14 Ιουν 2016

Δεκάδες τραυματισμοί και συλλήψεις στις διαδηλώσεις για τα εργασιακά στο Παρίσι

Τουλάχιστον 26 διαδηλωτές τραυματίστηκαν και 15 συνελήφθησαν στο Παρίσι, στις κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση στα εργασιακά που προωθούν ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.
Οι Γάλλοι κατέβηκαν στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων, εν μέσω της διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Euro), για ένα θέμα το οποίο έχει προκαλέσει από τον
Μάρτιο πολλές απεργίες και διαδηλώσεις που κηλιδώθηκαν από βίαια επεισόδια. 
Τις διαδηλώσεις είχαν οργανώσει επτά εργατικές και φοιτητικές ενώσεις, με επικεφαλής τη CGT, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε περίπου 50 πόλεις της επαρχίας. Οι διαδηλωτές είχαν ξεκινήσει από το νοτιοανατολικό Παρίσι με προορισμό την πλατεία Ινβαλιντέ στη γαλλική πρωτεύουσα.
«Έχω συμμετάσχει σε όλες τις διαδηλώσεις από τον Μάρτιο, επειδή θέλω να ζω με αξιοπρέπεια και όχι να επιβιώνω. Θέλω να αποσυρθεί η μεταρρύθμιση. Αυτό θα σταματήσει μόνο όταν θα υπάρξει η απόσυρση», δήλωσε στο Παρίσι ο Ορελιέν Μπουκελμούν, 26 ετών, τεχνικός στον τομέα της ενέργειας.
Νεαροί κουκουλοφόροι έσπασαν βιτρίνες και πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών. Ογκώδεις διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί στη Γαλλία, όπου οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι και οι οδηγοί ταξί απεργούν. Οι τελευταίοι, μάλιστα, έκλεισαν με τα οχήματά τους προσωρινά κεντρικούς δρόμους του Παρισιού.
Σε απεργία και οι πιλότοι της Air France που απαιτούν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Περίπου το 20% των πτήσεων ακυρώθηκαν, σύμφωνα με την εταιρεία και μάλιστα εν μέσω του Euro. 
Κλειστός ο Πύργος του Άιφελ την Τρίτη, καθώς οι υπεύθυνοι είπαν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν για την ασφάλεια των επισκεπτών. Μάλιστα, έξω από τον Πύργο είχε αναρτηθεί επιγραφή: «Το μνημείο είναι κλειστό - Πανεθνική απεργία». 
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά συζητείται στην Γερουσία της Γαλλίας.
















Δεν υπάρχουν σχόλια: