18 Μαρ 2016

Νέα κλαδική ΣΣΕ στις τράπεζες

Ως επιτυχία εκλαμβάνουν τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΟΤΟΕ την τριετή κλαδική σύμβαση που χθες υπογράφηκε με τις τράπεζες.
Αρχικά ο στόχος που είχε τεθεί όταν ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις στο τέλος Δεκεμβρίου ήταν η προστασία της απασχόλησης και το επίπεδο της αξιοπρεπούς αμοιβής της σε ένα περιβάλλον
ασφάλειας για τους εργαζόμενους.
Με τη σύμβαση αυτή διασφαλίζεται στα σημερινά επίπεδα το εισόδημα των τραπεζοϋπαλλήλων, στο πλαίσιο του θεσμού του Ενιαίου Μισθολογίου, και προστατεύεται η απασχόληση με διαβεβαίωση βούλησης και των τραπεζών για την αποτροπή απολύσεων.
Ακόμα, ξεκινάει η διαδικασία μεταξύ τραπεζών – ΟΤΟΕ (σε τεχνικό επίπεδο) στην κατεύθυνση δημιουργίας κλαδικού συμπληρωματικού προγράμματος υγείας και πρόνοιας για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους.
Αναλυτικότερα:
■ Μισθολογικά θέματα:
α. Οι βασικοί μισθοί των κλιμακίων και τα επιδόματα που αφορούν όλους τους εργαζόμενους στις Τράπεζες δεν μειώνονται και παραμένουν ως έχουν στο πλαίσιο του θεσμού του Ενιαίου Μισθολογίου των τραπεζοϋπαλλήλων
β. Το τρίτο τρίμηνο του 2018, οι βασικοί μισθοί του Ενιαίου Μισθολογίου των τραπεζοϋπαλλήλων θα επανεξεταστούν, αφού ληφθούν υπόψη οι επιδόσεις των τραπεζών και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
■ Απασχόληση:
(Προστασία της εργασίας - αποτροπή απολύσεων). Στη νέα κλαδική ΣΣΕ, όπως έγινε και το 2013, επαναλαμβάνεται η βούληση των τραπεζών και της ΟΤΟΕ να προστατεύσουν την απασχόληση στον κλάδο, με ευνόητο στόχο την αποτροπή απολύσεων και μάλιστα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο που ορίζεται από τα προγράμματα αναδιάρθρωσης και τις δεσμεύσεις των τραπεζών.
■ Στεγαστικά δάνεια:
Συμφωνήθηκε να συνεχίσουν να ισχύουν οι ρυθμίσεις της προηγούμενης ΣΣΕ που έληξαν 31-12-15 και αφορούσαν στο σταθερό επιτόκιο και στον χρόνο αποπληρωμής για τα δάνεια πρώτης κατοικίας. Επιπλέον, οι τράπεζες θα αντιμετωπίζουν θετικά αιτήματα ρύθμισης των στεγαστικών δανείων των τραπεζοϋπαλλήλων με προγράμματα που ήδη διαθέτουν και εφαρμόζουν.
■ Προστασία της οικογένειας:
α. Η σωρευτική χορήγηση του μειωμένου ωραρίου για τη φροντίδα των παιδιών σε έναν από τους δύο γονείς, έγγαμους, άγαμους, θετούς ή ανάδοχους, θα χορηγείται στους εργαζόμενους που ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση της άδειας αυτής. Θα εξαιρούνται μόνον οι περιπτώσεις που θα συντρέχουν σοβαροί λόγοι υπηρεσιακών αναγκών, τους οποίους θα πρέπει να αιτιολογούν οι αρμόδιες υπηρεσίες των τραπεζών.
β. Η άδεια παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών, που είχε καθοριστεί σε 6 ημέρες μετ’ αποδοχών για όλα τα τέκνα της οικογένειας, αυξάνεται κατά 2 ακόμα ημέρες για κάθε τέκνο επιπλέον του πρώτου και επεκτείνεται από την ηλικία των 16 ετών των παιδιών που ίσχυε μέχρι σήμερα μέχρι την ολοκλήρωση της φοίτησής τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσιο-Λύκειο), δηλαδή μέχρι 18 ετών.
■ Παροχές πρόνοιας:
Διατηρούνται οι παροχές που αφορούν Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και Παιδική Μέριμνα.
Τέλος εκδηλώνεται έμπρακτα και κατοχυρώνεται η φροντίδα και η ιδιαίτερη οφειλόμενη μεταχείριση για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ).

πηγή: ΕΦ. ΣΥΝ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: