22 Μαρ 2007

Ατομικές συμφωνίες για τα ωράρια εργασίας


«Ο τομέας του εμπορίου δημιουργεί στην Ελλάδα τις περισσότερες θέσεις εργασίας, όμως, αντιμετωπίζει συγχρόνως σημαντικές διακυμάνσεις σε επίπεδο προσφοράς εργασίας και δημιουργεί ανάγκες για ευέλικτες μορφές εργασίας και περισσότερο εξατομικευμένες εργασιακές διευθετήσεις», αναφέρει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δ. Αρμενάκης, σε οκτασέλιδη επιστολή που απέστειλε χθες στον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Σ. Τσιτουρίδη, στο πλαίσιο του διαλόγου (της Πράσινης Βίβλου) για την προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα νέα δεδομένα.

Επίσης ζητά «περιορισμό των γραφειοκρατικών και διοικητικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην καθημερινή τους λειτουργία» και θέτει θέμα αλλαγής του ισχύοντος πλαισίου των ευέλικτων ωραρίων εργασίας, ακόμη και με νομοθετική παρέμβαση, καθώς, όπως διαπιστώνει, «στη χώρα μας η έννοια του κεκτημένου αποτελεί μη διαπραγματεύσιμο θέσφατο για την εργατική πλευρά».

«Τα παραδοσιακά εργαλεία δεν επαρκούν», καταλήγει η ΕΣΕΕ, τονίζοντας την ανάγκη να γίνουν αλλαγές που «θα προβλέπουν κάποιες ελάχιστες απαιτήσεις και ένα ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας σε θέματα αμοιβών, χρόνου ανάπαυσης, υγιεινής και ασφάλειας, αλλά, συγχρόνως θα αφήνουν μεγάλο περιθώριο ατομικών συμφωνιών».

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: