8 Ιαν 2010

Η Βουλή λέει όχι στο "ψαλίδι" 7.1.2010

Μπορεί να ζητούνται δραστικές περικοπές των δαπανών από όλους προκειμένου να δοθεί λύση στο σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για τους ίδιους τους βουλευτές και τους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου! Οι θυσίες από μέρους τους φαίνεται να είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες και απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα αλλάξουν και πολλά τους προσεχείς μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε εισήγηση στο πλαίσιο της μείωσης του κόστους λειτουργίας του Κοινοβουλίου να κοπεί το προνόμιο των υπαλλήλων της να λαμβάνουν δύο μισθούς επιπλέον το χρόνο σε σχέση με τους υπαλλήλους όλων των άλλων υπηρεσιών, αλλά υπήρξαν έντονες αντιδράσεις με σημείο που προειδοποίησαν ότι αυτό θα σημάνει την έναρξη κινητοποιήσεων! Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, οι υπάλληλοι της Βουλής λαμβάνουν εθιμικά, με τη μορφή αφορολόγητου επιδόματος 15ο και 16ο μισθό, κάθε φορά που κλείνει και ανοίγει η Ολομέλεια (το καλοκαίρι και το φθινόπωρο). Λόγω των αντιδράσεων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται απλώς στη φορολόγηση των «επιδομάτων» αυτών.

Από τη μεριά τους οι βουλευτές συναίνεσαν απλώς στη μείωση κατά 5% της αποζημίωσής τους (που κυμαίνεται γύρω στα 6.500 ευρώ το μήνα) για το 2010, και στη μείωση κατά 15% των απολαβών τους για τη συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές λαμβάνουν 270 ευρώ για κάθε παρουσία τους σε συνεδρίαση της επιτροπής. Και αρκετοί δεν πατάνε καν. Πηγαίνουν, υπογράφουν στο παρουσιολόγιο και αποχωρούν!
Το κονδύλι για τις βουλευτικές αποζημιώσεις του 2010 ξεπερνά τα 32,3 εκατ. ευρώ και για τις αμοιβές με τα επιδόματα των υπαλλήλων της Βουλής τα 35 εκατ. ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: