1 Ιουν 2021

Υποκρισία κι ευελιξία

 

Αποτελεί πρόκληση η κυβέρνηση της ΝΔ να χαρακτηρίζει ως φιλεργατικό το νομοσχέδιο με το οποίο εισηγείται σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά κεκτημένα! 

 

Με τον ντροπιαστικό τίτλο «Για την προστασία της εργασίας» και ικανοποιώντας πάγια αιτήματα του ΣΕΒ, φέρνει την κατάργηση του οκταώρου, τις απλήρωτες ή χαμηλά αμειβόμενες υπερωρίες, την απελευθέρωση των απολύσεων, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ποινικοποιώντας παράλληλα τη συνδικαλιστική δράση και καταργώντας το δικαίωμα στην απεργία.

 

Ένα περιβάλλον που δύσκολα θα το χαρακτήριζε κανείς friendly user προς τον εργαζόμενο! Και μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει το Σ.ΕΠ.Ε… που καταργείται. Το ίδιο το Σ.ΕΠ.Ε. που η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ, απροειδοποίητα και για το «καλό μας» είχε υποβαθμίσει τον Αύγουστο του 2019 σε Γενική Διεύθυνση.

 

Το Σ.ΕΠ.Ε αποκόπτεται από το Υπουργείο Εργασίας απλά και μόνο επειδή ο Υπουργός θέλει να απεμπολήσει τις πολιτικές του ευθύνες για τις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας που διαμορφώνει το ξήλωμα της εργατικής νομοθεσίας που ολοκληρώνεται με αυτό το ίδιο νομοσχέδιο. Και η υποβάθμιση του Υπ. Εργασίας έρχεται ως φυσικό επακόλουθο των πολιτικών που υποβαθμίζουν την ίδια την εργασία.  

 

Η μετατροπή του Σ.ΕΠ.Ε σε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή είναι λοιπόν η συνέχεια μιας πλήρους υποβάθμισης του ελεγκτικού, συμβουλευτικού, ενημερωτικού και συμφιλιωτικού έργου του ΣΕΠΕ.  Και δυστυχώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός εργασιακού νομοσχεδίου που απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις!

 

Δίνοντας υπερεξουσίες σε ένα Διοικητή που θα κάνει τα πάντα (ράβε, ξήλωνε, δουλειά να μη του λείπει),  χωρίς να προβλέπονται ρητώς περιφερειακές δομές σε όλη τη χώρα και με μοναδική ανεξαρτησία αυτή του Διοικητή, το ΣΕΠΕ χάνει τον κοινωνικό του χαρακτήρα καθώς αποκόπτεται από τον ουσιαστικό του ρόλο που είναι η εφαρμογή της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.

 

Τα έχουμε ξαναπεί, η σιωπή είναι συνενοχή! Οφείλουμε να τα ξαναπούμε: Απαιτούμε το έργο μας να έχει αποτέλεσμα και οι κόποι μας να πάψουν να αποτελούν στατιστικά στοιχεία για μοναδικούς λόγους προβολής και επικοινωνίας!

 

Το Σ.ΕΠ.Ε για να αναβαθμιστεί απαιτείται σχέδιο και όραμα! Είναι προφανές από το νομοσχέδιο αυτό ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τίποτα από αυτά. Τους δηλώνουμε, λοιπόν, ότι η νέα αυτή «αναβάθμιση» κρίνεται ανεπιθύμητη και τους καλούμε να την πάρουν πίσω!

 

Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους ώστε να πούμε ένα βροντερό όχι στα σχέδια αυτής της κυβέρνησης να διαλύσει το εργατικό και το συλλογικό δίκαιο και να υποβαθμίσει το Σ.ΕΠ.Ε. και το Υπουργείο Εργασίας.

 

Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν δυναμικά σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις μαζί με τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 

Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην 24ώρη απεργία που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας (Ο.Σ.ΥΠ.Ε.) στις 02 Ιουνίου 2021 αλλά και

Στην 24ώρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια: