18 Δεκ 2020

Η σιωπή είναι συνενοχή!

Η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε και ψήφισε στη Βουλή τον Προϋπολογισμό του 2021, ο οποίος για δεύτερη συνεχή χρονιά μειώνει τις δαπάνες για τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους, της Δημόσιας Υγείας, της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγχρόνως, εκμεταλλευόμενη την πανδημία και την αδυναμία μαζικής αντίδρασης που αυτή επιφέρει μαζί με την μεθοδευμένη απαγόρευση συναθροίσεων, προωθεί μια σειρά αντεργατικών «μεταρρυθμίσεων» που εξαφανίζουν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Καταπατούν ακόμα και συνταγματικά κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα, αδιαφορώντας για τα τεράστια προβλήματα που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία. Μια σειρά μέτρων που κάθε άλλο προσωρινά δεν είναι καθώς έρχονται να επισφραγίσουν την ιδεοληψία μιας σκληρά νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης.

Με το υπουργείο μας στο μάτι του κυκλώνα και το σύνολο των συναδέλφων να καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσα σε αντίξοες συνθήκες, η πλειοψηφία του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας σιωπά εκκωφαντικά. Προφανώς έχει μπει σε καραντίνα, αφού πρώτα εξασφάλισε την ακύρωση των κρίσεων για την κάλυψη των θέσεων ευθύνης σε επίπεδο Διεύθυνσης, διαιωνίζοντας το καθεστώς της αναξιοκρατίας των αναθέσεων. 

Ως ΑΡΣΥ μέσα στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία και έχουν εντείνει οι κυβερνητικές πολιτικές διαχείρισης της κρίσης, συνολικά αλλά και στο Υπουργείο Εργασίας, παλεύουμε για να πάρει επιτέλους θέση ο Σύλλογος μας και να υπερασπιστεί τους υπαλλήλους αλλά και το κύρος των υπηρεσιών μας . 

Γιατί φαίνεται ότι δυστυχώς σε κάποιους αρκούν οι ατομικές εξυπηρετήσεις σε κλειστά γραφεία και διαδρόμους και δεν ενδιαφέρονται για όλα όσα βιώνουμε καθημερινά.

 

Ας τους τα θυμίσουμε για μια ακόμα φορά:

1. Οι Επιθεωρητές Εργασίας συνεχίζουν με προφορικές ή γραπτές εντολές του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) να καλούνται να συμμετέχουν στους ελέγχους της ΕΑΔ, που λαμβάνει και εξετάζει καταγγελίες για εργασιακά θέματα!

Ένα γεγονός που συνιστά ξεκάθαρη υποτίμηση και αλλοίωση του ρόλου των  Επιθεωρητών, καθώς όχι μόνο υποβιβάζονται  έμπειροι Επιθεωρητές σε ρόλο βοηθού, αλλά καλούνται να  συνυπογράψουν πρόστιμα εις βάρος εργαζομένων - οι οποίοι έχουν δηλωθεί σε τηλεργασία και βρίσκονται στους χώρους εργασίας - και όχι στους εργοδότες. Πρακτικές που δεν συνάδουν με το ρόλο του επιθεωρητή και υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των εργαζομένων στο θεσμό της Επιθεώρησης Εργασίας.

2. Δεν έχουν ακόμη εκπαιδευτεί οι νέοι συνάδελφοι μας που τοποθετήθηκαν στις υπηρεσίες παρά μόνο ακούμε δηλώσεις για ενίσχυση του Σώματος με εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό.

3.  Δεν υπάρχει επαρκής και έγκαιρη υπηρεσιακή ενημέρωση των υπαλλήλων του υπουργείου για το συνεχώς μεταβαλλόμενο θεσμικό πλαίσιο με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να ενημερώνονται για τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας μέσα από διαρροές σε φιλοκυβερνητικές σελίδες και να μην μπορούν να επιτελέσουν σωστά τον ρόλο τους.

4. Δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο πλάνο ελέγχων με έγγραφες και συγκεκριμένες εντολές και εγκυκλίους. Οι επιθεωρητές λαμβάνουν προφορικές και συχνά αντικρουόμενες εντολές με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται ή και να ακυρώνεται το έργο τους και συχνά να μένουν ακάλυπτοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

5. Δεν έχουν ληφθεί, με ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας, επαρκή μέτρα προστασίας της υγείας για όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εργασίας  και ιδιαίτερα για όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

6. Από τις αρχές του 2020 δεν λειτουργεί ο κλιματισμός στο κτίριο επί της οδού Πατησίων και Σολωμού όπου στεγάζονται οι συνάδελφοί μας στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας γεγονός που σημαίνει ότι μετά τον καύσωνα, έρχεται η αντιμετώπιση του ψύχους από τους συναδέλφους.

 

Και βέβαια η πλειοψηφία του Συλλόγου μας δεν έχει να πει κουβέντα για τα όσα συμβαίνουν στην αγορά εργασίας: 

- Για τις αναστολών συμβάσεων εργασίας και τους εργαζόμενους που καλούνται να ζήσουν με 534 ευρώ το μήνα.

- Για τους χιλιάδες εργαζόμενους που είναι ακόμα και σήμερα εκτός ομπρέλας προστασίας και βρίσκονται σε απόγνωση.

- Για τις εκβιαστικές αναστολές συμβάσεων εργασίας και την εκ των υστέρων δήλωσή τους (την γνωστή και ως “προαναγγελτική" διαδικασία).

- Για την εφαρμογή του συστήματος εκ περιτροπής εργασίας από πολλές επιχειρήσεις χωρίς την υποχρέωση δήλωσης της τροποποίησης του ωραρίου εκ των προτέρων.

- Για τις απλήρωτες πλέον διά νόμου υπερωρίες που λύνουν τα χέρια στους παραβατικούς εργοδότες και προδιαγράφουν την υποβάθμιση της μισθωτής εργασίας.

- Για την παραπομπή στις καλένδες της αύξησης του κατώτατου μισθού.

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο για την κοινωνία και την εργασία, δηλώνουμε παρόντες.

Δηλώνουμε παρόντες στο πλευρό των συναδέλφων που εκθέτουν κάθε μέρα τη ζωή τους σε κίνδυνο, στα γραφεία τους ή στο δρόμο, για να υπερασπιστούν τον κόσμο της εργασίας.

Απαιτούμε οι κόποι και οι θυσίες μας να έχουν αποτέλεσμα και να μην είναι  στατιστικά στοιχεία για την επικοινωνία.

Απαιτούμε την προστασία μας.

Η σιωπή είναι συνενοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: