13 Οκτ 2015

Για την μετακίνηση της Γενικής Δ.ντριας Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας με Δελτίο Τύπου (δείτε το εδώ) δημοσιοποίησε την αντίθεσή της στην υπηρεσιακή μετακίνηση της κας Δεδούλη από τη θέση Προϊσταμένης της  Γενικής Δ/νσης Κοινωνικής Ασφάλισης στην αντίστοιχη θέση της Γενικής Δ/νσης Πρόνοιας.

Η απόφαση της ΟΣΥΠΕ λήφθηκε κατά πλειοψηφία. Η ΑΡΣΥ διαχώρισε τη θέση της ζητώντας, όπως το έκανε και στο παρελθόν, συνολική καταδίκη της πρακτικής αναθέσεων και των φαινομένων μπιλιάρδου σε θέσεις ευθύνης.

Για την πλήρη ενημέρωση των συναδέλφων παραθέτουμε τη θέση της ΑΡΣΥ:


 Με μεγάλη έκπληξη παρακολουθήσαμε τις παρατάξεις ΠΑΣΚ -  ΔΑΚΕ να σπεύδουν να καταγγείλουν με δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας μια συγκεκριμένη μετακίνηση Γενικής Διευθύντριας Κοινωνικής Ασφάλισης σε αντίστοιχη θέση στην  Γενική Δ/νση  Πρόνοιας. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η όψιμη  “ευαισθησία” τους για θέματα αξιοκρατίας, αντικειμενικών τοποθετήσεων προϊσταμένων και δίκαιης αντιμετώπισης όλων των συναδέλφων, αυτών που συνέργησαν τόσο χρόνια σε ένα καθεστώς αδιαφάνειας, κομματοκρατίας και συναλλαγών με τις πολιτικές ηγεσίες.

Θα μπορούσαν άραγε οι συνάδελφοι των παρατάξεων ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ  που έσπευσαν  να βγάλουν κατά πλειοψηφία απόφαση καταγγελίας να μας απαντήσουν:

-Γιατί  δεν κατήγγειλαν με το ίδιο πάθος τα νέα οργανογράμματα και τις  τοποθετήσεις  υπαλλήλων και Δ/ντων  που τον Οκτώβριο του 14 που πετσόκοψαν τμήματα , ανέτρεψαν τις ζωές των συναδέλφων που υπηρετούσαν στα «καταργημένα» πλέον τμήματα;

    -Γιατί δεν υπήρξε καμία καταγγελία όταν επί 8 χρόνια οργιάζει στο Υπουργείο μας το εμπόριο αναθέσεων θέσεων ευθύνης άλλοτε με προφορική εντολή και  άλλοτε με ορισμό από τον Υπουργό ;  Άραγε δεν  γνωρίζουν οι συνάδελφοι της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ ότι οι μισές και πλέον θέσεις ευθύνης στο ΣΕΠΕ και στο Υπουργείο καλύπτονται με αναθέσεις χωρίς μάλιστα να τηρείται καν το στοιχειώδες κριτήριο της προτεραιότητας ΠΕ έναντι άλλων κλάδων ή των αρχαιότερων έναντι των νεότερων;

    -Που ήταν οι συγκεκριμένες παρατάξεις όταν ο Γενικός Δ/ντης Διοικητικής Υποστήριξης της ΓΓΚΑ (επιλεγμένος μέσα από διαδικασία κρίσεων) υποβιβαζόταν σε απλό υπάλληλο για να προβιβαστεί κάποιος αναπληρωτής σε Γενικό Δ/ντη; Ποια ήταν η συνδικαλιστική αντίδρασή όταν ο Υπουργός Βρούτσης καρατομούσε τον Δ/ντη Οικονομικού για “παιδαγωγικούς λόγους”;

   - Είναι τυχαίο ότι τα ψηφοδέλτια των συγκεκριμένων παρατάξεων στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια αλλά και τον Σύλλογο στελεχώνονταν κυρίως από ...Προϊσταμένους με ανάθεση;

Για όλα αυτά, υπεύθυνοι είναι όσοι “χτίσανε” αυτό το σάπιο σύστημα, διαλύοντας κυριολεκτικά κάθε έννοια αξιοκρατίας, εκμηδενίζοντας κάθε έννοια κινήτρου και εκτρέφοντας μίση και έριδες ανάμεσα στους συναδέλφους. Εμείς διεκδικούσαμε και διεκδικούμε όλες  οι μετακινήσεις  - τοποθετήσεις να γίνονται με ένα αξιοκρατικό σύστημα επιλογής  και τέτοιο τρόπο που να  στοχεύει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη σε αντίθεση με τις  “οργισμένες” σήμερα ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ  οι οποίες παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας στα ΔΣ, “ποιούσαν την νήσσαν” και βάφτιζαν κάθε αυθαιρεσία  «διευθυντικό δικαίωμα”.

Θεωρούμε απαράδεκτο να μην έχουν προκηρυχθεί όλες οι κενές θέσεις ευθύνης, μεταξύ τους και η κρίσιμη θέση του Γενικού Δ/ντη Πρόνοιας (κενή από τον Γενάρη 2015) αλλά και η κενή πλέον θέση Γενικού Δ/ντη Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε να καλυφθούν με ισότιμη κρίση μετά από υποβολή αιτήσεων.

 Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου να  κάνει πράξη τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση και να προχωρήσει άμεσα σε διαδικασία κρίσεων για τις θέσεις ευθύνης ώστε να σταματήσει  επιτέλους η απαράδεκτη κατάσταση των αναθέσεων που αναπαράγει τις παθογένειες του παρελθόντος.

Και περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τον τρόπο (νέα ανάθεση;;;) με τον οποίο θα καλυφθεί η κενή πλέον θέση του Γενικού Δ/ντη Κοινωνικής Ασφάλισης. Σίγουρα, είναι ένα θέμα που θα ενδιαφέρει σημαντικά και του διαμαρτυρόμενους συνάδελφους της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ. Ενδέχεται μάλιστα, ανάλογα με τις εξελίξεις, να απαλύνει την οργή τους…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν τα προηγούμενα έτη, προτείναμε στον Σύλλογο και στην Ομοσπονδία να εκδώσει Δελτία Τύπου σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως υπάλληλοι (π.χ περιστατικά βίας κατά Επιθεωρητών), η μόνιμη επωδός των συνδικαλιστικών ηγεσιών ήταν ότι τα θέματά μας δεν είναι "πιασάρικα" και οι δημοσιογράφοι δεν μας δίνουν σημασία.
Τώρα προφανώς εκτιμούν ότι για μια υπηρεσιακή μετακίνηση Γενικής Δ/ντριας, πρέπει να πληροφορηθεί ο Τύπος και η κοινή Γνώμη...Μάλιστα.

Ν.Μποσινάκος

Ανώνυμος είπε...

Και τα θέματα των επιθεωρητών είναι σημαντικά, και το θέμα του ότι αποκλείστηκαν τα στελέχη του ΕΠΑΝΑΔ από τους ελέγχους είναι σημαντικό, και το θέμα της μετακίνησης της Γ.Δ. είναι σημαντικό. Υπάρχει μια κοινή συνισταμένη: Η αποδυνάμωση της Δημόσιας Διοίκησης. Και μάλιστα με "αριστερή" κυβέρνηση.
Υ.Γ. Είναι γνωστό - πιστεύω - σε όλους μας ότι οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του Υπουργείου επικέντρωσαν τη δράση τους στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων (βλ. π.χ. τον νέο οργανισμό - καταργήσεις τμημάτων κλπ και τις απευθείας τοποθετήσεις), για να σταθούμε σε πρόσφατα παραδείγματα. Ας μην ξεχνάμε και τις "ανταλλαγές υπαλλήλων" στις διαχειριστικές τα προηγούμενα έτη. Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις απεδείχθησαν κατώτερες των περιστάσεων για έναν απλό λόγο: Δεν στάθηκαν δίπλα στον υπάλληλο που αδικήθηκε. Αν θέλετε να διαφοροποιηθείτε, ας κάνετε αυτό που δεν έκαναν οι προηγούμενοι: Δείτε, π.χ. (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εκτελεστές Διοικητικές πράξεις - αν υπάρχουν) τις περιπτώσεις του αποκλεισμού των στελεχών της ΕΠΑΝΑΔ από τους ελέγχους, αλλά και της μετακίνησης της Γ.Δ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων από καθαρά διοικητική σκοπιά (υπάρχει π.χ. αιτιολογία;)