2 Ιουν 2016

ΟΑΕΔ: Ανοίγουν νέα προγράμματα μέσα στο καλοκαίρι

Νέα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, τόσο για νέους όσο και για ανέργους ηλικίας έως 49 ετών σχεδιάζει να προκηρύξει μέσα στο καλοκαίρι ο ΟΑΕΔ.  Όπως αναφέρει στο insider.gr η διοικήτρια του ΟΑΕΔ κυρία Μαρία Καραμεσίνη, παράλληλα, μονίμως ανοικτό παραμένει το πρόγραμμα για 15.000 άνεργους άνω των 50 ετών, για το οποίο μάλιστα ενδέχεται να χαλαρώσουν οι προϋποθέσεις. Η ίδια πάντως προτρέπει τους ανέργους να μην απογοητευθούν, παρά τις δύσκολες συνθήκες, αλλά αντίθετα να αξιοποιήσουν το διάστημα της ανεργίας για να επαναπροσδιορίσουν τους επαγγελματικούς του στόχους.


Πότε σκοπεύει ο ΟΑΕΔ να προκηρύξει τα νέα προγράμματα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα;

Εντός του Ιουνίου ο Οργανισμός θα προκηρύξει δύο προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 13.000 νέους 18-29 ετών που θα περιλαμβάνει τεσσάρων μηνών κατάρτιση πάνω στη δουλειά μέσα στην επιχείρηση, χωρίς καμία επιβάρυνση της τελευταίας. Στη συνέχεια, με άλλα προγράμματα επιχορήγησης νέων θέσεων εργασίας, θα προσφερθεί στους ίδιους άνεργους που ολοκλήρωσαν την τετράμηνη κατάρτιση κανονική οκτάμηνη απασχόληση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις.

AdTech Ad
Αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, ο ΟΑΕΔ θα δημοσιεύσει ένα πρόγραμμα επιχορήγησης 10.000 νέων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και κοινωνικού τομέα της οικονομίας για ανέργους ηλικίας 30-49 ετών, με έμφαση στους μακροχρόνια άνεργους και τις γυναίκες.

Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξη των δύο προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας στους δήμους και στα hotspots;

Είναι θέμα ημερών να βγει η σχετική ΚΥΑ . Το Υπουργείο Εργασίας μας έχει πει ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Εμείς είμαστε διοικητικά και τεχνικά έτοιμοι.

Σε τι φάση βρίσκεται το πρόγραμμα των 15.000 ανέργων άνω των 50 ετών; Πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί; Μπορούν ακόμη επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να προσλάβουν επιδοτούμενους ανέργους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον;

Το πρόγραμμα αυτό είναι και θα παραμείνει μονίμως ανοιχτό. Όποτε οι επιχειρήσεις ή οι άνεργοι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις μπορούν να εντάσσονται σε αυτό. Μέσα σε δύο περίπου μήνες από τη δημοσίευσή του έχουν υποβληθεί 1.434 αιτήσεις υπαγωγής για 1.754 θέσεις προς επιχορήγηση. Όταν η κατάσταση της οικονομίας βελτιωθεί και μπούμε σε φάση ανάκαμψης, τότε το πρόγραμμα αυτό θα αποκτήσει μεγαλύτερη απορρόφηση. Ίσως χρειαστεί να χαλαρώσουμε και τις προϋποθέσεις ένταξης για τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι δύσκολα αυτές προσλαμβάνουν τη συγκεκριμένη κατηγορία ανέργων.

Τι κινήσεις πρέπει να κάνει ένας άνεργος σήμερα, προκειμένου να ξαναμπεί στην αγορά εργασίας;

Η επανένταξη στην αγορά εργασίας του ανέργου και ειδικά εκείνου που έχει παραμείνει για πολλούς μήνες εκτός, εξαρτάται κυρίως από τον συνολικό αριθμό των προσλήψεων, που συνδέεται ασφαλώς με την οικονομική κατάσταση και τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της ζήτησης, αλλά και με τις προοπτικές του επαγγέλματος στο οποίο ο άνεργος έχει εκπαιδευτεί.
Όμως και ο ίδιος ο αναζητών εργασία δεν πρέπει να απογοητευτεί και να παθητικοποιηθεί αλλά να αξιοποιήσει το διάστημα της ανεργίας για να επαναπροσδιορίσει τους επαγγελματικούς του στόχους και τη στρατηγική για να τους επιτύχει.

Ο ΟΑΕΔ πως βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση;

Ο άνεργος μπορεί να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ που απευθύνονται τόσο στο δημόσιο τομέα (κοινωφελής εργασία) όσο και στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα (τρέχον πρόγραμμα για πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων άνω των 50 ετών και νέα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας και απασχόλησης ανέργων 18-29 ετών και πρόγραμμα πρόσληψης ανέργων 30-49 ετών, που θα δημοσιευτούν μέσα στο καλοκαίρι, ξεκινώντας από τον Ιούνιο). Επίσης, όταν η διάρκεια της ανεργίας είναι μεγάλη ή το επάγγελμα στο οποίο έχει δουλέψει είναι φθίνον, ο άνεργος μπορεί να χρειάζεται επικαιροποίηση επαγγελματικών γνώσεων ή επαγγελματικό αναπροσανατολισμό. Σε αυτή τη διαδικασία καταλυτικό ρόλο παίζουν τα προγράμματα κατάρτισης.

Τέλος, η νέα διαδικασία σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας που εγκαινιάσαμε ως ΟΑΕΔ -και που ολοκληρώθηκε με τη λειτουργία του νέου Portal- όπου ο εργοδότης μπορεί πλέον να εντοπίζει με ηλεκτρονική αναζήτηση τους καταλληλότερους υποψήφιους για τη θέση εργασίας που προσφέρει, ενθαρρύνει και τον άνεργο που αναζητά εργασία να ενεργοποιηθεί: Να συντάξει το βιογραφικό του, να το ενημερώνει, να ολοκληρώσει τη διαδικασία για τη σύνταξη του ατομικού του σχεδίου δράσης με τον εργασιακό του σύμβουλο κλπ.

Παράλληλα στα εργαστήρια Ενεργοποίησης-Κινητοποίησης Ανέργων που οργανώνουμε σε συστηματική βάση σε όλη την Ελλάδα, ειδικευμένοι σύμβουλοι του ΟΑΕΔ βοηθούν τους ανέργους να ενταχθούν σε δράσεις κατάρτισης ή επανακατάρτισης, να εμπλουτίσουν και να παρουσιάσουν με άρτιο τρόπο το βιογραφικό τους, να εξοικειωθούν με τα σύγχρονα εργαλεία αναζήτησης εργασίας, αλλά και να προσανατολιστούν σε ευκαιρίες απασχόλησης ή και αυτοαπασχόλησης ανάλογα με τα προσόντα και τις δεξιότητές τους, προκειμένου να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
 
πηγή:oaednews

Δεν υπάρχουν σχόλια: