11 Φεβ 2016

Δελτίο τύπου της ΠΟΣΕ ΙΚΑ για βιαιοπραγίες σε υπαλλήλους του Ιδρύματος

Αναδημοσιευουμε το δελτίο τύπου της ΠΟΣΕ ΙΚΑ, είμαστε μαζί τους ζητώντας τα αυτονόητα την προστασία των συναδέλφων επιθεωρητών .....

Κλιμακώνονται με αυξάνουσα ένταση οι προπηλακισμοί και η βίαιη αντιμετώπιση υπαλλήλων του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ που πραγματοποιούν ελέγχους για την ανασφάλιστη –«μαύρη» εργασία. 
Συγκεκριμένα σε έλεγχο που πραγματοποίησαν υπάλληλοι του ΙΚΑ Πύλης Αξιού Θεσσαλονίκης, εργοδότης επιτέθηκε με μένος και ιδιαίτερη αγριότητα, μένοντας όχι μόνο σε λεκτικές αναφορές, αλλά προχωρώντας σε βιαιοπραγίες γρονθοκοπώντας τον εντεταλμένο υπάλληλο. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι, ενώ ο έλεγχος ολοκληρώθηκε χωρίς να ευρεθούν ασφαλιστικές παραβάσεις, βαίνοντας καλώς στην ουσία, ο εργοδότης παρόλα αυτά εξέφρασε με τον παραπάνω τρόπο την αντίθεσή του. Για την ιστορία οι δυο υπάλληλοι παρέμειναν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής έως τα μεσάνυχτα και αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα, αφού είχε προηγηθεί και μήνυση κατά αυτών από το δράστη.
Το εντεινόμενο αυτό φαινόμενο που δέχονται σε καθημερινή βάση οι υπάλληλοι του ΙΚΑ, αποδεικνύει όχι μόνο την ιδιαιτερότητα της εργασίας μας σε μια περίοδο, όπου κοινωνία και επιχειρήσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο, αλλά και την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων που έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο της παραβατικότητας της κοινωνικής ασφάλισης παίρνοντας διαστάσεις κοινωνικού φαινομένου- κατεστημένου στη χώρα μας.
Το γεγονός αυτό δυστυχώς δεν είναι μενονωμένο, αλλά ακολουθεί αυτό των προηγουμένων ημερών, υπαλλήλου της ΕΥΠΕΑ που μετά από έλεγχο απειλήθηκε η ίδια και η οικογένειά της, με αποκορύφωμα τις υλικές φθορές στο αυτοκίνητό της.
Τα συμβάντα αυτά δημιουργούν αποτρεπτική διάθεση και φόβο σε όσους έχουν απομείνει στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και ασκούν εξωτερικούς ελέγχους.
Πέραν της καταγγελίας μας, απαιτείται άμεσα η Διοίκηση του ΙΚΑ και το Υπουργείο Εργασίας να προβληματιστούν και να θεσμοθετήσουν περιβάλλον εργασιακής προστασίας των υπαλλήλων που εντέλλονται από τους ίδιους κατά την εφαρμογή των νόμων για τον έλεγχο της ανασφάλιστης εργασίας και όχι μόνο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ναι και εμείς έχουμε να διηγηθούμε ένα σωρό περιστατικά αλλά τα συζητάμε μεταξύ μας. Ένα Δελτίο Τύπου, μια καταγγελία δεν έγινε ποτέ...

Ανώνυμος είπε...

Κακώς συνάδελφε, πολύ κακώς. Τα συμβάντα θα πρέπει να αναφέρονται ΟΛΑ!
Μας έχουνε φορτώσει την ανασφάλιστη εργασία.

Οταν γίνεται μια καταγγελία για ανασφάλιστη εργασία, απευθύνονται στο ΣΕΠΕ λες και δεν υπάρχει το ΙΚΑ καθόλου. Πως καταφέρανε να γίνει αυτό δεν έχω καταλάβει ακόμα. Να κάνουμε εμείς τη δουλειά του ΙΚΑ, που το ΙΚΑ έχει πολύ περισσότερο προσωπικό από εμάς και εμείς χωρίς προσωπικό να είμαστε ο πρώτος αποδέκτης καταγγελιών του ΙΚΑ. Και το κερασάκι στην τούρτα ειναι οτι και το ΙΚΑ του στέλλει σε εμάς!!!
Η ανασφάλιστη εργασία ήταν και πρέπει να μέινει στην αρμοδιότητα ΜΟΝΟ του ΙΚΑ. Να αλλάξει το νομικό πλαίσιο. Μόνοι μας πάμε για ελέγχους. Δεν έχουμε ικανό αριθμό ούτε δύο επιθεωρητές να είναι τουλάχιστον για κάθε έλεγχο.

Οι καταγγελίες θα πρέπει να γίνονται ΜΟΝΟ στην Υπηρεσία του ΙΚΑ οσον αφορά την ανασφάλιστη εργασία. Το ΣΕΠΕ θα μπορούσε ίσως να κάνει σχετικό έλεγχο στους ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ επιτόπιους (αν μπορείς να κάνεις βεβαια ελεγχο γιατι πρεπει να κοιτάξεις 500 Ε3 που είχε κάποιος την φαηνή αυτή ιδέα να αντικαταστήσουν τον πίνακα προσωπικού).

Αλλά αυτό το ουτοπικό 15512 , παίρνω τηλέφωνο , ο γείτονας έχει ανασφάλιστο, και τρεχάτε στο κάθε κουτσοχώρι, στο κάθε ερημονήσι χωρίς μέσα και χωρίς προσωπικό , ε πάει πολύ , ξεπερνά τα όρια του φιλότιμου και αγγίζει τα όρια του παραλόγου στον βωμό του φόβου μη χάσουμε και τη δουλειά μας!

ΑΡΚΕΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Και επιτέλους να δούμε απο τον σύλλογο και την ομοσπονδία να υποστηρίζει τα δικαιώματα των επιθεωρητών.

ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ. ΕΧΟΥΜΕ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΕΙ.
ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ.
ΝΑ ΜΑΣ ΣΕΒΕΤΑΙ ΠΡΩΤΑ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.
ευχαριστώ για το βήμα