16 Ιουν 2016

Ανακοίνωση πανελλήνιας ομοσπονδίας συλλόγων επιθεωρητών

Ανακοίνωση καταγγελία εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιθεωρητών προς τον Υπουργό όπου καταγγέλλει τον ειδικό γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε.  Ολόκληρη την ανακοίνωση μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ .
Ανάμεσα σε άλλα καταγγέλλουν και τα εξής:
  •  "την απαράδεκτη και μη σύννομη στάση του Ειδικού Γραμματέα του Σ.ΕΠ.Ε. κ. Σούκου, ο οποίος με αυταρχικότητα και αδιαλλαξία και παρά τη σαφή δική σας υπόδειξη, επιμένει στη μόνιμη άρνηση του να πραγματοποιήσει συνάντηση με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας μας, προκειμένου να του εκθέσουμε τα άμεσα προβλήματα του Σ.ΕΠ.Ε. και των Επιθεωρητών Εργασίας." 
  • απαιτώντας μέσω των συνεργατών του από τον συνάδελφο .................., προϊστάμενο του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία ................, να διακόψει επανέλεγχο ο οποίος διενεργούνταν κατόπιν καταγγελίας, παρουσία συνδικαλιστών του φορέα παραβιάζοντας το άρθρο 6 της 81 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας όπως κυρώθηκε με τον Ν. 3249/55 με την οποία διασφαλίζεται η ανεξαρτησία του επιθεωρητή «από πάσης κυβερνητικής μεταβολής και πάσης εξωτερικής επιρροής.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

1) Σχετικά με τις αποδείξεις σε άλλο post. Για να καταργήσεις κάτι θα πρέπει πρώτα να υπάρχει. Ουδέποτε προβλεπόταν με τον Ν. 1082/1980 η υποχρέωση υπογραφής των εργαζομένων. Αυτή είναι μία πρακτική που εμείς είχαμε καθιερώσει. Φυσικά, το πρόβλημα υπάρχει ακόμα και όταν σου φέρνουν υπογεγραμμένες αποδείξεις και ο εργαζόμενος υποστηρίζει πως δεν είναι δική του υπογραφή. Τότε, κάνουμε τον γραφολόγο; Όχι, μάλλον πάει στον εισαγγελέα.

2)Το βάρος απόδειξης καταβολής του μισθού το φέρει ο εργοδότης.

3) Μικρή λύση έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα μπορεί να δώσει κατά τη γνώμη μου το άρθρο 424 ΑΚ.

4) Η καλύτερη λύση είναι μία: Οι πληρωμές μέσω τραπεζών αν και αυτή δεν μπορεί να αποτρέψει το μαύρο χρήμα τελείως.

Στο link: http://www.protothema.gr/files/1/2016/06/16/sympliromatiko%20smou_en.pdf είναι ένα ακόμη συμπληρωματικό μνημόνιο. Λέει ενδιαφέροντα πράγματα για τα εργασιακά αλλά και για εμάς. Στην σελ. 26 σε ελεύθερη μετάφραση:
"Αδήλωτη εργασία. Μέχρι τον Ιούλιο του 2016, οι αρχές θα καταρτίσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης (βασικό παραδοτέο) για την καταπολέμηση της αδήλωτης και μερικώς δηλωθείσης εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των νόμιμων επιχειρήσεων και η προστασία των εργαζομένων, καθώς και η αύξηση των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Το σχέδιο θα ωφεληθεί από τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της τεχνικής βοήθειας που παρέχεται από τη ΔΟΕ. Θα περιλαμβάνει τη βελτίωση της διοίκησης της επιθεώρησης εργασίας και θα εξειδικεύσει ενδεχόμενες περαιτέρω ανάγκες για τεχνική βοήθεια. Οποιεσδήποτε αλλαγές στο σύστημα ελέγχου και επιβολής προστίμων θα γίνεται μετά από συνεννόηση και συμφωνία με τους θεσμούς. Μέχρι τον Ιούνιο του 2016, η αρχές θα συνδέσουν το φορολογικό, κοινωνικοασφαλιστικό πλαίσιο με το ΕΡΓΑΝΗ για τον εντοπισμό της αδήλωτης εργασίας, δίνοντας περαιτέρω πρόσβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας στις σχετικές βάσεις δεδομένων και θα παράσχει ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος ανάλυσης των κινδύνων. Οι αρχές θα λάβουν νομοθετικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της αδήλωτης εργασίας στον τομέα της γεωργίας έως τον Μάιο του 2016, το οποίο θα ακολουθείται από περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να ληφθούν έως τον Σεπτέμβριο του 2016 σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του κατασκευαστικού κλάδου".
Προσέξτε πως για τα πρόστιμα λέει πως θα πρέπει να συμφωνήσουν οι θεσμοί. Δηλαδή αυτά που λένε για 3χίλιαρα μπορεί να μην ευσταθούν αν σκεφτούμε πως στο παρελθόν οι θεσμοί θέλουν διπλασιασμό του προστίμου της αδήλωτης. Ίδωμεν.
Εάν τώρα κάποιος πιστεύει πως τα παραπάνω έχουν γίνει ή θα γίνουν με τον συγκεκριμένο Ειδικό και την υπάρχουσα διοίκηση του ΣΕΠΕ μάλλον είναι πολύ αισιόδοξος. Η προχειρότητα και η ανοργανωσιά που γίνεται σχετικά με το ΟΠΣ ειναι όχι απλώς χαρακτηριστική αλλά παραδειγματική.

Για αυτό και η ΠΟΣΕΠΕ καλά τα λέει. Αλήθεια, αναρωτιέμαι αν η ΑΡΣΥ και ο δικός μας σύλλογος συμφωνεί και θα υποστηρίξει την ΠΟΣΕΠΕ και τα αναφερθέντα στην τελευταία ανακοίνωσή της. Γιατί εγώ βλέπω πως η ΠΟΣΕΠΕ σε αυτά τα θέματα είναι ένα βήμα μπροστά. Εκτός εάν η ΑΡΣΥ και ο Σύλλογος βλέπουν πως όλα είναι καλά και ανθηρά ιδίως με το ΟΠΣ, πως όλα λειτουργούν στην εντέλεια και συνεπώς δεν αξίζει να ασχολούμαστε με αυτά.