Διαβάζουμε διάφορα για περικοπές επιδομάτων για σταμάτημα της πληρωμής των εξόδων κίνησης κλπ. Βέβαια όλα αυτά είναι προς το παρών εξαγγελίες ….. λόγια. Δεν υπάρχει κάποιο νομοθέτημα σχετικό ώστε όλοι να ξέρουμε το τι πρόκειται να γίνει. Όλοι ξέρουμε – φοβόμαστε όμως ότι και η πράξη δεν είναι μακριά.
Όμως δεν θα κλάψουμε, θα διεκδικήσουμε…. Ήδη η ΑΔΕΔΥ και οι εφοριακοί έχουν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 10 και 17 Φεβρουαρίου. Ας μπούμε κ εμείς στο χορό της διεκδίκησης. Μόνο με τον τρόπο αυτό έχουμε ελπίδα.
Όλοι μας ξέρουμε ότι εμείς σαν επιθεωρητές παίρνουμε από τα μικρότερα επιδόματα. Τα διεκδικήσαμε δυναμικά αγωνιστήκαμε για την θεσμοθέτησή τους την και δεν έχουμε κλείσει ακόμα ένα χρόνο από την πρώτη ημερομηνία καταβολής τους. Αλλά και τα μικρά κόβονται και αυτά που για άλλους μπορεί να είναι και λίγα θα λείψουν από τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό.
Καλά εννοείται ότι η ΑΠ που πρωτοστάτησε και στην διεκδίκηση των επιδομάτων είναι καθέτως αντίθετη με τη διακοπή καταβολής τους. Όταν κάποτε μιλούσαμε για, γράφαμε για, διεκδικούσαμε ελεγκτικό επίδομα κάποιοι γελούσαν. Θεωρούσαν το «ελεγκτικό επίδομα» το πιο σύντομο ανέκδοτο του ΣΕΠΕ. Ε τώρα δεν το χαρίζουμε ……… Ελπίζω όλοι να έχουμε πάρει το μάθημά μας από τις τελευταίες κινητοποιήσεις.
27 Ιαν 2010
24 Ιαν 2010
σελίδα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης
Ξεκίνησε την λειτουργία της η σελίδα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης ……… (σχετικό λινκ θα βρείτε στην αριστερή μπάρα αυτού του μπλογκ). Την κατασκευή της σελίδας αυτής χρηματοδότησε ο σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας. Ακόμα φαίνεται να είναι σε φάση πειραματικής λειτουργίας μια και τα περισσότερα λινκ δεν οδηγούν πουθενά. Σε πλήρη λειτουργία θα είναι από τα μέσα Φεβρουαρίου Σύμφωνα με τους κατασκευαστές της.
Εμείς σαν παλιοί ( λειτουργούμε αυτό το μπλογκ ήδη από το 2006) να τους ευχηθούμε καλή δύναμη και καλή επιτυχία σ’ αυτήν τους την προσπάθεια. Το διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό βήμα διαλόγου. Θα ήμαστε λοιπόν εδώ για να συμβάλουμε σ αυτή την προσπάθεια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Θα τα πούμε στο νετ λοιπόν!!!!!!!!!!!
Κάλιο αργά παρά ποτέ!!
Την Παρασκευή έγινε η Κοπή της πίτας του ΣΕΠΕ στη Δραγατσανίου
Στα γραφεία της Κεντρικής Υπηρεσίας του Σ.ΕΠ.Ε., την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010, έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Πολλοί πέρασαν από κει για ένα μεζέ και μια ευχή….. όπως ο Υπουργός Εργασίας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρησης Κοινωνικών και Άλλων Πόρων, κ. Θεόδωρος Τσέκος, οι τέως Ειδικοί Γραμματείς του Σ.ΕΠ.Ε. κα Αρετή Καφετζοπούλου και κ. Χρήστος Κουρούσης εκπρόσωποι των πολιτικών παρατάξεων Διευθυντές Προιστάμενοι του ΣΕΠΕ κλπ.
ΥΓ: 1. Δεν βρήκαμε το φλουρί εμείς
2. Από ότι μάθαμε ο μπουφές ήταν μια ευγενική χορηγία του συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας.
Πολλοί πέρασαν από κει για ένα μεζέ και μια ευχή….. όπως ο Υπουργός Εργασίας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρησης Κοινωνικών και Άλλων Πόρων, κ. Θεόδωρος Τσέκος, οι τέως Ειδικοί Γραμματείς του Σ.ΕΠ.Ε. κα Αρετή Καφετζοπούλου και κ. Χρήστος Κουρούσης εκπρόσωποι των πολιτικών παρατάξεων Διευθυντές Προιστάμενοι του ΣΕΠΕ κλπ.
ΥΓ: 1. Δεν βρήκαμε το φλουρί εμείς
2. Από ότι μάθαμε ο μπουφές ήταν μια ευγενική χορηγία του συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας.
22 Ιαν 2010
Κρυφά χρέη και ελλείμματα πίσω από το χάος των στατιστικών στοιχείων
Εκθεση - σοκ της ανεξάρτητης επιτροπής
για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών μεγεθών
Tις αθέατες πλευρές ενός, μη καταγεγραμμένου στα επίσημα στοιχεία και ανυπολόγιστου σε ύψος, δημοσίου χρέους εντόπισαν οι έξι εμπειρογνώμονες της επιτροπής για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων, που συστάθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο τη διερεύνηση των αιτιών για τα αναξιόπιστα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας.
Στην πολυσέλιδη έκθεση της Επιτροπής* που έχει στα χέρια του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου καταγράφονται λεπτομερώς όλες οι στρεβλώσεις και παρανοήσεις του συστήματος συλλογής και παρακολούθησης στοιχείων. Ομως, τα στοιχεία εκείνα που μπορεί να οδηγήσουν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για μια έκθεση - καταπέλτη για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας είναι αυτά που αφορούν στον τρόπο καταγραφής ή μη καταγραφής του δημοσίου χρέους. Ορισμένες από τις παρατηρήσεις των εμπειρογνωμόνων σε αυτό το θέμα είναι οι εξής:
1. Το χρέος, όπως καταγράφεται σήμερα, είναι μειωμένο από διάφορες «συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίου» ή «συναλλάγματος», δηλαδή τα swaps. Μία από τις «συμφωνίες» αυτές είναι αυτή με την Εθνική Τράπεζα, όπου ουσιαστικά το Δημόσιο «οφείλει» στην Εθνική περίπου 5,5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν καταγράφονται στο υπόλοιπο του χρέους. Η συμφωνία αυτή είχε γίνει αρχικά με την GoldmaSachs και στη συνέχεια η Εθνική υπεισήλθε στη θέση της GoldmaSachs. Το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ θα εξοφληθεί σε 30 χρόνια, καθώς το Δημόσιο θα πληρώνει πολύ μεγαλύτερους τόκους στην Εθνική απ' ό, τι η Εθνική στο Δημόσιο. Δηλαδή, η «εξόφληση» του χρέους θα συντελείται με την καταβολή αυξημένων «τόκων» και όχι χρεολυσίων.
2. Δεν περιλαμβάνει επίσης τις «πιστώσεις προμηθευτών». Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών δεν προβλέπει κάτι τέτοιο επειδή οι οφειλές του Δημοσίου πρέπει να εξοφλούνται το αργότερο εντός 60 ημερών. Στην Ελλάδα, όμως, δεν τηρείται ο κανονισμός για την έγκαιρη εξόφληση, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρέη δισεκατομμυρίων, τα οποία αργότερα οδηγούν σε αναθεώρηση του ελλείμματος και του χρέους. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή των δημοσίων νοσοκομείων, τα οποία έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2009 χρωστούσαν στους προμηθευτές τους (για την περίοδο 2005 - Σεπτεμβρίου 2009) 6,3 δισ. ευρώ. Η πρόσφατη καταγραφή αυτών των υποχρεώσεων (21 Οκτωβρίου 2009) οδήγησε στην αύξηση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης για τα έτη 2008 και 2009 και θα προκαλέσει αντίστοιχη αύξηση του χρέους. Πέραν των χρεών των νοσοκομείων, εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμη ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Δημοσίου, ύψους 6,0 δισ. ευρώ περίπου. Οταν εξοφληθούν αυτές οι υποχρεώσεις (ή καταχωρισθούν στα επίσημα στοιχεία), τότε το δημόσιο χρέος θα αναθεωρηθεί προς τα άνω.
3. Το υπόλοιπο του χρέους δεν περιλαμβάνει επίσης τον δανεισμό διαφόρων δημοσίων φορέων, ο οποίος έχει πραγματοποιηθεί με την εγγύηση του Δημοσίου. Το εγγυημένο από το Δημόσιο χρέος έφθασε στο τέλος του 2009 τα 26,2 δισ. ευρώ (ή 10,9% του ΑΕΠ), από 6,2% του ΑΕΠ το 2002. Το 40% περίπου αυτού του χρέους το οφείλει ο ΟΣΕ και δεν είναι σε θέση να το αποπληρώσει. Σημαντικές είναι επίσης και οι υποχρεώσεις των ΕΛΓΑ.
4. Η παραπάνω εξέλιξη οφείλεται στην εξής πρακτική. Πολλές φορές, για να μην αυξηθούν το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το χρέος, διάφοροι δημόσιοι φορείς εξωθούνται σε τραπεζικό δανεισμό με την εγγύηση του Δημοσίου (που δεν καταγράφεται ως χρέος), συνήθως με μεγαλύτερο επιτόκιο απ' ό, τι εάν δανειζόταν απ' ευθείας το Δημόσιο και στη συνέχεια επιχορηγούσε αυτούς τους φορείς. Με τον τρόπο αυτό, σημαντικές υποχρεώσεις του Δημοσίου παραμένουν διάχυτες στο τραπεζικό σύστημα για μερικά έτη, χωρίς να εμφανίζονται στο χρέος. Οταν οι υποχρεώσεις αυτές αναληφθούν επίσημα από το Δημόσιο, προκαλείται αιφνίδια αύξηση του χρέους.
5. Στο μέλλον, πολύ σημαντικές αναθεωρήσεις του ύψους του χρέους είναι δυνατόν να προέλθουν από τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή δημοσίων έργων. Κατά τη διάρκεια του 2008 και του 2009 υπογράφτηκαν πολλές τέτοιες συμβάσεις. Προς το παρόν, κανένα από αυτά τα έργα δεν έχει ταξινομηθεί ως δημόσια επένδυση και δεν έχει επιβαρύνει το έλλειμμα ή το χρέος της γενικής κυβέρνησης. Για να ταξινομηθούν, όμως, οι επενδύσεις αυτές ως ιδιωτικές θα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια που έχει θέσει η Eurostat. Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότερες συμπράξεις που έχουν υπογραφεί έως τώρα δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια και τελικά θα επιβαρύνουν το χρέος, όταν αξιολογηθούν από την Eurostat.
Η επιτροπή κάνει λόγο για «διακίνηση στοιχείων ατύπως και ανεύθυνα», εντοπίζει «μεγάλη καθυστέρηση (2 έως 4 χρόνια) στη δημοσιοποίηση των απολογιστικών στοιχείων (για δήμους και κοινότητες), υπενθυμίζει ότι «το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα των νοσοκομείων ακόμη σχεδιάζεται», για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως «οι διοικητικές πηγές δεν προσφέρουν πληροφόρηση που να καθίσταται άμεσα αξιοποιήσιμη για την κατάρτιση των εθνικών λογαριασμών της χώρας και ειδικότερα για τον υπολογισμό χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών λογαριασμών των φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνησης». Αλλά και η συλλογή των στοιχείων από την ΕΣΥΕ (ακόμη γίνεται σε έντυπη μορφή (!), η διακίνηση ερωτηματολογίων με τους φορείς, εμφανίζει σοβαρά προβλήματα. «Για παράδειγμα, τα τελευταία στοιχεία για τους δήμους και τις κοινότητες, με βάση αυτήν την πηγή, αφορούν το 2006 και έγιναν διαθέσιμα τον Σεπτέμβριο του 2009». Η παρουσίαση ισολογισμών από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης δεν έχει προχωρήσει και μόλις το 2007, η διοίκηση του ΙΚΑ, για πρώτη φορά μετά πάρα πολλά χρόνια, παρέδωσε στο Δ. Σ. τους ισολογισμούς των ετών 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 και 2005.
*Η επιτροπή συστάθηκε στις 30.10.09 με εντολή του υπουργού Οικονομικών και αποτελείται από τους εξής: Β. Μανεσιώτη, διευθυντή - σύμβουλο Διοίκησης της Τραπέζης της Ελλάδος, Στ. Μπαλφούσια, ερευνήτρια του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), Τ. Πολίτη, γενικό διευθυντή του (ΙΟΒΕ), Σ. Ρομπόλη, επιστημονικό διευθυντή του INE της ΓΣΕΕ, Γ. Συμιγιάννη, διευθυντή - σύμβουλο Διοίκησης της Τραπέζης της Ελλάδος, Γκ. Χαρδούβελη, καθηγητή, πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της EET.
ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ
για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών μεγεθών
Tις αθέατες πλευρές ενός, μη καταγεγραμμένου στα επίσημα στοιχεία και ανυπολόγιστου σε ύψος, δημοσίου χρέους εντόπισαν οι έξι εμπειρογνώμονες της επιτροπής για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων, που συστάθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο τη διερεύνηση των αιτιών για τα αναξιόπιστα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας.
Στην πολυσέλιδη έκθεση της Επιτροπής* που έχει στα χέρια του ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου καταγράφονται λεπτομερώς όλες οι στρεβλώσεις και παρανοήσεις του συστήματος συλλογής και παρακολούθησης στοιχείων. Ομως, τα στοιχεία εκείνα που μπορεί να οδηγήσουν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για μια έκθεση - καταπέλτη για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας είναι αυτά που αφορούν στον τρόπο καταγραφής ή μη καταγραφής του δημοσίου χρέους. Ορισμένες από τις παρατηρήσεις των εμπειρογνωμόνων σε αυτό το θέμα είναι οι εξής:
1. Το χρέος, όπως καταγράφεται σήμερα, είναι μειωμένο από διάφορες «συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίου» ή «συναλλάγματος», δηλαδή τα swaps. Μία από τις «συμφωνίες» αυτές είναι αυτή με την Εθνική Τράπεζα, όπου ουσιαστικά το Δημόσιο «οφείλει» στην Εθνική περίπου 5,5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν καταγράφονται στο υπόλοιπο του χρέους. Η συμφωνία αυτή είχε γίνει αρχικά με την GoldmaSachs και στη συνέχεια η Εθνική υπεισήλθε στη θέση της GoldmaSachs. Το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ θα εξοφληθεί σε 30 χρόνια, καθώς το Δημόσιο θα πληρώνει πολύ μεγαλύτερους τόκους στην Εθνική απ' ό, τι η Εθνική στο Δημόσιο. Δηλαδή, η «εξόφληση» του χρέους θα συντελείται με την καταβολή αυξημένων «τόκων» και όχι χρεολυσίων.
2. Δεν περιλαμβάνει επίσης τις «πιστώσεις προμηθευτών». Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών δεν προβλέπει κάτι τέτοιο επειδή οι οφειλές του Δημοσίου πρέπει να εξοφλούνται το αργότερο εντός 60 ημερών. Στην Ελλάδα, όμως, δεν τηρείται ο κανονισμός για την έγκαιρη εξόφληση, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρέη δισεκατομμυρίων, τα οποία αργότερα οδηγούν σε αναθεώρηση του ελλείμματος και του χρέους. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή των δημοσίων νοσοκομείων, τα οποία έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2009 χρωστούσαν στους προμηθευτές τους (για την περίοδο 2005 - Σεπτεμβρίου 2009) 6,3 δισ. ευρώ. Η πρόσφατη καταγραφή αυτών των υποχρεώσεων (21 Οκτωβρίου 2009) οδήγησε στην αύξηση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης για τα έτη 2008 και 2009 και θα προκαλέσει αντίστοιχη αύξηση του χρέους. Πέραν των χρεών των νοσοκομείων, εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμη ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Δημοσίου, ύψους 6,0 δισ. ευρώ περίπου. Οταν εξοφληθούν αυτές οι υποχρεώσεις (ή καταχωρισθούν στα επίσημα στοιχεία), τότε το δημόσιο χρέος θα αναθεωρηθεί προς τα άνω.
3. Το υπόλοιπο του χρέους δεν περιλαμβάνει επίσης τον δανεισμό διαφόρων δημοσίων φορέων, ο οποίος έχει πραγματοποιηθεί με την εγγύηση του Δημοσίου. Το εγγυημένο από το Δημόσιο χρέος έφθασε στο τέλος του 2009 τα 26,2 δισ. ευρώ (ή 10,9% του ΑΕΠ), από 6,2% του ΑΕΠ το 2002. Το 40% περίπου αυτού του χρέους το οφείλει ο ΟΣΕ και δεν είναι σε θέση να το αποπληρώσει. Σημαντικές είναι επίσης και οι υποχρεώσεις των ΕΛΓΑ.
4. Η παραπάνω εξέλιξη οφείλεται στην εξής πρακτική. Πολλές φορές, για να μην αυξηθούν το έλλειμμα του προϋπολογισμού και το χρέος, διάφοροι δημόσιοι φορείς εξωθούνται σε τραπεζικό δανεισμό με την εγγύηση του Δημοσίου (που δεν καταγράφεται ως χρέος), συνήθως με μεγαλύτερο επιτόκιο απ' ό, τι εάν δανειζόταν απ' ευθείας το Δημόσιο και στη συνέχεια επιχορηγούσε αυτούς τους φορείς. Με τον τρόπο αυτό, σημαντικές υποχρεώσεις του Δημοσίου παραμένουν διάχυτες στο τραπεζικό σύστημα για μερικά έτη, χωρίς να εμφανίζονται στο χρέος. Οταν οι υποχρεώσεις αυτές αναληφθούν επίσημα από το Δημόσιο, προκαλείται αιφνίδια αύξηση του χρέους.
5. Στο μέλλον, πολύ σημαντικές αναθεωρήσεις του ύψους του χρέους είναι δυνατόν να προέλθουν από τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή δημοσίων έργων. Κατά τη διάρκεια του 2008 και του 2009 υπογράφτηκαν πολλές τέτοιες συμβάσεις. Προς το παρόν, κανένα από αυτά τα έργα δεν έχει ταξινομηθεί ως δημόσια επένδυση και δεν έχει επιβαρύνει το έλλειμμα ή το χρέος της γενικής κυβέρνησης. Για να ταξινομηθούν, όμως, οι επενδύσεις αυτές ως ιδιωτικές θα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια που έχει θέσει η Eurostat. Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότερες συμπράξεις που έχουν υπογραφεί έως τώρα δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια και τελικά θα επιβαρύνουν το χρέος, όταν αξιολογηθούν από την Eurostat.
Η επιτροπή κάνει λόγο για «διακίνηση στοιχείων ατύπως και ανεύθυνα», εντοπίζει «μεγάλη καθυστέρηση (2 έως 4 χρόνια) στη δημοσιοποίηση των απολογιστικών στοιχείων (για δήμους και κοινότητες), υπενθυμίζει ότι «το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα των νοσοκομείων ακόμη σχεδιάζεται», για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως «οι διοικητικές πηγές δεν προσφέρουν πληροφόρηση που να καθίσταται άμεσα αξιοποιήσιμη για την κατάρτιση των εθνικών λογαριασμών της χώρας και ειδικότερα για τον υπολογισμό χρηματοοικονομικών και μη χρηματοοικονομικών λογαριασμών των φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνησης». Αλλά και η συλλογή των στοιχείων από την ΕΣΥΕ (ακόμη γίνεται σε έντυπη μορφή (!), η διακίνηση ερωτηματολογίων με τους φορείς, εμφανίζει σοβαρά προβλήματα. «Για παράδειγμα, τα τελευταία στοιχεία για τους δήμους και τις κοινότητες, με βάση αυτήν την πηγή, αφορούν το 2006 και έγιναν διαθέσιμα τον Σεπτέμβριο του 2009». Η παρουσίαση ισολογισμών από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης δεν έχει προχωρήσει και μόλις το 2007, η διοίκηση του ΙΚΑ, για πρώτη φορά μετά πάρα πολλά χρόνια, παρέδωσε στο Δ. Σ. τους ισολογισμούς των ετών 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 και 2005.
*Η επιτροπή συστάθηκε στις 30.10.09 με εντολή του υπουργού Οικονομικών και αποτελείται από τους εξής: Β. Μανεσιώτη, διευθυντή - σύμβουλο Διοίκησης της Τραπέζης της Ελλάδος, Στ. Μπαλφούσια, ερευνήτρια του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), Τ. Πολίτη, γενικό διευθυντή του (ΙΟΒΕ), Σ. Ρομπόλη, επιστημονικό διευθυντή του INE της ΓΣΕΕ, Γ. Συμιγιάννη, διευθυντή - σύμβουλο Διοίκησης της Τραπέζης της Ελλάδος, Γκ. Χαρδούβελη, καθηγητή, πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της EET.
ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ
Ιστορικό
Αυτή τη βδομάδα είχαμε μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη, την απάντηση του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ σε δημοσίευμα μας σχετικά με την διεξαγωγή έρευνας στους επιθεωρητές εργασίας καθώς και την αποστολή των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από το ερωτηματολόγιο αυτό.
Καλά εννοείται ότι απαντήσαμε στο μειλ του Ειδικού σχετικά άμεσα ….
Οπότε δείτε τα ίδια τα ανωτέρω αναφερόμενα σχετικά (τι διαβαιβάζω με τη μια ...τσ τύφλα να έχουν τα fax του ΣΕΠΕ) κάνοντας κλικ στις αντίστοιχες λέξεις.
ΥΓ: Το ΑΣΕ το είδατε όλοι φαντάζομαι ε δεν περνάνε απαρατηρητα αυτά ....
Καλά εννοείται ότι απαντήσαμε στο μειλ του Ειδικού σχετικά άμεσα ….
Οπότε δείτε τα ίδια τα ανωτέρω αναφερόμενα σχετικά (τι διαβαιβάζω με τη μια ...τσ τύφλα να έχουν τα fax του ΣΕΠΕ) κάνοντας κλικ στις αντίστοιχες λέξεις.
ΥΓ: Το ΑΣΕ το είδατε όλοι φαντάζομαι ε δεν περνάνε απαρατηρητα αυτά ....
Απάντηση στην Επιστολή του ειδικού
Κύριε ειδικέ,
η Αυτόνομη Πρωτοβουλία σας ευχαριστεί για την επιστολή σας καθώς και για την αποστολή των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου, τα οποία και θα δημοσιεύσουμε άμεσα στο blog μας, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι, και όσοι άλλοι ενδιαφερόμενοι, για τις απαντήσεις των υπαλλήλων που συμμετείχαν στην όλη διαδικασία. Είναι αλήθεια ότι στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει παρόμοια ανταπόκριση οπότε, ακολουθώντας τη συμβουλή σας, θα είμαστε όσο πιο ήρεμοι μπορούμε.
Χαιρόμαστε που ενημερώνεστε από το blog που διατηρεί η Αυτόνομη Πρωτοβουλία εδώ και τρία περίπου χρόνια, καθώς μέσω αυτού θα σας δοθεί η ευκαιρία να διαβάσετε κάποιες «διαφορετικές» απόψεις και σκέψεις συναδέλφων, οι οποίες σίγουρα δεν θα έφταναν σε σας αν η επικοινωνία με τους υπαλλήλους γινόταν αποκλειστικά και μόνο μέσα από ερωτηματολόγια - στα οποία ουσιαστικά αυτός που τα συμπληρώνει απαντάει σε προκαθορισμένα ερωτήματα, χωρίς να εκφράζει απόψεις που δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτά. Οπότε πολύ σοφά πράττετε και λαμβάνετε υπόψη και αυτόν τον τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας, παρόλο που δεν φαίνεται να τον εκτιμάτε τόσο πολύ, αν συμπεράναμε σωστά από το ύφος της επιστολής σας.
Ωστόσο θα θέλαμε να διευκρινίσουμε δυο-τρία πράγματα προκειμένου να εκλείψει κάθε εσφαλμένη εντύπωση είτε περί ανωνυμίας είτε περί ευθύνης της Α.Π. για όποια σχόλια, δεδομένου ότι απευθύνεστε σε μας για τα σχόλια αυτά.
Η Α.Π., όπως μάλλον γνωρίζετε, είναι μια συνδικαλιστική οργάνωση η οποία εκπροσωπεί υπαλλήλους στο Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας. Στα πλαίσια μιας ευρύτερης δημοκρατικής αντίληψης περί ενίσχυσης των συμμετοχικών διαδικασιών και του ανοιχτού διαλόγου, δημιούργησε το συγκεκριμένο blog προκειμένου να αποτελέσει μέσο έκφρασης και αμφίδρομης επικοινωνίας των συναδέλφων, με αφορμή θέματα που επιλέγονται ή κείμενα που συντάσσονται από τους εκπρόσωπους της Α.Π., οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι του διαδικτυακού αυτού χώρου. Τα βασικά κείμενα, το περιεχόμενο των οποίων σχολιάζουν οι επισκέπτες του blog, εκφράζουν λοιπόν απόψεις και σκέψεις των εκπροσώπων της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας.
Δεδομένου του γεγονότος ότι η Α.Π. στις τελευταίες εκλογές εκπροσωπήθηκε επίσημα από οχτώ υπαλλήλους του Σ.ΕΠ.Ε., τα ονόματα των οποίων είναι γνωστά στην πλειοψηφία των συναδέλφων, δεν θα ήταν δύσκολο σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να μάθει τα ονόματά μας, ώστε να καταλάβει ποιών απόψεις εκφράζουν τα εν λόγω κείμενα. Οι εκπρόσωποι της Α.Π. τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο έχουμε το θάρρος της άποψής μας και δεν θα θέλαμε σε κανέναν, όσο κακά πληροφορημένος και αν είναι, να δημιουργηθεί η εντύπωση περί δήθεν ανάρτησης ανώνυμων δημοσιευμάτων.
Είναι αυτονόητο βέβαια πως όποια σχόλια γίνονται πάνω στα δημοσιεύματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν απόψεις κανενός άλλου πέραν του ανώνυμου ή επώνυμου (σπάνια) συντάκτη τους. Η Α.Π. σε καμία περίπτωση δεν θα λογόκρινε συναδέλφους που θα ήθελαν να εκφράσουν οποιαδήποτε άποψη, όσο ακραία και αν φαίνεται σε ορισμένους, ή ένσταση πάνω σε θέματα που αφορούν όλους μας. Ακόμα και σε αυτό το θέμα πάντως η Α.Π. έχει ξεκαθαρίσει σαφώς ότι σχόλια που προσβάλλουν άμεσα ή έμμεσα συγκεκριμένα πρόσωπα θα αφαιρούνται.
Σε αυτά τα πλαίσια επομένως μάλλον περιττή φαντάζει η χορήγηση άδειας από οποιονδήποτε από εμάς για να συνεχίσουν το σχολιασμό όσοι συνάδελφοι διαθέτουν τον ελεύθερο χρόνο να το κάνουν.
Ελπίζουμε να διευκρινίστηκαν ορισμένα επίμαχα θέματα όσον αφορά στο blog της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας.
Εννοείται ότι είμαστε πάντα διαθέσιμοι και θα χαρούμε πολύ για οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία ώστε να δημοσιεύονται άμεσα θέματα που αφορούν γενικότερα την υπηρεσία μας (με τη δυνατότητα σχόλιων και δημόσιας κριτικής πάντοτε).
Χαιρόμαστε που ενημερώνεστε από το blog που διατηρεί η Αυτόνομη Πρωτοβουλία εδώ και τρία περίπου χρόνια, καθώς μέσω αυτού θα σας δοθεί η ευκαιρία να διαβάσετε κάποιες «διαφορετικές» απόψεις και σκέψεις συναδέλφων, οι οποίες σίγουρα δεν θα έφταναν σε σας αν η επικοινωνία με τους υπαλλήλους γινόταν αποκλειστικά και μόνο μέσα από ερωτηματολόγια - στα οποία ουσιαστικά αυτός που τα συμπληρώνει απαντάει σε προκαθορισμένα ερωτήματα, χωρίς να εκφράζει απόψεις που δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτά. Οπότε πολύ σοφά πράττετε και λαμβάνετε υπόψη και αυτόν τον τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας, παρόλο που δεν φαίνεται να τον εκτιμάτε τόσο πολύ, αν συμπεράναμε σωστά από το ύφος της επιστολής σας.
Ωστόσο θα θέλαμε να διευκρινίσουμε δυο-τρία πράγματα προκειμένου να εκλείψει κάθε εσφαλμένη εντύπωση είτε περί ανωνυμίας είτε περί ευθύνης της Α.Π. για όποια σχόλια, δεδομένου ότι απευθύνεστε σε μας για τα σχόλια αυτά.
Η Α.Π., όπως μάλλον γνωρίζετε, είναι μια συνδικαλιστική οργάνωση η οποία εκπροσωπεί υπαλλήλους στο Δ.Σ. του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας. Στα πλαίσια μιας ευρύτερης δημοκρατικής αντίληψης περί ενίσχυσης των συμμετοχικών διαδικασιών και του ανοιχτού διαλόγου, δημιούργησε το συγκεκριμένο blog προκειμένου να αποτελέσει μέσο έκφρασης και αμφίδρομης επικοινωνίας των συναδέλφων, με αφορμή θέματα που επιλέγονται ή κείμενα που συντάσσονται από τους εκπρόσωπους της Α.Π., οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι του διαδικτυακού αυτού χώρου. Τα βασικά κείμενα, το περιεχόμενο των οποίων σχολιάζουν οι επισκέπτες του blog, εκφράζουν λοιπόν απόψεις και σκέψεις των εκπροσώπων της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας.
Δεδομένου του γεγονότος ότι η Α.Π. στις τελευταίες εκλογές εκπροσωπήθηκε επίσημα από οχτώ υπαλλήλους του Σ.ΕΠ.Ε., τα ονόματα των οποίων είναι γνωστά στην πλειοψηφία των συναδέλφων, δεν θα ήταν δύσκολο σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να μάθει τα ονόματά μας, ώστε να καταλάβει ποιών απόψεις εκφράζουν τα εν λόγω κείμενα. Οι εκπρόσωποι της Α.Π. τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο έχουμε το θάρρος της άποψής μας και δεν θα θέλαμε σε κανέναν, όσο κακά πληροφορημένος και αν είναι, να δημιουργηθεί η εντύπωση περί δήθεν ανάρτησης ανώνυμων δημοσιευμάτων.
Είναι αυτονόητο βέβαια πως όποια σχόλια γίνονται πάνω στα δημοσιεύματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν απόψεις κανενός άλλου πέραν του ανώνυμου ή επώνυμου (σπάνια) συντάκτη τους. Η Α.Π. σε καμία περίπτωση δεν θα λογόκρινε συναδέλφους που θα ήθελαν να εκφράσουν οποιαδήποτε άποψη, όσο ακραία και αν φαίνεται σε ορισμένους, ή ένσταση πάνω σε θέματα που αφορούν όλους μας. Ακόμα και σε αυτό το θέμα πάντως η Α.Π. έχει ξεκαθαρίσει σαφώς ότι σχόλια που προσβάλλουν άμεσα ή έμμεσα συγκεκριμένα πρόσωπα θα αφαιρούνται.
Σε αυτά τα πλαίσια επομένως μάλλον περιττή φαντάζει η χορήγηση άδειας από οποιονδήποτε από εμάς για να συνεχίσουν το σχολιασμό όσοι συνάδελφοι διαθέτουν τον ελεύθερο χρόνο να το κάνουν.
Ελπίζουμε να διευκρινίστηκαν ορισμένα επίμαχα θέματα όσον αφορά στο blog της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας.
Εννοείται ότι είμαστε πάντα διαθέσιμοι και θα χαρούμε πολύ για οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία ώστε να δημοσιεύονται άμεσα θέματα που αφορούν γενικότερα την υπηρεσία μας (με τη δυνατότητα σχόλιων και δημόσιας κριτικής πάντοτε).
15 Ιαν 2010
Βιάζεται κανείς;;;
Η επεξεργασία λύσεων αναμόρφωσης του ΣΕΠΕ θα έχει διάρκεια ένα χρόνο
Πηγή: Express.gr 15/01/10-10:10
EΩΣ το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι έτοιμο το πόρισμα της επιτροπής για τις εργασιακές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των προτάσεων για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Συγκεκριμένα, χθες η Επιτροπή, υπό τον καθηγητή Ιωάννη Κουκιάδη, συζήτησε μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αναβάθμιση του ΣΕΠΕ, εκτιμώντας ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την αξιολόγηση και διατύπωση του προβλήματος, αλλά και τον προσδιορισμό πιθανών λύσεων. Οι προτάσεις που συζητήθηκαν αφορούν την επίβλεψη, τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και την κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας.
Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τα μέλη της επιτροπής συζήτησαν για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, δηλαδή ενός μητρώου που θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία και θα χρησιμεύει για την έρευνα, ανακάλυψη και δίωξη των περιπτώσεων παράβασης της εργατικής νομοθεσίας και παράνομης απασχόλησης. Σκοπός της ηλεκτρονικής βάσης θα είναι ο καλύτερος έλεγχος της αγοράς εργασίας.
Ο πρόεδρος της επιτροπής, εμπειρογνωμόνων για τις εργασιακές σχέσεις, Ιωάννης Κουκιάδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι για την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ως προς τη μηχανοργάνωση και τη διασύνδεση με τα ασφαλιστικά ταμεία, θα χρειαστεί ένα έτος!
Πηγή: Express.gr 15/01/10-10:10
EΩΣ το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι έτοιμο το πόρισμα της επιτροπής για τις εργασιακές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των προτάσεων για την αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Συγκεκριμένα, χθες η Επιτροπή, υπό τον καθηγητή Ιωάννη Κουκιάδη, συζήτησε μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αναβάθμιση του ΣΕΠΕ, εκτιμώντας ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την αξιολόγηση και διατύπωση του προβλήματος, αλλά και τον προσδιορισμό πιθανών λύσεων. Οι προτάσεις που συζητήθηκαν αφορούν την επίβλεψη, τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και την κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας.
Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τα μέλη της επιτροπής συζήτησαν για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, δηλαδή ενός μητρώου που θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία και θα χρησιμεύει για την έρευνα, ανακάλυψη και δίωξη των περιπτώσεων παράβασης της εργατικής νομοθεσίας και παράνομης απασχόλησης. Σκοπός της ηλεκτρονικής βάσης θα είναι ο καλύτερος έλεγχος της αγοράς εργασίας.
Ο πρόεδρος της επιτροπής, εμπειρογνωμόνων για τις εργασιακές σχέσεις, Ιωάννης Κουκιάδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι για την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ως προς τη μηχανοργάνωση και τη διασύνδεση με τα ασφαλιστικά ταμεία, θα χρειαστεί ένα έτος!
14 Ιαν 2010
Σύσκεψη για την αναδιάρθρωση του Σ,ΕΠ,Ε
Την αναδιάρθρωση του σώματος επιθεωρητών εργασίας, που έχει αμεση σχέση με τους ελέγχους για την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας από τις επιχειρήσεις, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμονων. Στο μεταξύ, στις 21 Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί από τον υπουργό Εργασίας το πρόγραμμα ενίσχυσης των ανέργων. Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής, το κουπόνι που θα διατίθεται στους ανέργους θα είναι γύρω στα 60 με 65 ευρώ το μήνα και θα αφορά μειωμένα εισιτήρια και αγορές σε σούπερ-μάρκετ. Ο κ. Λοβέρδος προέβλεψε ακόμη ότι η ανεργία το 2010 ίσως φτάσει το ένα εκατομμύριο και πρόσθεσε ότι ποσοστιαία η ανεργία αγγίζει και ίσως ξεπεράσει το 18% ενώ ίσως φτάσει και σε ισπανικού τύπου επίπεδα δηλαδή 21%.
Στη σύσκεψη για την ενίσχυση του ΣΕΠΕ, τονίστηκε ότι τα κενά σε προσωπικό, θα καλυφθούν από μετατάξεις και θα ενισχυθούν με κοινοτικά κονδύλια, ενώ οι έλεγχοι θα βοηθήσουν και τις επιχειρήσεις, αφού χτυπώντας την αδήλωτη εργασία, σταματάει και ο αθέμιτος ανταγωνισμός, διότι ο εργοδότης που εφαρμόζει το νόμο έχει μεγαλύτερο μισθολογικό κόστος από αυτόν που χρησιμοποιεί παράνομα ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Πηγή http://www.ert.gr
12 Ιαν 2010
Λοβέρδος: Τα ταμεία του ΟΑΕΔ είναι άδεια
Μαθαίνουμε λοιπόν ότι:
"Φόβους για αδυναμία καταβολής των επιδομάτων του ΟΑΕΔ προς τους 260.000 επιδοτούμενους ανέργους προκάλεσε χθεσινή δήλωση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης στον σταθμό Real FM, o κ. Λοβέρδος δήλωσε για τον ΟΑΕΔ ότι «την Τετάρτη τελειώνει το ρευστό και από Πέμπτη υπάρχει πρόβλημα να δώσουμε το επίδομα ανεργίας. Τα ταμεία είναι άδεια κι όταν λέμε “είναι άδεια”, είναι άδεια, δεν υπάρχει σάλιο, πώς να σας το πω αλλιώς», είπε με έμφαση ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος.
«Καταναλώθηκαν τα πάντα την προηγούμενη περίοδο, την περίοδο που η διακυβέρνηση του τόπου δεν είχε συναίσθηση των δυσκολιών», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ποια είναι, όμως, η πραγματική εικόνα στον ΟΑΕΔ;
To βέβαιο είναι ότι τα ταμεία του ΟΑΕΔ έχουν έλλειμμα. Το θέμα είχε εντοπιστεί και καταγγελθεί και από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλο, ο οποίος εκτελούσε χρέη προέδρου. Στην ίδια εκτίμηση κατέληξε και ο νέος διοικητής κ. Ηλ. Κικήλιας αναλαμβάνοντας καθήκοντα. Αλλά όπως δήλωσε στην «Κ», τα επιδόματα θα καταβληθούν κανονικά και δεν τίθεται θέμα μη πληρωμής.
Πού βρίσκεται, λοιπόν, η αλήθεια και πού η υπερβολή;
Ο ΟΑΕΔ δεν έχει πλέον δικούς του πόρους, λόγω σπατάλης σε προγράμματα stage χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως τους κατάλληλους πόρους. Χρησιμοποιεί, όμως, τα αποθεματικά του ΛΑΕΚ, δηλαδή του «αυτόνομου» λογαριασμού εργοδοτών - εργαζομένων, που έπαψε να είναι αυτόνομος μετά τη συγχώνευσή του με τον ΟΑΕΔ πριν από ένα χρόνο και παρά τις αντιδράσεις των κοινωνικών εταίρων. Το πρόβλημα του Οργανισμού έγκειται στο ότι το 2009 κατέβαλε πάνω από 15 εκατ. ευρώ για προγράμματα stage στο Δημόσιο, ενώ μόνο για την υλοποίηση της ευνοϊκής για τις μητέρες ρύθμισης Πετραλιά χρειάζεται 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ταυτοχρόνως, για τη ρύθμιση των εργαζομένων της Ολυμπιακής πρέπει να δαπανήσει 360 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, έχει έσοδα από εισφορές. Μόνο που αυτές εισπράττονται από το ΙΚΑ, το οποίο καταβάλλει στον ΟΑΕΔ μόλις το 60%, με αποτέλεσμα το χρέος σωρευτικά να ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ.
Ολα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό πρόβλημα το οποίο αποτυπώνεται στο νέο έτος σε ένα έλλειμμα περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Ενδεχομένως οι χθεσινές δραματικές αναφορές του κ. Λοβέρδου προλειαίνουν το έδαφος για τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με τη διευθέτηση του ελλείμματος στον ΟΑΕΔ. Ως προς τη συγκυρία, όμως, οι αναφορές Λοβέρδου συμπίπτουν με τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής για το ασφαλιστικό, στην οποία αναμένεται να συζητηθούν αναλυτικά οι προτάσεις της κυβέρνησης για την επιβολή νέου φόρου.
Πηγή: Καθημερινή"
Ενδεχομένος λοιπόν
Πανί με πανί λοιπόν, και είναι και εντελώς μας εντελώς τυχαία η χρονική στιγμή που επιλέγει να το δημοσιοποιήσει.
Εγώ τώρα γιατί δεν το πιστεύω;
"Φόβους για αδυναμία καταβολής των επιδομάτων του ΟΑΕΔ προς τους 260.000 επιδοτούμενους ανέργους προκάλεσε χθεσινή δήλωση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης στον σταθμό Real FM, o κ. Λοβέρδος δήλωσε για τον ΟΑΕΔ ότι «την Τετάρτη τελειώνει το ρευστό και από Πέμπτη υπάρχει πρόβλημα να δώσουμε το επίδομα ανεργίας. Τα ταμεία είναι άδεια κι όταν λέμε “είναι άδεια”, είναι άδεια, δεν υπάρχει σάλιο, πώς να σας το πω αλλιώς», είπε με έμφαση ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος.
«Καταναλώθηκαν τα πάντα την προηγούμενη περίοδο, την περίοδο που η διακυβέρνηση του τόπου δεν είχε συναίσθηση των δυσκολιών», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ποια είναι, όμως, η πραγματική εικόνα στον ΟΑΕΔ;
To βέβαιο είναι ότι τα ταμεία του ΟΑΕΔ έχουν έλλειμμα. Το θέμα είχε εντοπιστεί και καταγγελθεί και από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλο, ο οποίος εκτελούσε χρέη προέδρου. Στην ίδια εκτίμηση κατέληξε και ο νέος διοικητής κ. Ηλ. Κικήλιας αναλαμβάνοντας καθήκοντα. Αλλά όπως δήλωσε στην «Κ», τα επιδόματα θα καταβληθούν κανονικά και δεν τίθεται θέμα μη πληρωμής.
Πού βρίσκεται, λοιπόν, η αλήθεια και πού η υπερβολή;
Ο ΟΑΕΔ δεν έχει πλέον δικούς του πόρους, λόγω σπατάλης σε προγράμματα stage χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως τους κατάλληλους πόρους. Χρησιμοποιεί, όμως, τα αποθεματικά του ΛΑΕΚ, δηλαδή του «αυτόνομου» λογαριασμού εργοδοτών - εργαζομένων, που έπαψε να είναι αυτόνομος μετά τη συγχώνευσή του με τον ΟΑΕΔ πριν από ένα χρόνο και παρά τις αντιδράσεις των κοινωνικών εταίρων. Το πρόβλημα του Οργανισμού έγκειται στο ότι το 2009 κατέβαλε πάνω από 15 εκατ. ευρώ για προγράμματα stage στο Δημόσιο, ενώ μόνο για την υλοποίηση της ευνοϊκής για τις μητέρες ρύθμισης Πετραλιά χρειάζεται 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ταυτοχρόνως, για τη ρύθμιση των εργαζομένων της Ολυμπιακής πρέπει να δαπανήσει 360 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, έχει έσοδα από εισφορές. Μόνο που αυτές εισπράττονται από το ΙΚΑ, το οποίο καταβάλλει στον ΟΑΕΔ μόλις το 60%, με αποτέλεσμα το χρέος σωρευτικά να ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ.
Ολα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό πρόβλημα το οποίο αποτυπώνεται στο νέο έτος σε ένα έλλειμμα περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Ενδεχομένως οι χθεσινές δραματικές αναφορές του κ. Λοβέρδου προλειαίνουν το έδαφος για τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με τη διευθέτηση του ελλείμματος στον ΟΑΕΔ. Ως προς τη συγκυρία, όμως, οι αναφορές Λοβέρδου συμπίπτουν με τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής για το ασφαλιστικό, στην οποία αναμένεται να συζητηθούν αναλυτικά οι προτάσεις της κυβέρνησης για την επιβολή νέου φόρου.
Πηγή: Καθημερινή"
Ενδεχομένος λοιπόν
Πανί με πανί λοιπόν, και είναι και εντελώς μας εντελώς τυχαία η χρονική στιγμή που επιλέγει να το δημοσιοποιήσει.
Εγώ τώρα γιατί δεν το πιστεύω;
Γιατί το μυαλό μου παει ...... αλλού
Ερωτήματα για το ερωτηματολόγιο
. Στις 04 του μήνα αυτού του πρώτου μήνα του χρόνου από το γραφείο του ειδικού γραμματέα εστάλει ένα ερωτηματολόγιο για να συμπληρωθεί από τους Υπαλλήλους του ΣΕΠΕ.
Το ερωτηματολόγιο απευθυνόταν τόσο στους Κοινωνικούς όσο και στους Υγειονομικούς Επιθεωρητές.
Καλά εκτός από ποικίλα ερωτηματικά για το τι μετράει τελικά αυτό το ερωτηματολόγιο έχω 2 ερωτήσεις παρατηρήσεις
1. Γιατί τόση βιασύνη; εστάλει στις Διευθύνσεις για να το διαβιβάσουν στα τοπικά τμήματα στις04 Ιανουαρίου και έπρεπε να επιστραφεί συμπληρωμένο στις 11. Εντωμεταξύ στις 06 ήταν αργία και στις 09-10 Σαββατοκύριακο.
2. Τα αποτελέσματα, τα όποια αποτελέσματα, ανάμεσα στα οποία και το ποσοστό συμμετοχής θα τα μάθουμε εμείς οι άμεσα ενδιαφερόμενοι; Οι υπάλληλοι δηλ. του ΣΕΠΕ;
Εμείς οι Αυτόνομη τα θέλουμε και τα περιμένουμε...
Ας μας σταλούν στο μειλ μας protoboulia@yahoo.com.
Το ερωτηματολόγιο απευθυνόταν τόσο στους Κοινωνικούς όσο και στους Υγειονομικούς Επιθεωρητές.
Καλά εκτός από ποικίλα ερωτηματικά για το τι μετράει τελικά αυτό το ερωτηματολόγιο έχω 2 ερωτήσεις παρατηρήσεις
1. Γιατί τόση βιασύνη; εστάλει στις Διευθύνσεις για να το διαβιβάσουν στα τοπικά τμήματα στις04 Ιανουαρίου και έπρεπε να επιστραφεί συμπληρωμένο στις 11. Εντωμεταξύ στις 06 ήταν αργία και στις 09-10 Σαββατοκύριακο.
2. Τα αποτελέσματα, τα όποια αποτελέσματα, ανάμεσα στα οποία και το ποσοστό συμμετοχής θα τα μάθουμε εμείς οι άμεσα ενδιαφερόμενοι; Οι υπάλληλοι δηλ. του ΣΕΠΕ;
Εμείς οι Αυτόνομη τα θέλουμε και τα περιμένουμε...
Ας μας σταλούν στο μειλ μας protoboulia@yahoo.com.
8 Ιαν 2010
Η Βουλή λέει όχι στο "ψαλίδι" 7.1.2010
Μπορεί να ζητούνται δραστικές περικοπές των δαπανών από όλους προκειμένου να δοθεί λύση στο σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για τους ίδιους τους βουλευτές και τους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου! Οι θυσίες από μέρους τους φαίνεται να είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες και απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα αλλάξουν και πολλά τους προσεχείς μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε εισήγηση στο πλαίσιο της μείωσης του κόστους λειτουργίας του Κοινοβουλίου να κοπεί το προνόμιο των υπαλλήλων της να λαμβάνουν δύο μισθούς επιπλέον το χρόνο σε σχέση με τους υπαλλήλους όλων των άλλων υπηρεσιών, αλλά υπήρξαν έντονες αντιδράσεις με σημείο που προειδοποίησαν ότι αυτό θα σημάνει την έναρξη κινητοποιήσεων! Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, οι υπάλληλοι της Βουλής λαμβάνουν εθιμικά, με τη μορφή αφορολόγητου επιδόματος 15ο και 16ο μισθό, κάθε φορά που κλείνει και ανοίγει η Ολομέλεια (το καλοκαίρι και το φθινόπωρο). Λόγω των αντιδράσεων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται απλώς στη φορολόγηση των «επιδομάτων» αυτών.
Από τη μεριά τους οι βουλευτές συναίνεσαν απλώς στη μείωση κατά 5% της αποζημίωσής τους (που κυμαίνεται γύρω στα 6.500 ευρώ το μήνα) για το 2010, και στη μείωση κατά 15% των απολαβών τους για τη συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές λαμβάνουν 270 ευρώ για κάθε παρουσία τους σε συνεδρίαση της επιτροπής. Και αρκετοί δεν πατάνε καν. Πηγαίνουν, υπογράφουν στο παρουσιολόγιο και αποχωρούν!
Το κονδύλι για τις βουλευτικές αποζημιώσεις του 2010 ξεπερνά τα 32,3 εκατ. ευρώ και για τις αμοιβές με τα επιδόματα των υπαλλήλων της Βουλής τα 35 εκατ. ευρώ!
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε εισήγηση στο πλαίσιο της μείωσης του κόστους λειτουργίας του Κοινοβουλίου να κοπεί το προνόμιο των υπαλλήλων της να λαμβάνουν δύο μισθούς επιπλέον το χρόνο σε σχέση με τους υπαλλήλους όλων των άλλων υπηρεσιών, αλλά υπήρξαν έντονες αντιδράσεις με σημείο που προειδοποίησαν ότι αυτό θα σημάνει την έναρξη κινητοποιήσεων! Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, οι υπάλληλοι της Βουλής λαμβάνουν εθιμικά, με τη μορφή αφορολόγητου επιδόματος 15ο και 16ο μισθό, κάθε φορά που κλείνει και ανοίγει η Ολομέλεια (το καλοκαίρι και το φθινόπωρο). Λόγω των αντιδράσεων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται απλώς στη φορολόγηση των «επιδομάτων» αυτών.
Από τη μεριά τους οι βουλευτές συναίνεσαν απλώς στη μείωση κατά 5% της αποζημίωσής τους (που κυμαίνεται γύρω στα 6.500 ευρώ το μήνα) για το 2010, και στη μείωση κατά 15% των απολαβών τους για τη συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτές λαμβάνουν 270 ευρώ για κάθε παρουσία τους σε συνεδρίαση της επιτροπής. Και αρκετοί δεν πατάνε καν. Πηγαίνουν, υπογράφουν στο παρουσιολόγιο και αποχωρούν!
Το κονδύλι για τις βουλευτικές αποζημιώσεις του 2010 ξεπερνά τα 32,3 εκατ. ευρώ και για τις αμοιβές με τα επιδόματα των υπαλλήλων της Βουλής τα 35 εκατ. ευρώ!
3 Ιαν 2010
Νέος χρόνος νέες προκλήσεις ή κάθε πέρσι και καλύτερα….
Με χαρά πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να συγκεντρώσει τις προτάσεις του κάθε υπαλλήλου για την ανασυγκρότηση του ΣΕΠΕ. Λογικό οι ίδιοι υπάλληλοι να γνωρίζουν καλά τις ανάγκες της υπηρεσίας τους. Λογικό να ρωτηθούν πρώτοι αυτοί ή έστω και αυτοί για τις επικείμενες αλλαγές. Να προτείνουν λύσεις για τα υπάρχοντα προβλήματα. Τη συμμετοχή, έστω και σε συμβουλευτικό επίπεδο, των ίδιων των υπαλλήλων στη διαδικασία καταγραφής των προβλημάτων του ΣΕΠΕ αλλά και στη κατάρτιση των λύσεων αυτών την είχαμε προτείνει από την αρχή της ζωής της παράταξής μας.
Εμείς μαζευτήκαμε συζητήσαμε, δράσαμε, αλληλεπιδράσαμε γράψαμε και καταθέτουμε τις απόψεις μας. Τις προτάσεις μας αυτές της στείλαμε στην πολιτική ηγεσία όπως προβλέπεται από την διαδικασία, τις δημοσιεύουμε και εδώ κάνοντας τες δημόσια προσβάσημες.
Ελπίζουμε να ληφθούν υπόψη!!!!!!!!!!
Εμείς μαζευτήκαμε συζητήσαμε, δράσαμε, αλληλεπιδράσαμε γράψαμε και καταθέτουμε τις απόψεις μας. Τις προτάσεις μας αυτές της στείλαμε στην πολιτική ηγεσία όπως προβλέπεται από την διαδικασία, τις δημοσιεύουμε και εδώ κάνοντας τες δημόσια προσβάσημες.
Ελπίζουμε να ληφθούν υπόψη!!!!!!!!!!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)