11 Μαρ 2016

Νέα Ζηλανδία:Εκτός νόμου οι συμβάσεις με «μηδενικές ώρες» εργασίας

Στην ομόφωνη απαγόρευση των λεγόμενων συμβάσεων «μηδενικών ωρών» εργασίας στη Νέα Ζηλανδία, προχώρησε το κοινοβούλιο της χώρας, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.
Πρόκειται για μία σημαντική νίκη για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν τον κατώτερο μισθό και απασχολούνται κυρίως σε αλυσίδες ταχυφαγείων, ιδιωτικές εταιρίες ασφαλείας, εταιρίες καθαρισμού και κινηματογράφους.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Απριλίου και προβλέπει ότι ο εργοδότης πρέπει να εγγυάται ένα ελάχιστο αριθμό ωρών εργασίας ανά εβδομάδα και ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να αρνηθούν πρόσθετες ώρες απασχόλησης χωρίς να υφίστανται επιπτώσεις.
«Ήταν μια απίστευτη νίκη και συνεχίζω να είμαι έκπληκτος για αυτό, για να είμαι ειλικρινής. Το γεγονός ότι η απαγόρευση είχε την ομόφωνη στήριξη του κοινοβουλίου είναι μάλλον απίστευτο», δήλωσε ο Μάικ Τριν, επικεφαλής του συνδικάτου Unite.
Ο ίδιος εκτιμά ότι στη Νέα Ζηλανδία υπάρχουν «εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι» με συμβάσεις «μηδενικών ωρών», οι οποίες προβλέπουν ότι ο εργοδότης δεν εγγυάται ελάχιστο αριθμό απασχόλησης ανά εβδομάδα και συχνά έχει την απαίτηση από τον εργαζόμενο να είναι διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.
πηγή: εφημερίδα των συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: