑΡΣΥ επανάλαβε τις πάγιες θέσεις της παράταξης για την συμμετοχή των υπαλλήλων σε κάθε είδους επιτροπή και μάλιστα αμειβόμενη. Όλοι οι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε επιτροπές, να υπάρχει εναλλαγή στις θητείες και αν χρειαστεί κλήρωση. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να αναπαράγουμε "εργασιακές ισορροπίες" και να δημιουργούμε "υπαλλήλους δύο ταχυτήτων".  Ως εκ τούτου καταψήφισε την επιστολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: