13 Ιαν 2022

Περί ανεξαρτησίας των ανεξάρτητων αρχών

Στη βουλή ξεκινά σήμερα η συζήτηση για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού ..... μιας ανεξάρτητης αρχής με τον πολύ ωραίο τίτλο "Εκσυγχρονισμός του δικαίου ανταγωνισμού για την ψηφιακή εποχή - Τροποποίηση του ν. 3959/2011 και ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 για την παροχή αρμοδιοτήτων στις αρχές ανταγωνισμού των κρατών μελών ώστε να επιβάλλουν αποτελεσματικότερα τους κανόνες και για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς. "

Αυτό το νομοσχέδιο έχει πολλές ομορφιές .... που κάνουν την ανεξαρτησία της αρχής όνειρο απατηλό 

Στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται πχ

  • Οι θέσεις των Γενικών διευθυντών, Διευθυντών και προϊσταμένων τμημάτων μπορούν να καλύπτονται και από ιδιώτες!!. Μάλιστα, οι αποδοχές τους θα προβλέπονται απο ΚΥΑ!!! 

  • Οι επί θητεία (ιδιώτες) σε θέσεις ευθύνης  μπορούν μετά από 6 μήνες (μόνο!!) από την αποχώρησή τους να αναλάβουν υποθέσεις ανταγωνισμού, ενώ όσοι από το προσωπικό της υπηρεσίας αποχωρήσουν από αυτήν μπορούν μετά από 1 χρόνο. Βεβαίως ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Αρχής θα μπορούν να χειριστούν υποθέσεις ανταγωνισμού αμέσως (!!!) μετά την αποχώρησή τους από τη θέση.

  • Ο Πρόεδρος της Αρχής θα είναι ταυτόχρονα Πρόεδρος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, του Πειθαρχικού και της Ειδικής επιτροπής Αξιολόγησης  των υπαλλήλων. 
  •  Εισάγει πειθαρχική διαδικασία για την παύση των προϊσταμένων από την Ολομέλεια της ΕΑ κατά παρέκκλιση κάθε άλλης κείμενης διαδικασίας και ειδικότερα χωρίς την τήρηση των σχετικών αρχών του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.

 

Τελικά για αυτήν την κυβέρνηση εκσυγχρονισμός σημαίνει απλά η τοποθέτηση  ιδιωτών σε θέσεις ευθύνης .... τόσο απλό τόσο βολικό .... 

Δείτε εδώ το νομοσχέδιο 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: