7 Ιουν 2021

Όλοι και όλες στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 10 Ιουνίου 2021-Αυτό το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά

 Με μεγάλη βιάση προχωράνε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. οι διαδικασίες για την ψήφιση των διατάξεων της «προστασίας της εργασίας». Το «μεταρρυθμιστικό» νομοσχέδιο κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής 04 Ιουνίου 2021 στη Βουλή, μια εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.

Ένα νομοσχέδιο που στοχεύει ευθέως στην πυρήνα της αξιοπρεπούς εργασίας και κατ΄ επέκταση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθώς έρχεται και σε πλήρη αντίθεση με την επίτευξη του στόχου του ΟΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη. Εκτός κι αν η κυβέρνηση πιστεύει πως η «προαγωγής της διαρκούς, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάπτυξης καθώς και η πλήρη και παραγωγική απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία για όλους» είναι εφικτό να υλοποιηθεί μέσα από αυτές τις διατάξεις!

Απορίας άξιον πως η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και η προαγωγή υγειών και ασφαλών συνθηκών εργασίας για όλους τους εργαζόμενους συνάδουν με την κατάργηση του οκταώρου, με τις φθηνές υπερωρίες, με την κατάλυση των συλλογικών συμβάσεων και με μια άνευ προηγουμένου επίθεση στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας!

Όλα αυτά βέβαια, σε συνδυασμό με την από καιρού σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του Σ.ΕΠ.Ε. από Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Εργασίας και τώρα πια σε μια φαινομενικά Ανεξάρτητη Αρχή με μοναδικό και κυρίαρχο χαρακτηριστικό της την ανεξαρτησία του Διοικητή που θα διαφεντεύει σε μια διαλυμένη αγορά εργασίας.

Ήρθε, όμως, και η στιγμή όπου η εναντίωσή μας σε αυτό το σχήμα της Ανεξάρτητης Αρχής πρέπει να πάρει και τη μορφή αντιπρότασης από τα συλλογικά μας όργανα! Γιατί ο αγώνας μας δε σταματά μόνο στην καταγγελία αλλά συνεχίζεται με τη διαμόρφωση προτάσεων για ένα μέλλον καλύτερο για την Επιθεώρηση Εργασίας και τον κόσμο της εργασίας!

Εμείς προτείνουμε ως δομή για το ΣΕΠΕ τη Γενική Γραμματεία με οικονομική, διοικητική και επιχειρησιακή αυτοτέλεια, που θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα και με την  81 ΔΣΕ και θα εκπονεί το επιχειρησιακό της έργο μέσω της κοινωνικής λογοδοσίας.

Αλλά να υπενθυμίσουμε και πάλι ότι αυτό που χρειάζεται η Επιθεώρηση Εργασίας δεν είναι ακόμη ένας πειραματισμός αλλά πολιτική βούληση, επαρκή προσωπικό- επιθεωρητές- πόρους και κίνητρα…

Τον αγώνα για την πραγματική αναβάθμιση τόσο του Σ.ΕΠ.Ε. όσο και του Υπουργείου Εργασίας ώστε να στέκονται στο πλευρό του κόσμου της εργασίας, θα τον δώσουμε ενωμένοι οι εργαζόμενοι, κόντρα στις όποιες  ηγεσίες.

Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να λάβουν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα στις 10 Ιουνίου 2021 και στην προσυγκέντρωση στην είσοδο του Υπουργείου Εργασίας στις10:30π.μ., για να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο

Η αξιοπρέπεια στην εργασία πρέπει να είναι και είναι ύψιστος στόχος μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: