7 Μαρ 2016

8 Μαρτίου 2016: Ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες πρόσφυγες



Αφιερωμένη στις γυναίκες πρόσφυγες είναι η φετινή  ημέρα γυναικών . 


Τουλάχιστον τρεις είναι οι λόγοι που οι γυναίκες πρόσφυγες αξίζουν την προσοχή μας, αλλά και την αναγνώριση των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ως φύλο. 
Ο πρώτος έχει να κάνει με τις συνθήκες στις χώρες προέλευσης. Στα ισλαμικά καθεστώτα, αλλά και στις μουσουλμανικές κοινωνίες γενικότερα, οι γυναίκες διατρέχουν καθημερινά μεγάλους κινδύνους λόγω φύλου, όπως εξαναγκαστικούς γάμους ή γάμους σε παιδικές

ηλικίες, ενδοοικογενειακή βία, στέρηση σχεδόν όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους, πλήρη υποταγή στην πατριαρχική εξουσία ακόμα και σε ορισμένες περιπτώσεις το έγκλημα του
ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων τους. Παρ’ όλα αυτά ο δρόμος της προσφυγιάς αρχίζει τις περισσότερες φορές με πρωτοβουλία των ανδρών και με κύριο στόχο να σώσουν τα παιδιά τους. 


Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι κίνδυνοι αυτοί πολλαπλασιάζονται στη διάρκεια του δύσκολου ταξιδιού τους στην προσφυγιά. Η κίνηση προς την Ευρώπη είναι μια περιπέτεια στην οποία πολλές θα πέσουν θύματα εκμετάλλευσης για σεξουαλικούς λόγους, θύματα εκβιασμού με ανταλλάγματα την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα τους ή ακόμα την επιβίωση των παιδιών τους. Η προστασία έναντι αυτών των κινδύνων είναι επιβεβλημένη και οι γυναίκες θύματα κακοποίησης πριν ή κατά τη διάρκεια της προσφυγιάς καλύπτονται από τις διεθνείς διατάξεις. Η απονομή ασύλου μπορεί να βασιστεί στην απειλή των κινδύνων λόγω φύλου, ακόμα και αν οι γυναίκες αυτές δεν προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες. 

Ο τρίτος λόγος αφορά στις συνθήκες ένταξης των γυναικών και ανδρών προσφύγων στις δικές μας κοινωνίες. Ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται στην Ελλάδα ή σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των γυναικών και ιδιαίτερα των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, η τήρηση των αρχών της ισότητας των φύλων, πράγματα για τα οποία πασχίζουμε εδώ και 35 χρόνια να κατακτήσουμε στην ιδιωτική και δημόσια ζωή μας, θα πρέπει να αποτελούν μη διαπραγματεύσιμες προϋποθέσεις για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων, ανδρών και γυναικών. Αντίθετες πρακτικές και απόψεις που προσπαθούν να δικαιολογηθούν λόγω διαφορετικής κουλτούρας, θρησκευτικών παραδόσεων, σεβασμού των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων και άλλων τινών, δε μπορεί να είναι αποδεκτές.



Δεν υπάρχουν σχόλια: