3 Μαρ 2016

Πληροφορίες κακές .....

Τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε πολλά και διάφορα για τα πρόστιμα της "αδήλωτης".


Τον διπλασιασμό του προστίμου για την αδήλωτη εργασία από τα 10.550 ευρώ που είναι σήμερα, σε τουλάχιστον 20.000 ευρώ ανά ανασφάλιστο ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας, κλιμάκιο των δανειστών, στο πλαίσιο υπογραφής Μνημονίου συνεργασίας των θεσμών και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), με τη συμμετοχή και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).


Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, όπως προβλέπεται στο 3ο μνημόνιο, η ελληνική πλευρά παρουσίασε δέσμη μέτρων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται νέα, μικρότερα και κλιμακούμενα πρόστιμα ανάλογα με την ένταση της παραβατικότητας αλλά και ισχυρά κίνητρα για συμμόρφωση των εργοδοτών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ Γιάννη Σούκο, στο πλαίσιο του εντοπισμού των αιτιών του προβλήματος αλλά και της κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης καταπολέμησης του φαινομένου που μαστίζει την ελληνική οικονομία, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται προτάσεις, που θα δρουν τόσο σε προληπτικό όσο και παρεμβατικό επίπεδο, με αιχμή όπως αποδεικνύεται στην πράξη, τη διάδοση της συμφιλιωτικής διαδικασίας.Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων αυτών περιλαμβάνεται τόσο η κλιμάκωση των προστίμων, ανάλογα με το αν διαπιστώνεται ή όχι υποτροπή, ενώ οι ποινές θα συνδυάζονται με κίνητρα για να προσλαμβάνει ο εργοδότης τον αδήλωτο εργαζόμενο με νόμιμο τρόπο. Το νέο γενικό πρόστιμο εξετάζεται να είναι κοντά στα 3.500 ευρώ, με διαφοροποιήσεις ανάλογα με το πλήθος και το ποσοστό των αδήλωτων εργαζομένων που εντοπίζονται, τη συχνότητα με την οποία εντοπίζονται παραβάσεις στην ίδια επιχείρηση κ.ά.



Σήμερα, το ισχύον πρόστιμο φτάνει στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή στα 10.550 ευρώ και σύμφωνα με στελέχη του ΣΕΠΕ θεωρείται αφενός εξοντωτικό για τις επιχειρήσεις, αφετέρου κρίνεται εκ του αποτελέσματος εξωπραγματικό, καθώς εκτιμάται ότι μόλις το 18%-20% (περίπου 70 εκατ. ευρώ) των προστίμων για «μαύρη» εργασία εισπράττεται. Τα υπόλοιπα πρόστιμα μετατρέπονται σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία καταλήγει στα δικαστήρια, και δικάζεται έπειτα από 15 χρόνια.



Οι εκπρόσωποι των δανειστών, αν και σημείωσαν ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας συνδέεται άμεσα με το ακανθώδες θέμα του ασφαλιστικού, μέσω της αύξησης της εισπραξιμότητας των εισφορών και της τόνωσης των εσόδων των Ταμείων, απέρριψαν την πρόταση του ΣΕΠΕ και ζήτησαν διπλασιασμό των προστίμων.



Τα τεχνικά κλιμάκια επισήμαναν δε, ότι το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και τη φορολογική πολιτική και ζήτησαν διπλασιασμό του προστίμου, προκειμένου να φθάσει ή και να ξεπεράσει τα 20.000 ευρώ. Πρόταση, η οποία απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά.



Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εντός του Μαρτίου, καθώς οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, με τη συμμετοχή και του ILO.

Τελικά θα μας ενημερώσει κάποιος και μας τους άμεσα ενδιαφερόμενους η θα βρεθούμε και πάλι προ τετελεσμένων γεγονότων;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: